אישים ובכירי ממשל בארצות הברית ציינו אמש (שני) שנה לטבח 7 באוקטובר בכמה מוקדים ופלטפורמות. בטקסים ובאירועים השתתפו משפחות חטופים, ניצולים וחברי קהילות יהודיות - והודלקו נרות זיכרון לזכר הקורבנות. אחרים נשאו תפילות במעמדים שונים, הביעו ניחומים - והדגישו את מחויבותה של ארה"ב לישראל.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ורעייתו ג'יל קיימו בבית הלבן טקס הדלקת נרות לזכר קורבנות הטבח. אל הנשיא והגברת הראשונה הצטרף הרב אהרון אלכסנדר, חבר של משפחת גולדברג-פולין - שבנה הירש ז"ל נרצח במנהרות חמאס לאחר שהוחזק בשבי כמעט 11 חודשים. הרב אלכסנדר קרא את תפילת "אל מלא רחמים" במעמד הדלקת הנרות.

הנשיא ביידן אף שוחח עם נשיא המדינה יצחק הרצוג וביקש להביע את הזדהותו ותנחומיו. עוד אמר ביידן כי מחשבותיו נתונות בכל עת עם משפחות החטופים, הנרצחים והפצועים ממתקפת חמאס באותו יום קשה. כמו כן, ציין הנשיא האמריקני שהזוועות שביצע חמאס הן תזכורת לאיום שנשקף מאיראן וזרועותיה - וכי אהבתו לישראל והציונות היא כנה ועמוקה. הרצוג הודה לביידן על השיחה ועל עמידתו לצד ישראל.

סגנית הנשיא והמועמדת הדמוקרטית לנשיאות קמלה האריס נטעה עץ רימון לזכר 1,200 קורבנות 7.10 במעונה הרשמי. האריס נשאה דברים בעת האירוע, ואמרה שהיא מתפללת עבור המשפחות שאיבדו את יקריהן. עוד אמרה כי אסור לאבד תקווה, וחזרה על כך שצריך לוודא שזוועות הטבח לא יחזרו לעולם. סגנית הנשיא ציינה שוב כי יש לאחד את החטופים עם משפחותיהם והבהירה שהבחירה בנטיעת עץ רימון מסמנת תקווה.

קמלה האריס נוטעת עץ לזכר נרצחי השביעי באוקטובר (צילום: הבית הלבן)
קמלה האריס נוטעת עץ לזכר נרצחי 7.10 | צילום: הבית הלבן
קמלה האריס נוטעת עץ לזכר נרצחי השביעי באוקטובר (צילום: הבית הלבן)
קמלה האריס נוטעת עץ לזכר נרצחי 7.10 | צילום: הבית הלבן

הנשיא לשעבר והמועמד הרפובליקני לנשיאות דונלד טראמפ הגיע לאוהל הרבי מלובביץ' בקווינס שבניו יורק וקרא תפילה לחזרת החטופים. לצדו של טראמפ נכחו יעל ועדי אלכסנדר, הוריו של החייל החטוף עידן. מאוחר יותר, השתתף טראמפ באירוע זיכרון שהתקיים במגרש הגולף שלו בפלורידה. לטקס הגיעו חברי הקהילה היהודית, רבנים וניצולי שואה - והדליקו 1,200 נרות זיכרון כמספר הקורבנות בטבח.

טראמפ הגיע לאירוע הזיכרון בליווי מרים אדלסון ונשא דברים: "היום אנחנו מציינים את אחד הימים האפלים ביותר בהיסטוריה האנושית. לפני שנה, כל אדם מתורבת הוכה בהלם, אימה וצער עם הישמע החדשות המזוויעות". למשפחות הקורבנות, אמר: "מתאבלים איתכם ועומדים לצדכם - לעולם לא שוב". עוד הוסיף הנשיא לשעבר: "המפלצות שביצעו את הרציחות לקחו גם יותר מ-250 חטופים וגרמו למשפחותיהם כאב רב. לא שכחנו את החטופים - ולעולם לא ננטוש אותם".

טקס זיכרון נוסף נערך באו"ם - במעמד שגרירת ארה"ב לינדה תומאס-גרינפילד ובהשתתפות משפחות חטופים. שגריר ישראל באו"ם דני דנון נאם: "ב-7.10 האו"ם נכשל במילוי תפקידו הבסיסי ביותר - הגנה על חפים מפשע וגינוי הרוע; למרות הגינויים וההטיה נגדנו - לא נחדל עד שנשיב את החטופים ונכריע את כל מי שמבקש לפגוע בנו".

שגרירת ארה"ב באו"ם תומאס-גרינפילד נשאה גם היא דברים: "היו כאלה במועצת הביטחון שנכשלו בגינוי חמאס - ואפילו לא הצליחו לומר את המילה חמאס. המשטר האיראני ניסה לנצל את המצב לצורך קידום מטרותיו ההרסניות. אני שואבת כוח מאלו שממשיכים לעמוד על הרגליים ועושים כל שניתן כדי להבטיח שמה שקרה לא יקרה לעולם שוב".

טקס זיכרון באו"ם לזכר ה-7 באוקטובר (צילום: פרי בינדלגלס)
טקס זיכרון באו"ם לזכר 7 באוקטובר | צילום: פרי בינדלגלס

תדרוך משרד החוץ של ארה"ב שנערך אמש נפתח עם הצהרה המתייחסת ליום השנה לטבח 7.10. מת'יו מילר, דובר משרד החוץ, קרא להחזרת החטופים וציין את שמותיהם של החטופים בעלי האזרחות האמריקנית. עוד קרא מילר להפסקת אש, והזכיר את דברי אביו של הירש גולדברג-פולין ז"ל: "אין תחרות על כאב, זה הזמן לסיים את המלחמה ולהתחיל בעתיד של שלום ובנייה לשני העמים".

מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, מייקל קורילה, פרסם הודעה מטעמו לציון שנה ל-7.10 ופירט על פגישותיו בישראל עם שר הביטחון גלנט וצמרת צה"ל. בהודעתו, קורילה כתב ששוחח עם הרמטכ"ל הלוי על האיום המתמשך מצד איראן והמטרה לייצב את האזור, להגן על ישראל - ולהדוף את הפעולות האיראניות באזור. "ביום הזיכרון הזה אנחנו מוקירים את הרוח של הציבור בישראל", כתב הגנרל. "מאשרים את המחויבות שלנו להחזרת החטופים ואבלים על מותם של קורבנות 7.10".

בשגרירות ישראל בוושינגטון התקיים טקס לציון 7 באוקטובר בנוכחות השגריר מיכאל הרצוג. הטקס כלל דקת דומייה לזכר הקורבנות והחללים שנפלו במלחמה, כשבחצר השגרירות הוצבה מכולה המדמה את מנהרות חמאס - ובה שולבו קטעי וידאו וקול אינטראקטיביים אשר סיפקו למשתתפים חוויה מצמררת של שהייה במנהרות.

בנוסף, הוצגה תערוכת צילומים מאת הצלם זיו קורן שתיעד את זוועות המתקפה. התפילה לזכר חללי צה"ל הוקראה ע"י החייל הפצוע אמיתי ארגמן, שאיבד את שתי רגליו בקרבות בעזה, ואילו התפילה למען ביטחונה של מדינת ישראל הוקראה ע"י מתנדב זק"א, יוסי הופמן. התפילה למען חזרתם של החטופים הוקראה ע"י יסמין מגל, בת דודתו של החייל החטוף עומר נאוטרה.

לאירוע הגיעו בכירים רבים בממשל ובקונגרס, בהם היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן - שנשא דברים. "ביום שלישי שעבר הייתי עם הנשיא ביידן בחדר המצב כאשר הוא נתן את הפקודה לצבא האמריקני, בפעם השנייה תוך 5 חודשים - להגן על ישראל ממתקפת טילים איראנית. אנחנו ערוכים להתקפות נוספות של איראן ושלוחיה".

עוד הבהיר סאליבן: "האתגר העומד כעת בפני ישראל הוא להפוך ניצחונות טקטיים לאסטרטגיה שמבטיחה את ביטחונה. זוהי לא משימה קלה אך אנחנו מחוייבים לה". סאליבן המשיך וסיפר על תפילת "אל מלא רחמים" שהתקיימה מוקדם יותר בבית הלבן לזכר קורבנות הטבח - והתקשה לעצור את ההתרגשות: "אלפי המיילים בין וושינגטון וישראל לא מרגישים כה רחוקים היום".

אלפי משתתפים נכחו גם בטקס המרכזי של הפדרציה היהודית בניו יורק שהתקיים בסנטרל פארק שבלב מנהטן. בטקס נכחו מושלת ניו יורק קת'י הוקול וראש העיר אריק אדאמס - לצד משפחות חטופים וניצולי מסיבת הנובה. בנוסף, בטקס הופיעו הזמרים דיוויד ברוזה ועדן גולן לצד מקהלות סטודנטים שונות. גם נשיא רובע מנהטן השתתף בטקס ופרסם בחשבון ה-X שלו (טוויטר לשעבר) סרטון של תפילת "אל מלא רחמים" שנישאה במקום.