ארה"ב הודיעה הלילה (בין שני לשלישי) על שחרורו של ריאד בן סאלח אל-יזידי מהכלא השמור של הצבא האמריקני במפרץ גוואנטנמו בקובה. כעת נותרו בכלא הידוע לשמצה רק 26 אסירים, כחלק מהניסיון ארוך השנים של הממשלים בארה"ב לסגור את מתקן המעצר, שהוקם בעקבות הפלישה לאפגניסטן לפני יותר מ-20 שנה.

אל-יזידי בן ה-59 שוחרר מהכלא לאחר שבילה בו 22 שנה, והוכנס אליו ביום הראשון להקמתו ב-11 בינואר 2002. הוא נעצר בימים הראשונים של הפלישה האמריקנית לאפגניסטן, בחשד למעורבות בטרור, אולם מעולם לא הוגש נגדו כתב אישום והוא מעולם לא הורשע בדבר. הפנטגון הודיע כי הוא הוטס במבצע חשאי בחזרה לתוניסיה, מולדתו.

מתקן המעצר הצבאי השמור של ארה"ב במפרץ גוואנטנמו (צילום: רויטרס)
מתקן המעצר הצבאי השמור של ארה"ב במפרץ גוואנטנמו | צילום: רויטרס

אל-יזידי הוא האסיר הרביעי שמשוחרר מכלא גוואנטנמו בשבועיים האחרונים, כחלק מהמאמץ האחרון של ממשל ביידן לצמצם את מספר האסירים במקום. מאז ממשלו של ברק אובמה נעשה ניסיון לסגור את הכלא ולהיפטר מהאסירים שמוחזקים בו, רבים מהם קשורים לפיגוע הקשה ב-11 בספטמבר ולאירועי טרור דומים באותם ימים.

 

 

ביידן שחרר ממתקן המעצר בגוואנטנמו, הממוקם בקצה הדרום-מזרחי של האי קובה, 14 אסירים במהלך כהונת ממשלו. בתחילת הכהונה היו במקום 40 אסירים, וכעת נותרו 26. עוד 14 אסירים הכלואים במקום כבר עברו תהליך המאשר את שחרורם בהסדרים מדיניים וביטחוניים שונים.

מתקן המעצר הצבאי השמור של ארה"ב במפרץ גוואנטנמו (צילום: רויטרס)
מתקן המעצר הצבאי השמור של ארה"ב במפרץ גוואנטנמו | צילום: רויטרס

מבין 26 האסירים הנותרים בכלא גוואנטנמו, רק אדם אחד נותר כעת מיומו הראשון של מתקן המעצר. עלי חמזה אל-בהלול, אזרח תימן בן 55, נידון למאסר עולם בגין קשירת קשר לביצוע פשעי מלחמה לאחר ששימש כיועץ התקשורת של אוסמה בן לאדן.

אוסמה בין לאדן, נתמך מטהרן? (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

על פי דיווח בניו יורק טיימס, אל-יזידי נעצר בדצמבר 2001 באזור הגבול בין אפגניסטן ופקיסטן, כחלק מקבוצה של כ-30 ג'יהאדיסטים שככל הנראה נמלטו מקרב טורה בורה המפורסם. לפחות חלק מאותם 30 אנשים נחשדו כשומרי ראשו האישיים של בן לאדן. חלק עיקרי במעצר של אל-יזידי ואחרים היה הרצון לנצל אותם לטובת השגת מודיעין שיסייע ללכידתו של מי שאז היה מנהיג אל-קאעידה והאיש המבוקש ביותר בעולם, וחוסל בשנת 2011.