משבר חמור פוקד את משמרות המהפכה האיראניים בעקבות נפילת משטרו של בשאר אל-אסד, כך על פי דיווח אמש (שני) בעיתון "הטלגרף" הבריטי. על פי גורמים רשמיים בארגון, האווירה בקרב ההנהגה הבכירה הידרדרה לעימותים חריפים, כאשר מפקדים בכירים מאשימים זה את זה בהתמוטטות הדרמטית של המשטר בדמשק.

גורם רשמי במשמרות המהפכה מתאר בפני הטלגרף אווירה קשה במיוחד: "האווירה היא משהו בין להכות אחד את השני, להרביץ לקירות, להחליף צרחות ולבעוט בפחי אשפה בזעם". לדבריו, "הם מאשימים זה את זה, ואף אחד לא לוקח אחריות. אף אחד לא דמיין לראות את אסד בורח, המיקוד במשך 10 שנים היה רק על שמירת שלטונו. וזה לא היה כי היינו מאוהבים בו, אלא כי רצינו לשמור על קרבה לישראל וחיזבאללה".

המנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי ובשאר אל אסד (צילום: רויטרס)
המנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי ובשאר אל אסד | צילום: רויטרס

הזעם על קא'אני - והשמועות: ח'אמנאי עשוי להדיח אותו מתפקידו

במוקד הביקורת הנוקבת ניצב מפקד כוח קודס הנוכחי, אסמעיל קא'אני. "אף אחד לא מעז להגיד לו את זה בפנים, אבל הוא זה שצריך לתת את הדין ולהיות מפוטר", אמר גורם נוסף במשמרות המהפכה לטלגרף. "הוא לא עשה דבר כדי למנוע מהאינטרסים של איראן להתפרק. בעלי הברית נפלו בזה אחר זה - והוא ישב וצפה מטהראן. ייתכן אפילו שצפויים לנו עוד ימים גרועים יותר".

המפלה של משטר אסד בסוריה מהווה מכה קשה ל"ציר ההתנגדות" האזורי, אותו טיפחו המנהיג העליון עלי ח'אמנאי והגנרל קאסם סולימאני, שחוסל בתקיפה אמריקנית ב-2020. על פי הדיווח, כשנשאל הגורם הבכיר במשמרות המהפכה על היחס באיראן ליחיא סינוואר, אדריכל מתקפת 7 באוקטובר, הוא השיב: "אני רק יכול להגיד לך שהוא כבר לא סלבריטי כאן".

הפגנת תמיכה בסינוואר לאחר חיסולו בכיכר פלסטין בטהר (צילום: Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images, GETTYIMAGES)
הפגנת תמיכה בסינוואר לאחר חיסולו. כיכר פלסטין בטהראן, אוקטובר 2024 | צילום: Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images, GETTYIMAGES

במקביל להתפתחויות הדרמטיות בסוריה, מתרבות השמועות על כך שהמנהיג העליון ח'אמנאי עשוי להדיח את קא'אני מתפקידו. בימים האחרונים, על רקע התקדמות המורדים בסוריה, כינס ח'אמנאי סדרת פגישות חירום עם מפקדי כוחות הביטחון באיראן.

עם זאת, בהודעה רשמית, הביעה הרפובליקה האסלאמית תקווה להמשך יחסים "ידידותיים" עם סוריה. המנהיג העליון ח'אמנאי צפוי לשאת נאום ביום רביעי בנוגע ל"התפתחויות האחרונות באזור".

ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ומרכז אליאנס ללימודים איראנים באוניברסיטת ת"א, הסביר ברשת X שבסופו של דבר ההחלטה על ההתערבות לטובת אסד אינה של משמרות המהפכה, אלא של המנהיג העליון.

 

 

"סביר בהחלט שיש קרב האשמות באיראן בעקבות קריסת משטר אסד והיחלשות הציר הפרו-איראני וגם ייתכן שקאא'ני ישלם על כך מחיר אישי", כתב. "עם זאת, צריך להדגיש שההחלטה האם להתערב להצלת אסד או לעמוד מן הצד אינה החלטה של מפקד כוח קודס ואפילו לא של מפקד משמרות המהפכה. זו החלטה שמתקבלת בדרג הבכיר של יותר של המועצה העליונה לביטחון לאומי ובאישור המנהיג. ח'אמנהאי וצמרת המשטר כולה לא תוכל להגיד לא ידענו".