בישראל בוחנים אפשרות של תקיפה באיראן, בין השאר בתגובה על תקיפות החות'ים מתימן בישראל. במערכת הביטחונית והמדינית בישראל מעריכים כי באיראן חוששים מאפשרות של תקיפה ישראלית בשטחם. בשטח, לפי שעה, לא ניכרת תכונה איראנית וחשש מפני תקיפה ישראלית נוספת, אך ניתן לזהות עלייה מחודשת באיומים נגד ישראל.
במקביל להסלמת התקיפות של החות'ים מתימן נגד ישראל, וההערכה כי יהיה קשה יותר לגבות מהם מחיר כבד על השיגורים התכופים לישראל, בוחנים בישראל את האפשרות לתקוף ישירות באיראן. בטהראן מזהים כמה גורמים שעלולים כעת לשחק לרעתם – בהם חופש הפעולה המוחלט של מטוסי חיל האוויר של צה"ל בשמי איראן, המכה הקשה שספג חיזבאללה וחזרתו הקרובה של טראמפ לבית הלבן.
לאחר המתקפה של ישראל באיראן ב-26 באוקטובר, אז הושמד בין השאר מערך ההגנה האווירית של איראן, הבטיחו בכירים באיראן להגיב ולתקוף את ישראל בחזרה. מאז, התמתנו מאוד האיומים של איראן וניכר כי הם חזרו בהם מהאיומים, לפחות זמנית. בשבועות האחרונים ניכרת שוב הסלמה באיומים – עם חזרתם של בכירים באיראן לדבר שוב בגלוי על תקיפה בישראל. אחד הבכירים שמרבה לאחרונה לאיים על ישראל הוא עלי פדאווי, סגן מפקד משמרות המהפכה, שאמר בימים האחרונים כמה פעמים כי בטהראן מכינים את המתקפה השלישית לעבר ישראל.
חוסין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה ואחד הקולות הבכירים ביותר באיראן בנוגע למתקפות נגד ישראל, התייחס היום בעקיפין לדיווחים כי ישראל עשויה לתקוף באיראן בתגובה על שיגורי החות'ים מתימן, וניכר כי הוא ניסה להוריד מאחריותה של איראן. "אנו תומכים בציר ההתנגדות, אבל הם מייצרים את הנשק שלהם בעצמם", אמר סלאמי. "במתקפות שלנו נגד ישראל יכולנו להעביר נשק למדינות ההתנגדות - אבל ביצענו את המבצע בעצמנו".
מנהיג איראן עלי ח'אמנאי אינו משתתף לפי שעה ברצף האיומים המחודשים של איראן לעבר ישראל, ודווקא מנסה לשדר מסר שקול ומתון יותר. אתמול טען ח'אמנאי בנאום שנשא כי "לאיראן אין כוחות שלוחים (פרוקסיז)", והוסיף כי "אם איראן רוצה לבצע פעולות באזור – היא מבצעת אותן בעצמה".
לאחר התקיפה האחרונה של ישראל באיראן דווח בתקשורת המקומית כי בטהראן החלו לבנות מערך מנהרות תת-קרקעי שיאפשר תנועה במקרה של תקיפה ישראלית בלב הבירה באיראן. סוכנות הידיעות תסנים דיווחה על מעבר מיוחד שנבנה מתחת לקרקע – שנועד לחבר בין הרכבת התחתית באיראן לבין אחד מבתי החולים, לכאורה כדי להקל על אפשרות של פינוי פצועים במקרה חירום.
החשש הגדול: איראן תפרוץ לגרעין
גורמים בישראל טוענים בימים האחרונים כי הנסיבות האסטרטגיות מיצרות הזדמנות פז לישראל לתקוף את מתקני הגרעין באיראן. העובדה שישראל חיסלה את כל מערך ההגנה האווירית של איראן, כמו גם המכה הקשה לחיזבאללה שנועד לשמש מגן לאיראן במקרה של תקיפה ישראלית נרחבת – ויחד עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן – מהווים רצף של נסיבות שעשויות לא לחזור בשלב מאוחר יותר.
בארה"ב מביעים חשש מהתכנסות האירועים והנסיבות האחרונים, ובמיוחד מהעובדה שתפיסת הביטחון ארוכת השנים של איראן קרסה עם נפילת אסד והפגיעה בחיזבאללה, ומעריכים כי המצב עלול לדחוף אותה לפרוץ לפיתוח נשק גרעיני. ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בארה"ב, אמר אתמול כי בוושינגטון מודאגים מכך שאיראן תתקדם כעת לפיתוח נשק גרעיני מכיוון שהיא מרגישה בנקודת חולשה. "עדכנתי על כך את צוותו של הנשיא הנבחר טראמפ". טראמפ עצמו, כזכור, נמנע בריאיון שהעניק לאחרונה למגזין "טיים" להכחיש אפשרות של מלחמה עם איראן, והוסיף: "הכול אפשרי".
לצד החשש כי באיראן עלולים לפרוץ לנשק גרעיני – עדיין קיימות הערכות רבות לקידומו של הסכם גרעין חדש בין איראן והמערב בממשלו הקרוב של טראמפ. טראמפ עצמו הביע במפורש רצון בהסכם חדש עם איראן, ובריאיון ל"טיים" נכתב כי הוא חושש מאוד שאיראן תשיג נשק גרעיני במשמרת שלו. באיראן גם מביעים רצון מפורש להגיע להסכם חדש, ואין לפסול את האפשרות כי הסלמת הרטוריקה של שני הצדדים בעניין הגרעין נועדה להקנות לכל אחד מהם קלפי מיקוח חדשים במשא ומתן.
כך או כך, קצב העשרת האורניום של איראן בעת הנוכחית הוא הגבוה ביותר שהיה אי פעם, לאחר שבשבועות האחרונים החלה איראן להעשיר אורניום בעוד אלפי צנטריפוגות חדשות ומתקדמות שהותקנו במתקנים הגרעיניים התת-קרקעיים בפורדו ובנתנז. ההערכה היא כי איראן תוכל, אם תבחר בכך, להגיע לנשק גרעיני בפרק זמן של עד כמה חודשים בלבד.