ציקלון צ'ידו, החזק ביותר שנרשם כבר כמעט מאה שנה, פגע ביום שבת במאיוט - הארכיפלג (קבוצת איים) הצרפתי באוקיינוס ההודי. על פי ההערכות שפורסמו הלילה (בין ראשון לשני), מספר ההרוגים עלול להגיע "למאות ואולי אלפי קורבנות". בשלב זה קשה לקבוע את המספר המדויק, אולם במשרד הפנים הצרפתי אישרו כי לפחות 11 נהרגו ויותר מ-250 נפצעו בדרגות חומרה שונות. המספרים כאמור רק ממשיכים לעלות בעקומה חדה.

הסערה הטרופית הכתה בטריטוריה הצרפתית עם רוחות שעוצמתן עלתה על 220 קמ"ש, מה שהופך אותו לציקלון בדרגה 4 - השנייה בחומרתה בסולם. הסופה הותירה הרס כבד בבתי מגורים, מבני ממשלה ובית חולים, והסבה נזק גם למגדל הפיקוח בנמל התעופה המקומי. "מה שאנחנו חווים זו טרגדיה", סיפר מוחמד איסמעיל, תושב הבירה ממודזו. "אתה מרגיש כאילו אתה נמצא אחרי מלחמה גרעינית. ראיתי שכונה שלמה נמחקת".

תיעוד נזקי הציקלון במאיוט  (צילום: רויטרס)
תיעוד נזקי הציקלון במאיוט | צילום: רויטרס
תיעוד ההרס בטריטוריה צרפתית באוקיאנוס ההודי מציקלון צידו (צילום: reuters)
תיעוד ההרס בטריטוריה צרפתית באוקיאנוס ההודי מציקלון צידו | צילום: reuters

 

 

כדי להתמודד עם נזקי הסערה, שלחה צרפת כוחות חילוץ וסיוע מסיבי לאי, שכלל 1,600 שוטרים וז'נדרמים (גוף המחזק את המשטרה הצרפתית) שהוצבו כדי "לעזור לאוכלוסיה להשתקם ולמנוע ביזה". כמו כן, בימים הקרובים צפויים להגיע כ-800 אנשי חילוץ נוספים וכ-80 טון של אספקה לתושבי האי.

צילומי אוויר שפרסמה המשטרה הצרפתית חשפו את ממדי ההרס, במיוחד באזורי משכנות העוני, שם נחרבו כליל מאות בתים מאולתרים. רבים מהם של מהגרים לא חוקיים מהאיים הסמוכים. באי, שאוכלוסייתו מונה כ-300 אלף תושבים, חיים לפחות 100 אלף מהגרים ללא מסמכים.

תיעוד הנזקים הכבדים כתוצאה מציקלון צ'ידו  (צילום: reuters)
תיעוד הנזקים הכבדים כתוצאה מציקלון צ'ידו | צילום: reuters

הרשויות מתקשות להעריך את מספר הנפגעים המדויק, בין השאר בשל העובדה שמאיוט היא אי מוסלמי שבו נהוג לקבור את המתים תוך 24 שעות. בנוסף, קיים קושי רב באספקת מזון, מים ותנאי תברואה ראויים לאזור. מאיוט, השוכנת כ-8,000 ק"מ מפריז, היא האזור העני ביותר בשליטה צרפתית והטריטוריה הענייה ביותר באיחוד האירופי. יותר מ-75% מהתושבים חיים מתחת לקו העוני וסובלים ממחסור חמור במים מתוקים.

 

 

"מאיוט נהרסה, אנחנו הרוסים", אמר צ'אד יויו, תושב מקומי שפרסם תיעוד של ההרס בכפרו חמג'אגו בצפון האי. נדגיש כי זהו המבחן הראשון של ממשלת צרפת החדשה. הנשיא עמנואל מקרון הביע את תמיכתו בתושבי האי, ושר הפנים ברונו רטאיו צפוי להגיע למקום ביום שני. האפיפיור פרנציסקוס הביע את תפילותיו לקורבנות במהלך ביקור באי הצרפתי קורסיקה.