נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ מתכנן להגביר באופן דרסטי את הסנקציות על איראן ולפגוע קשות בשוק הנפט שלה, כך דווח היום (שישי) בוול סטריט ג'ורנל. המהלך הינו חלק מאסטרטגיה אגרסיבית שמטרתה לחתור נגד תמיכתה של טהראן בשלוחותיה במזרח התיכון ונגד תוכנית הגרעין שלה - כך נמסר מפי גורמים שתודרכו על תוכניותיו טראמפ.
במהלך כהונתו הראשונה, טראמפ הוביל נגד איראן את מה שתואר כאסטרטגיית "לחץ מקסימלי", במסגרתה ביטל את הסכם הגרעין. זאת, בתקווה שאיראן תנטוש את השאיפות לנשק גרעיני, תפסיק לממן ולהכשיר את מה שארה"ב מחשיבה לקבוצות טרור - ותשפר את התדמית שלה בכל הנוגע לזכויות אדם.
הוול סטריט ג'ורנל דיווח כי כאשר ייכנס לתפקידו ב-20 בינואר, טראמפ צפוי להחזיק בגישה זהה כלפי טהראן, לאחר שברפובליקה האיסלאמית ניסו להתנקש בחייו ובעוזריו באמצעות סוכנים - כך נמסר מפי גורמים לשעבר בממשל טראמפ. "אנשים נוטים לקחת את הדברים האלה באופן אישי", אמר מיק מולרוי, בכיר הפנטגון שעסק בנושאי המזרח התיכון בקדנציה הראשונה של טראמפ. "אם הוא מתכוון להיות נצי כלפי מדינה מסוימת - זו תהיה איראן".
עוד דווח כי הצוות החדש של טראמפ יפעל במהירות כדי לנסות ולחנוק את הכנסות הנפט של איראן, לרבות בנמלים זרים וסוחרים שמתעסקים עם הנפט האיראני. "אני חושב שאנחנו הולכים לראות את הסנקציות חוזרות, הם מנסים לבודד את איראן", אמר גורם לשעבר בבית הלבן. "אני חושב שהתפיסה היא שאיראן בהחלט נמצאת בעמדת חולשה כרגע - וזו הזדמנות שצריך לנצל".
הגורמים שתודרכו על תוכניתו של טראמפ לא סיפקו פרטים נוספים לגבי הדרכים הספציפיות שבהן יפעל כדי להגביר את הלחץ על איראן. בריאן הוק, שפיקח על מדיניות איראן במשרד החוץ בממשל טראמפ הראשון, הדגיש כי לנשיא הנבחר "אין עניין" בניסיון להפיל את שליטי איראן.
עם זאת, בריאיון ל-CNN, ציין הוק כי טראמפ התחייב "לבודד את איראן מבחינה דיפלומטית ולהחליש אותה מבחינה כלכלית כדי שלא תוכל לממן את כל האלימות" שבוצעה על ידי חמאס, חיזבאללה, החות'ים בתימן ושאר שלוחותיה באזור. הוק צפוי לקבל תפקיד מוביל במחלקה לביטחון לאומי בקדנציה השנייה של טראמפ.
במהלך הקדנציה הראשונה שלו, טראמפ דגל באסטרטגיית ה"לחץ המקסימלי" נגד איראן, במסגרתה הפחית את הכספים העומדים לרשות שירותי הביטחון שלה. כמו כן, טראמפ הטיל אמברגו מלא על הייצוא הגולמי של איראן ב-2019, ומשלוחים הנפט שלה קרסו ל-250,000 חביות ביום בתחילת 2020 - כמות קטנה משמעותית בהשוואה ל-2017. עם זאת, לאחר כניסתו של ביידן לתפקיד כמות המשלוחים גדלה - והגיעה בספטמבר השנה לשיא של שש שנים.