צבא רוסיה איבד אתמול (שבת) את אחד מכלי הטיס המתקדמים והנדירים ביותר שלו - שנפל לידי צבא אוקראינה. הכלי הייחודי, מל"ט חדיש מסוג S-70 "אוחוטניק" (צייד), הופל סמוך לשדה הקרב במחוז דונייצק באוקראינה. דיווחים סותרים על זהות הגורם שאחראי להפלתו, אך באוקראינה קיבלו אחריות לפעולה.

בתמונות ותיעודים שנחשפו מרגע הפלת המל"ט המתקדם העלו את הטענה כי מטוס קרב של רוסיה הוא זה שיירט אותו מטווח קרוב, אולם בצבא אוקראינה טענו כי הם הפילו אותו. מדובר במל"ט מתקדם במיוחד, שספק אם נהפך כבר לאמצעי מבצעי, ועל פי הדיווחים קיימות רק כמה יחידות בודדות שלו.

המל"ט הנדיר של רוסיה שהופל באוקראינה
המל"ט הנדיר של רוסיה שהופל באוקראינה
המל"ט הנדיר של רוסיה שהופל באוקראינה
המל"ט הנדיר של רוסיה שהופל באוקראינה

אופי הכלי שהופל הופך את הסיפור למעניין במיוחד, הרבה יותר מהנסיבות שהובילו לכך. מקורות יודעי דבר ברוסיה טענו כי המל"ט המתקדם כבר הפך למבצעי ונעשה בו "שימוש נרחב" במלחמה באוקראינה. יחד עם זאת, כלי תקשורת מערביים מציינים כי המידע הזמין הקיים בעניינו מצביע על כך שייתכן שהוא טרם הפך למבצעי, אך עצם העובדה שהוא שהה באזור לחימה מסוכן במיוחד מקשה על טענה זו.

המל"ט הנדיר של רוסיה שהופל באוקראינה
המל"ט הנדיר של רוסיה שהופל באוקראינה

אם מטוס קרב רוסי הוא אכן האחראי להפלתו - הסיבה לפעולה אינה ברורה, שכן אין בידי צבא אוקראינה כלי טיס שדומה לכך ועלול לגרום לבלבול וטעות בזיהוי. גם עצם העובדה שבסופו של דבר הכטב"ם נפל בשטח אוקראינה מחלישה את הטענה שהוא הופל כדי למנוע את נפילתו בידי האויב.

המל"ט הנדיר של רוסיה שהופל באוקראינה
המל"ט הנדיר של רוסיה שהופל באוקראינה

דקות ספורות לאחר הפלתו על הקרקע, באזור הכפר קונסטינייבקה במחוז דונייצק - כ-15 ק"מ מאחורי קו המגע, כבר תועדו לוחמים בצבא אוקראינה באזור שברי המטוס הבלתי מאויש. סביר כי באוקראינה יפעלו לבצע בחלקיו תהליך של "הנדסה לאחור" כדי ללמוד פרטים נוספים עליו ועל יכולותיו. ככלל, ברוסיה מנסים להקטין בחשיבות האירוע וטוענים כי לא נגרם נזק גדול, שכן מדובר בכלי טיס בלתי מאויש שנפילתו לא גבתה חיי אדם.

"האסטרטגיה של אוקראינה: נסיגה תוך גביית מחיר"

הלחימה בחזית המזרחית בחבל דונבאס באוקראינה נמשכת כל העת, ואוקראינה ממשיכה לספוג הפסדים ומפלות כבדים. מאז תחילת השנה הצליח צבא רוסיה לכבוש עשרות ערים ויישובים, בעיקר במחוז דונייצק, כולל כמה נקודות אסטרטגיות במיוחד. 

בשבוע שעבר השלים צבא רוסיה את כיבוש עיר המפתח החשובה וולדאר שבדרום מחוז דונייצק, לאחר נסיגת צבא אוקראינה משם. צבא רוסיה ניסה לכבוש את העיר כמעט מאז תחילת המלחמה, ואיבד בקרבות הללו עשרות אלפי חיילים. בצבא אוקראינה אישרו שנסוגו מהעיר כדי להימנע מנפילת חייליהם לכיתור רוסי.

 

בניו יורק טיימס נכתב אתמול כי נראה שהאסטרטגיה של אוקריאנה בלחימה בדונבאס היא "נסיגה איטית תוך גביית מחיר מקסימלי מרוסיה". אז אומנם בצבאו של פוטין אכן סופגים מחירים כבדים מאוד תמורת ההתקדמות האיטית, עם כמה חודשים רצופים שבהם איבדו יותר מ-30 אלף חיילים בחודש בממוצע (הרוגים ופצועים יחד), אך רושמים הישגים בשדה הקרב.

כוחות צבא אוקראינה בלחימה סמוך לגבול עם רוסיה (צילום: reuters)
כוחות צבא אוקראינה בלחימה סמוך לגבול עם רוסיה | צילום: reuters
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס

זלנסקי ממשיך בהצהרותיו כי הוא מקדם את "תוכנית הניצחון של אוקראינה", אך גורמים בארה"ב צוטטו בכלי תקשורת כאומרים שאינם התרשמו מתוכניתו - שעיקרה עוסק בהמשך העברת נשק ואמצעי לחימה לאוקראינה. בחודשים האחרונים רוסיה הגבירה מאוד את קצב הלחימה במזרח - ככל הנראה במטרה לקבוע עובדות בשטח לקראת אפשרות של משא ומתן מדיני בין הצדדים בתנאים נוחים למוסקווה.