לאחר המגעים המתמשכים והפגישה עם שליחו של ביידן עמוס הוכשטיין, הקבינט יתכנס מחר (שלישי) ב-17:30 בבור בקריה בת"א לדון על אישור ההסדרה בלבנון. שרי הקבינט התבקשו לפנות 3.5 שעות לכל הפחות. המשמעות: בתוך 72 שעות יכולה לצאת הכרזה רשמית להפסקת הלחימה בלבנון, לפחות ל-60 ימים. 

דיווח: הכרזה על הפסקת אש בלבנון - "בתוך שעות"

בכירים לבנונים ודיפלומטים מערביים אמרו לרויטרס כי ארה"ב עדכנה בכירים לבנונים שניתן יהיה להכריז על הפסקת אש "בתוך שעות". בכיר ישראלי אמר כי מכתב הצד האמריקני כולל התחייבות ליכולת של ישראל לפעול נגד איומים מיידיים בלבנון וסיוע אמריקני להגן על ביטחונה.

בנוסף דווח כי ישראל למעשה ויתרה על דרישתה, וצרפת תהיה חלק מובהק ממנגנון הפיקוח הבין-לאומי, ולפי דיווח ברויטרס, ההצעה כוללת נסיגה ישראלית מדרום לבנון. במקביל, מקורות לבנוניים אמרו לאל-חדת': התקבלה החלטה לעצירת המלחמה באופן סופי, וממתינים להכרזה על כך.  

 

בעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי דווח: נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון צפויים להכריז ביום שלישי בבוקר על הפסקת אש בין לבנון לישראל, למשך 60 יום. מקורות שצוטטו בעיתון, טענו: "כל הסוגיות שקשורות לצד הלבנוני נפתרו, ונותרו נושאים פתוחים בצד הישראלי" למרות "האישור הראשוני" שנתן ראש הממשלה נתניהו לשליחים האמריקנים, ובראשם עמוס הוכשטיין. 

במקביל למגעים להפסקת אש, בלבנון התעוררו הבוקר להרס רב. היום דובר צה"ל בערבית אל"ם אביחי אדרעי פרסם התרעת פינוי למבנה בנבטיה, וגם באזור צור הוא קרא לתושבים שנמצאים ב-5 רחובות "להתפנות מיד ולנוע מצפון לנהר אל-אוולי. כל מי שיימצא בקרבת פעילי חיזבאללה, מתקניו או האמל"ח שלו - מסכן את חייו".

סגן יו"ר הפרלמנט הלבנוני אליאס בו סעב אמר: "ישראל עולה מדרגה בכל פעם כשהיא מתקרבת להסכם רציני כדי להפעיל לחץ בשביל ויתורים. יו"ר הפרלמנט הלבנוני ברי לא מאפשר ללחץ להביא לנסיגה, בעיקר לגבי החלטה 1701, והוא דבק ביישומה".

לדבריו, בשבוע עד עשרה ימים הקרובים תהיה עמדה מכריעה לגבי הפסקת אש. עם זאת, הוא ציין כי "אנחנו אופטימיים ויש תקווה, אבל אי אפשר לדעת בוודאות עם איש כמו נתניהו. מה שעשוי לשנות את עמדתו של נתניהו זו זירת הקרב, שבה הוא משלם מחיר כבד בחזית הקדמית".

בשער עיתון אל-אח'באר הלבנוני שנחשב לשופר של חיזבאללה התנוססה הבוקר הכותרת: "לבנון דוחה את הספקולציות ומצפה לתשובה רשמית. 4 מיליון ישראלים תחת אש". 

מקורות רשמיים בלבנון אמרו הבוקר לעיתון אל-אח'באר כי החשש של לבנון מקריסת משימתו של השליח האמריקני עמוס הוכשטיין נובעת מכך שלאחר ביקורו בישראל הוא דיבר על אינדיקציות חיובית במשא ומתן - אבל לא חזר עם מסמך ההערות שאליו התייחס.

המקורות ציינו כי במהלך ביקורו האחרון בביירות, הוכשטיין שמע את החששות של לבנון לגבי "התנהגותה של ישראל" ואזהרה מכך שמה שלבנון הסכימה לו הם "הוויתורים המקסימליים וכישלונה של ארה"ב להגיע להסדר יסגור את הדלת למשא ומתן, והעניין יוותר כולו לשטח".

ההרס של אחד הבניינים בדאחיה לאחר גל התקיפות
אחד הבניינים בדאחיה לאחר גל התקיפות של צה"ל אתמול

עוד דווח כי בכיר לבנוני אמר להוכשטיין: "יש לנו ניסיון רב מול ישראל, בין אם במישור הצבאי ובין אם במו"מ. ולכן, עליהם לא לצפות לשום ויתור מלבנון, ללא קשר לכמה חמורה התוקפנות שלהם".

רסאן שרבל, העורך הראשי של עיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי שיוצא לאור בלונדון, כתב במאמר שפרסם היום כי "יש נזקים אדירים במדינה שעומדת על פי תהום עמוקה. להוכשטיין אין תרופה מלבד החלטת האו"ם 1701, שנולדה מתוך מלחמת 2006. החלטה שישראל הפרה בעקביות וחיזבאללה השתלט על החלל הזה, במיוחד לאחר שהפך למעצמה אזורית שמשגרת לוחמים ויועצים למקומות קרובים ורחוקים".

"האם לבנון הייתה נמצאת בטרגדיה הנוכחית אילו ההחלטה הייתה מיושמת מיד עם פרסומה? השאלה הזו כבר לא רלוונטית כי ההחלטה צריכה להיות מיושמת כעת במדינה שהולכת על גחלים בתוך ים של הריסות. לפעמים מוטב לחולה לבלוע גלולה מרה כדי למנוע מצב גרוע יותר. כלומר, קריסה ואובדן של לבנון", הוא המשיך.

תקיפות בנבטיה
תקיפות צה"ל בנבטיה, ארכיון

"יציאה אמיתית מהמלחמה הנוכחית וממחיריה הכבדים מציבה את הכוחות הלבנוניים בפני אחריות היסטורית, הרחק ממדיניות ההכחשה", טען שרבל הלבנוני. "הזירה הלבנונית תפתח דף חדש ותתחיל את המסע שלה בחזרה ללבנון כמדינה נורמלית".

חיזבאללה סיכם אתמול את היום עם 51 פעולות שביצע נגד ישראל, לטענתו. נראה מדובר ביום העצים ביותר מאז פרוץ המלחמה בצפון.

חצר בית שנפגעה ברינתיה (צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
ההרס במושב רינתיה אחרי פגיעת רקטת חיזבאללה | צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

ארגון הטרור הדהד אתמול את המשוואה ששרטט מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם בנאומו האחרון: "דין ביירות כדין תל אביב". פרשן מקורב לחיזבאללה הבהיר שבאמצעות כך, חיזבאללה מאותת כי "עמדת לבנון במשא ומתן היא חזקה ואינה נסוגה מכל עניין הקשור לריבונות. המשך המלחמה משמע המשך ההסלמה שלנו בכמות ובאיכות".

סגן ראש המועצה המדינית של חיזבאללה מחמוד אל-קמאטי טען אתמול: "נתניהו לא יוכל לכפות את תנאיו תחת אש והתקיפות הן הוכחה לכך. זה תרגום של המשוואה תקיפת תל אביב כדין תקיפה בביירות. המשא ומתן הוא כעת סביב המנגנונים ליישום ההסכם. אנחנו לא מקבלים אף סעיף שמעניק סמכויות לישראל שישפיע על ריבונות לבנון".