לאחר הוצאת הצווים למעצרם של בנימין נתניהו ויואב גלנט בארץ מודאגים שצווים נוספים בדרך - לקצינים בכירים וחיילים בצה"ל. אותם צווים עלולים לצאת ב"מסלול חש אי" על ידי בית הדין הפלילי בהאג, בשונה מהצווים הפומביים שהונפקו נגד נתניהו וגלנט.

בינתיים, שר החוץ גדעון סער הודיע הערב (חמישי) על ביטול ביקורו של שר החוץ של הולנד קספר ולדקאמפ בישראל. זאת, לאחר תמיכת הולנד בהוצאת הצווים נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט.

"השר סער הביע את אכזבתו, בשם ממשלת ישראל והעם בישראל, מהודעתו בפרלמנט ההולנדי בעקבות החלטת 'בית הדין' הפלילי הבינ"ל בהאג", נכתב בהודעה רשמית של שר החוץ החדש סער, "השר סער גם הציג את עמדת ישראל ביחס להחלטה שערורייתית ופוליטית זאת. בשיחה סוכם שהביקור של שר החוץ ההולנדי בישראל שנועד ליום שני הקרוב - לא יתקיים". בנוסף הנחה סער את שגרירי ישראל בעולם "לפעול מול מדינות העולם בעקבות ההחלטה השערורייתית בהאג". 

 

 

ראש האופוזיציה יאיר לפיד, שבעבר כיהן כשר החוץ, כינה את החלטתו של סער לבטל את ביקורו של שר החוץ ההולנדי "חפוזה ושגויה". "המטרה היא לא לבודד את ישראל עוד יותר, אלא להפעיל כלים מדיניים חכמים כדי לבנות קואליציה שתתנגד לצווי המעצר של האג", כתב ברשת X, "להחרים את העולם היא תגובה ריגשית מובנת, אבל זו לא הדרך לבנות מערכה מדינית".

"מקדמים כיווני חקירה נוספים"

במקביל להחלטה, התובע הכללי בהאג, כרים ח'אן, פרסם התייחסות ראשונה להחלטה הדרמטית שהתקבלה היום בבית המשפט הפלילי הבין-לאומי בהאג. בהצהרה בנושא קרא ח'אן למדינות החברות באמנת רומא לכבד את פסיקת בית המשפט ולאכוף את הצו בגבולותיהן. משמע ההחלטה - עצירתם של נתניהו וגלנט במידה שייכנסו לשטחי 124 המדינות החברות באמנה.

"אנו סומכים על שיתוף הפעולה של המדינות החברות במצב זה", כתב ח'אן בפנייה למדינות החברות - וקרא גם למדינות נוספות, שאינן חברות באמנה, לאכוף את הצווים.

קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג
התובע הכללי בהאג, כרים ח'אן (במרכז)

"כמו כן, אמשיך לחפש שיתוף פעולה מכל בעלי העניין, כולל מדינת ישראל ו'מדינת פלסטין', כדי להבטיח שהמשרד שלי יעמוד במלוא אחריותו, בהתאם לסעיף 54 של אמנת רומא, לחקור נסיבות מפלילות ומזכאות באופן שווה", המשיך ח'אן - שציין שזו אינה החקירה היחידה בנושא ישראל: "משרדי ממשיך לחקור את המצב ב'מדינת פלסטין' באופן עצמאי וחסר פניות. אנו מקדמים כיווני חקירה נוספים באזורים שבתחום השיפוט של בית המשפט, בהם עזה והגדה המערבית - כולל מזרח ירושלים".

"אני מודאג מאוד מהדיווחים על הסלמה באלימות, הצטמקות נוספת של הגישה ההומניטרית וההאשמות על פשעים בין-לאומיים בעזה ובגדה המערבית. אנו נמשיך לבצע את המנדט שלנו כדי למלא את המחויבות הבסיסית המהווה את הבסיס לאמנת רומא: לחייהם של כל בני האדם יש ערך שווה".

לאחרונה קישר ח'אן בין בקשתו להוצאת הצווים מבית המשפט לחקירה אחרת - אשר מתנהלת נגדו בדבר התנהגות מינית בלתי הולמת. אז טען ח'אן שההאשמות נגדו "עולות בקנה אחד עם מסע הכפשות על רקע הבקשה לצווי מעצר נגד נתניהו וגלנט".

"יום שחור בתולדות העמים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם הוא באריכות להחלטה להוציא צווי מעצר עבורו ועבור גלנט. "אזרחי ישראל, זהו יום שחור בתולדות העמים", אמר בהצהרה מוקלטת, "בית הדין הבין-לאומי בהאג שהוקם כדי להגן על האנושות, הפך היום לאויב האנושות".

"זוהי פשיטת רגל מוסרית", המשיך נתניהו, "היא פוגעת בזכותן הטבעית של הדמוקרטיות להגן על עצמן מפני טרור רצחני. אחרי הטבח הנורא של השבעה באוקטובר, בו מרצחי החמאס אנסו נשים, ערפו ראשים, שרפו ילדים לעיני הוריהם וחטפו מאות מאזרחינו, הם ממשיכים לבצע פשע מלחמה נגדנו, לרבות המשך החזקת 101 חטופינו ומה עושה בית הדין בהאג מול זוועות אלה? הוא הוציא היום צו מעצר נגד גופתו של מוחמד דף".

כרים קאן, בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
כרים ח'אן ורה"מ נתניהו | צילום: רויטרס

"זהו צעד אנטישמי שיש לו מטרה אחת - להרתיע אותי, להרתיע אותנו, ממימוש זכותנו הטבעית להגן על עצמנו מול אויבינו הקמים עלינו להשמידנו", הוסיף נתניהו.

"החלטה בלתי מובנת לחלוטין"

בינתיים הצווים התקבלו בתגובות מעורבות מהמדינות השונות שחתומות על אמנת רומא. שר החוץ האוסטרי, אלכסנדר שאלנברג, טען שזה "אבסורד" ליצור השוואה בין חברי ממשלה שנבחרה באופן דמוקרטי למנהיגים של ארגון טרור. "החלטת בית הדין בהאג להוציא צווי מעצר לבנימין נתניהו ויואב גלנט היא בלתי מובנת לחלוטין", הוסיף שר החוץ, "החוק הבין-לאומי אינו ניתן למשא ומתן והוא חל בכל מקום, בכל עת. אבל החלטה זו היא פגיעה באמינות בית המשפט".

 

 

גם בממשל ארצות הברית המתהווה, מדינה שאינה חתומה על אמנת רומא, הביעו תרעומת על החלטת בית הדין הפלילי בהאג: "ביה"ד הפלילי בהאג הוא גוף חסר אמינות וההאשמות הללו הופרכו על ידי הממשל האמריקני", כתב ברשת X מייק וולץ שצפוי להיכנס בינואר לנעלי היועץ לביטחון לאומי בממשל, "ישראל הגנה באופן חוקי על אזרחיה וגבולותיה מטרוריסטים שדוגלים ברצח עם. צפו לתגובה חזקה להטיה האנטישמית של ביה"ד ושל האו"ם בינואר". 

 

 

 

 

המדינות שמתנגדות להוצאת הצווים

  • צ'כיה
  • ארגנטינה
  • הונגריה