ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן הודיע הבוקר (שישי) שיזמין את ראש הממשלה נתניהו לבקר בבודפשט, והתחייב שלא יעצור אותו, למרות שהונגריה חברה בחוקת רומא המעגנת את סמכותו של בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. אורבן עומד בראש הנשיאות התורנית של האיחוד האירופי. עם זאת, אין דרך להגיע להונגריה בלי לעבור במרחב אווירי של מדינות אחרות שחתומות על אמנת רומא, כך שסכנת המעצר עדיין קיימת.

ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הואשמו אתמול בבית הדין הפלילי בהאג בפשעי מלחמה נגד האנושות במלחמה בעזה. בית הדין דחה את סמכות השיפוט של ישראל וביטל את כל טענותיה, וסעיפי האישום כוללים: שימוש בהרעבה ככלי מלחמתי, רצח ורדיפה. צו מעצר הוצא גם נגד מוחמד דף למרות שחוסל, האמריקנים והארגנטינאים גינו את הצווים. כל המשמעויות

סכנת מעצר ב-124 מדינות

אם יקלעו מהיום לאחת מ-124 המדינות שמכירות בסמכות בית הדין, נתניהו וגלנט יסתכנו במעצר והסגרה. בין המדינות שמכירות בסמכות בית הדין נמצאות כל 27 מדינות האיחוד האירופי, בריטניה, כל מדינות דרום ומרכז אמריקה, קנדה, יפן, אוסטרליה וניו זילנד - לצד מדינות נוספות.

המדינות שאינן מכירות בסמכות בית הדין הן: ארצות הברית, רוסיה, סין, הודו, מרבית מדינות ערב, אפריקה ואסיה - וגם טורקיה.

15:12

התרחיש המסוכן לנתניהו ולגלנט

כאמור ארה"ב אינה מכירה בסמכות בית הדין ולא תעצור את נתניהו אם יגיע אליה, אלא שבדרכו אליה מטוסו יחלוף בשמי אירופה. לא בטוח שראש הממשלה יקבל זכות מעבר, אך גם אם כן: היה וייקלע "כנף ציון" לצרה והוא ייאלץ לנחות באחת המדינות שמכירות בסמכות בית הדין - על פי האמנה הן מחויבות לעצור אותו, להביאו בפני שופט, לעדכן את בית הדין ולהאריך את המעצר עד תום ההליכים.

מעצר כזה זה יכול להתבצע באותה מדינה שעצרה את המבוקש או בהסגרה למתקני הכליאה של בית הדין בהולנד. המטרה היא כמובן - העמדה לדין.

בני הזוג נתניהו עולים למטוס "כנף ציון" (צילום: N12)
עשוי להיעצר אם ינחת באיחוד האירופי. נתניהו נכנס ל"כנף ציון", ארכיון | צילום: N12

תהליך ההסגרה להאג

 

תהליך ההסגרה להאג
תהליך ההסגרה להאג

סמכות בית הדין הפלילי

בית הדין הבין-לאומי הוציא עד כה 65 צווי מעצר נגד מי שמואשמים בפשעים נגד האנושות - לא כולל גלנט ונתניהו, שזו הפעם הראשונה שצווים כאלה מוצאים נגד מי שפועלים במדינה דמוקרטית. הבולטים שבין המבוקשים ע"י בית הדין: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, עומר אל-באשיר שהיה נשיא סודאן - ומועמר קדאפי שהיה מנהיג לוב.

21 מהמבוקשים הוסגרו ונמצאים עכשיו במתקני המעצר בהאג, 4 נשפטו וזוכו, 11 נשפטו והורשעו - האחרון שבהם הוא אל-חסאן מוחמד מחמוד ממאלי, שהורשע בפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות ונידון שלשום ל-10 שנות מאסר.

פוטין בפסגת בריקס (צילום: reuters)
בין המבוקשים ע"י בית הדין. נשיא רוסיה פוטין, ארכיון | צילום: reuters

הסכנה לישראל, ו"חוק הפלישה להאג"

מעבר להליך המשפטי, החלטת השופטים מציבה את מדינת ישראל כולה במשפחת העמים המוקצים ויכולה להצדיק צעדים נגד המדינה ואזרחיה - מאמברגו נשק ועד לסנקציות כלכליות כאלו ואחרות.

כדאי לציין כי הקונגרס בארה"ב העביר אחרי הקמת בית הדין הפלילי את מה שמכונה "חוק הפלישה להאג" - שמסמיך את הנשיא להפעיל כל כוח שנדרש כדי לשחרר אמריקנים או בעלי ברית שלהם שעוכבו או נכלאו בעקבות בקשה של בית הדין.