למרות המפלה הקשה בסוריה בעקבות נפילת משטרו של הרודן בשאר אל-אסד, באיראן ממשיכים כל העת לתכנן כיצד להרחיב את מעגלי ההשפעה הצבאיים במזרח התיכון. נראה שבטהראן כבר סימנו את היעד הבא מבחינתם, לא רחוק מישראל, ולוחצים להרחיב את השפעתם בסודאן, מדינה החברה בהסכמי אברהם עם ישראל.
עוד לפני נפילת אסד, אך במקביל למכה הקשה שספג חיזבאללה בלבנון מצה"ל, באיראן החלו לפעול בחודשים האחרונים מול צבא סודאן לקבל היתר להקים נמל צבאי בעיר פורט סודאן, לחופי ים סוף, כך דווח אתמול (רביעי) בבלומברג. נמל צבאי איראני בלב ים סוף יעניק לאיראן דריסת רגל אסטרטגית וחשובה באחד האזורים החשובים ביותר של המזרח התיכון, והרגישים ביותר מבחינתה של ישראל.
איראן חידשה בשנה האחרונה את יחסיה עם סודאן לאחר נתק משמעותי בשנים האחרונות. סודאן עצמה נמצאת כבר יותר משנה וחצי במלחמת אזרחים קשה מאוד ועקובה מדם בין הצבא בראשות מפקד המדינה הרשמי, הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן, ובין כוחות "ההתערבות המהירה", המוכרים בראשי התיבות ה-RSF, בפיקודו של הגנרל הבכיר מוחמד חמדאן דגאלו, המוכר בכינויו "חמדתי".
לאורך חודשים ארוכים מספקים משמרות המהפכה לצבא סודאן כמויות גדולות של נשק, תחמושת, ובעיקר כטב"מים התקפיים שמהווים מרכיב חשוב מאוד במלחמה הזאת. חברות תעופה איראניות המסונפות למשמרות המהפכה הקימו בחודשים האחרונים קו טיסות מטען, תוך שמקיפות את חצי האי ערב - ונוחתות בפורט סודאן כדי לספק את צרכיו הביטחוניים של צבא סודאן. בעקבות השתלטות כוחות ה-RSF על הבירה ח'רטום, מרכזו של הצבא הסודאני מרוכז בפורט סודאן, לחופי ים סוף.
הרחק מעיני רוב אזרחי העולם, בניגוד למלחמות בעזה, לבנון ואוקראינה שתופסות את רוב תשומת הלב הציבורית, המלחמה בסודאן מתנהלת כמו ביקום מקביל. רבבות בני אדם נהרגו ונרצחו, כפרים הוצתו על תושביהם, נשים וילדים נחטפו ונאנסו, ומיליונים רבים נעקרו מבתיהם בתוך סודאן ומחוצה לה. עשרות אחוזים מאוכלוסיית המדינה הענקית נמצאים בחסות המלחמה הקשה בסכנת רעב.
איראן אינה המדינה היחידה שבוחשת בקלחת הסודאנית ומבקשת לקצור רווחים אסטרטגיים. גם רוסיה תומכת בצבא סודאן ומספקת לו דלק ותחמושת, וגם טורקיה מספקת כטב"מים תוקפים לצבאו של הגנרל אל-בורהאן. בתחילה היה נראה כי ידם של המורדים מה-RSF על העליונה, אך בחודשים האחרונים, עם התקדמות המלחמה וצבירת בעלי הברית של צבא סודאן, ניכר כי הוא בדרך לנצח. איחוד האמירויות היא התומכת הגדולה ביותר של כוחות ה-RSF, בסיוע קבוצת וגנר הרוסית והגנרל ח'ליפה חפתר ששולט במזרח לוב. באמצעות מערך בריתות בין-לאומיות, שמתודלק בצורך של המעצמות האזוריות בהרחבת ההשפעה בסודאן בפרט ובאפריקה בכלל, וכמובן כרוך גם בתמורות כלכליות נכבדות, לדוגמה נתח משוק כריית הזהב המשגשג במדינה.
רוסיה ממשיכה להתקפל מסוריה - ועוברת לאפריקה
איראן אינה היחידה שדוחפת להקים נמל צבאי בפורט סודאן בחסות צבא סודאן. גם רוסיה הגבירה בחודשים האחרונים את הלחץ שלה על הצבא הסודאני ועל העומד בראשו אל-בורהאן לקבל נקודה אסטרטגית בים סוף. ברוסיה כבר כמעט וחתמו על הסכם הקמת הנמל בסודאן, אך המלחמה שפרצה ב-15 באפריל 2023 טרפה את הקלפים. כעת, עם נסיגת צבא רוסיה מסוריה, הגם שלפי שעה נראה שלא מדובר בנסיגה מלאה, גובר הצורך של פוטין בנקודות אחיזה אסטרטגיות נוספות במזרח התיכון ובאפריקה.
נמל צבאי בפורט סודאן צפוי להשיג עבורו שתי ציפורים במכה אחת: שמירת ההשפעה במרחב המזרח-תיכוני, ושמירת נתיב אסטרטגי בדרך לתספוק הכוחות הרוסיים במדינות אפריקה השונות. על פי הדיווח בבלומברג, רוסיה הציעה לצבא סודאן סוללת הגנה אווירית יוקרתית מסוג S-400 בתור "דמי רצון טוב" בתמורה לקידום הקמת הנמל הצבאי בפורט סודאן. ולמרות זאת, על פי הדיווח, בצבא סודאן סירבו לקבל את המערכת מחשש לסנקציות כבדות מצד המערב.
ולמרות זאת, סודאן אינה היעד העיקרי שבמוסקווה מכוונים אליו כעת, על רקע הנסיגה מסוריה. מזרח לוב, בדגש על ערי הנמל האסטרטגיות בנגאזי וטוברוק, הולך ומסתמן כיעד המרכזי החדש של צבא רוסיה באגן הים התיכון. העיתון וול סטריט ג'ורנל דיווח כי צבא רוסיה העביר בימים האחרונים מסוריה ללוב נכסים צבאיים מתקדמים ואסטרטגיים.
בין השאר העביר צבא רוסיה - מסוריה ללוב - מערכות הגנה אווירית מדגם S-400 ו-S-300, וכן מטוסי קרב וחיילים רבים. במהלך הימים האחרונים הסיג צבא רוסיה מסוריה מאות חיילים. לפי שעה ניכר כי הרוסים עושים כל מאמץ כדי לשמור את השליטה בבסיסים הגדולים והאסטרטגיים בטרטוס וחמיימים, שמהווים את נתיב הים והאוויר החשובים ביותר של רוסיה באזור, בדגש על הנתיב לאפריקה.
רוסיה לא פועלת כעת לראשונה בלוב, ובמשך עשור לפחות היא תומכת צבאית, כלכלית ומדינית במשטרו של הגנרל חפתר. עד למותו של מנהיגה יבגני פריגוז'ין הייתה קבוצת וגנר פעילה מאוד בלוב, וגם כעת מורגשת בה פעילות של "דור ההמשך" של יחידת שכירי החרב. על פי דיווח השבוע ב-CNN, ברוסיה לוחצים על חפתר להעניק להם בסיס קבע גדול בתחומו, לחופי הים התיכון. לצד דיווחים על משא ומתן בין הקרמלין להנהגה החדשה בסוריה על שמירת הבסיסים, ברוסיה נערכים גם לאפשרות שהמגעים ייכשלו. נמל צבאי של רוסיה בפורט סודאן בים סוף אינו מספיק, והיא חייבת מבחינתה גם נמל צבאי מרכזי בים התיכון, בין השאר כדי לאתגר את מדינות נאט"ו בדרום אירופה, למשל יוון, איטליה, צרפת וספרד.