בית המשפט בווייטנאם הותיר על כנו את עונש המוות שהוטל על טייקונית הנדל"ן הגדולה טרונג מיי לאן, ופסק היום (שלישי) שיש לממש את עונש המוות שנגזר עליה. מיי לאן הורשעה במעילה בגובה 12.5 מיליארד דולר, הגדולה והחמורה ביותר בהיסטוריה של המדינה.
בחודש אפריל גזר בית המשפט בהו צ'י מין סיטי בווייטנאם עונש מוות על היזמית המפורסמת, בעקבות הונאה, מעילה והענקת שוחד בסך כולל של כ-300 מיליארד דונג (כ-12.5 מיליארד דולר).
אשת העסקים הבכירה בת ה-67 ביצעה הונאה כה חריגה בהיקפה לאורך שנים שבהן כיהנה בשורת תפקידי מפתח, עד שהיקפה הגיע לכדי 3% מהתמ"ג של וייטנאם. בית המשפט מצא כי אפשרה כ-2,500 הלוואות בגובה 27 מיליארד דולר בזמן שניהלה באופן לא חוקי את אחד מבנקי ההשקעות הגדולים במדינה בין השנים 2012 ל-2022.
בית המשפט דחה את ערעורה, אך הוסיף כי ניתן יהיה להמיר את עונש המוות בעונש מאסר ממושך אם היא תוכל להחזיר לפחות שלושה רבעים מהסכום של המעילה שבה הורשעה. עורכי דינה טענו כי היא החזירה חלק גדול מהכסף, אך בית המשפט סירב לקבל אותו מכיוון שהיו בעיות משפטיות בעניין כמה מנכסיה.
למרות שניסתה להביע חרטה וצער על המעשה, בית המשפט לא קיבל את תחינתה. בהודעת בית המשפט נמסר כי מעשיה "פגעו לרעה במערכת הבנקאית גרמו לזעזוע ציבורי ולשחיקת אמון הציבור". החוק בווייטנאם קובע כי לאחר מתן גזר דין מוות יש להמשיך ולערוך דיון משפטי נרחב, עד למיצוי הפרשה.
הרשעתה של טרונג מיי לאן נתפסה בשעתה כהפתעה בווייטנאם, מכיוון שמדובר באדם שנחשב כתורם מרכזי לצדקה, אולם בית המשפט ביקש לעמוד על חומרת והיקף פשעיה. בהחלטה נקבע שהיא עמדה בראשו של תאגיד פשיעה גדול, ואין יכולת להחזיר את עיקר סכומי הכסף הגדולים שנלקחו.
מי שניהל את הבנק תחתיה הורשע בקבלת שוחד בגובה 5.2 מיליארד דולר ונשלח למאסר עולם. בנוסף, בית המשפט קבע כי עליה לפצות את הבנק בסכום של 26.9 מיליון דולר.
וייטנאם היא מדינה קומוניסטית ולא דמוקרטית, ועונש מוות נפוץ בה בגין שורה ארוכה של פשעים בחוק. יחד עם זאת, עונש מוות בגין פשעים כלכליים הוא נדיר. המשפט קיבל תנופה ממאבקה הנחוש של הממשלה בהאנוי בשחיתות, ורבים רואים בו כמהלך תדמיתי "למען יראו וייראו".