אוסטרליה במשך שנים נחשבה לאחת המדינות הידידותיות ביותר לישראל, והבטוחות ביותר לישראלים. גם בימים של מתיחות מדינית בין ישראל לארה"ב או למדינות רבות נוספות במערב, אוסטרליה שימשה פעמים רבות אי של שפיות. מאז הטבח ב-7 באוקטובר ניכר כי המצב הזה השתנה בצורה ניכרת, וביתר שאת בחודשים האחרונים. תקריות שחוו חיילי צה"ל שהגיעו לביקור במדינה, ההחלטה שלא להעניק ויזה לשרה לשעבר איילת שקד, וכמה אירועים אנטישמיים מטרידים במיוחד מאירים באור אחר לגמרי המדינה המרוחקת.

באוסטרליה חיים כ-120 אלף יהודים, שמרוכזים בעיקר בערים הגדולות סידני ומלבורן. הקהילה שם נבנתה במידה רבה על בסיס שורדי שואה שבחרו להתרחק מאירופה ככל הניתן בימים שאחרי מלחמת העולם השנייה. בנוסף, בשנים האחרונות יש המון ישראלים שבוחרים לעבור ולגור באוסטרליה, מסיבות שונות – אך בעיקר כי איכות החיים גבוהה, החיים רגועים ובמידה רבה גם נוחים ופשוטים.

"הקהילה בשוק טוטאלי ודאגה עמוקה"

"אנחנו עדים לעליית מדרגה, גילויי אנטישמיות שלא הכרנו בעבר", אומרת ל-N12 מוריה בן דוד, מנהלת הפדרציה הציונית של אוסטרליה בישראל. "אוסטרליה לא חוותה גילויי אנטישמיות מהסוג הזה, אף אחד לא חשש ללכת במרחב הציבורי או בקמפוסים עם סממנים יהודיים או להגיד שהוא ציוני. השינוי הזה של הפגנות פרו-פלסטיניות, כל שבוע, באלפים, עם קריאות אנטישמיות, הוא חד".

שלושה ימים לאחר הטבח: קריאות "יהודים לגז" בסידני

 

 

"הקהילה היהודית באוסטרליה בשוק טוטאלי ודאגה עמוקה לביטחונה האישי", אומרת בן דוד. "אחרי חודשים של אמירות אנטישמיות פוגעניות, אנו עדים להסלמה נוספת – ורואים שמילים אכן מובילות למעשים. לרבים מהיהודים באוסטרליה יש משפחה או קרובים בישראל, והם דואגים וחרדים לשלומם".

הפגנה פרו-פלסטינית (צילום: רויטרס)
הפגנה פרו-פלסטינית בסידני, אוסטרליה | צילום: רויטרס

"המראות שראו באוסטרליה בשבועות האחרונים החזירו אותם לתחושה של השואה. שרפת בית כנסת עד היסוד הוא מחזה מזעזע שמותיר רושם עמוק בכל יהודי, וכמובן כקולקטיב וקהילה. יהודים רבים חווים תחושת בגידה, חברים רבים או חוגים מסוימים שהשתייכו אליהם לא מצליחים לגנות אונס ורצח של נשים וילדים ישראלים. יתרה מזו, חלקם אפילו ראו חברים ושותפים לעשייה ציבורית ומקצועית שחותמים על עצומות נגד ישראל ומאשימות את ישראל ברצח עם".

מוריה בן דוד ואלון קאסוטו (צילום: באדיבות הפדרציה הציונית)
מוריה בן דוד ואלון קאסוטו, הפדרציה הציונית של אוסטרליה | צילום: באדיבות הפדרציה הציונית

עלייה חמורה באנטישמיות

הקהילה היהודית באוסטרליה נחשבת פעילה ומעורה מאוד בחיים במדינה, וקשורה קשר הדוק להנהגה בבירה קנברה. כבר בימים שלאחר הטבח החלו אירועים אנטי-ישראליים מובהקים, כמו למשל הפגנה פרו-פלסטינית אלימה מאוד על מדרגות בית האופרה בסידני בשבוע שאחרי 7 באוקטובר. "יהודים לגז" הייתה הקריאה הבולטת באותה הפגנה. משטרת אוסטרליה פתחה בחקירה וביצעה כמה מעצרים בעקבות אותה ההפגנה, אך ככל, לישראלים וליהודים במדינה ברור שהממשלה האוסטרלית לא עושה מספיק כדי להתמודד עם העלייה החמורה בתופעה.

"לצערי, לא ניתן לנתק מעשה נפשע זה מהרוח האנטי-ישראלית המנשבת מממשלת הלייבור באוסטרליה", תקף לפני שבועיים ראש הממשלה נתניהו, בעקבות התקרית האנטישמית הקשה של הצתת בית הכנסת "עדת ישראל" במלבורן. בתיעוד שפורסם מהאירוע ניתן לזהות במצלמות האבטחה שתי דמויות שהגיעו והציתו את המתחם, שגרם לנזק כבד ביותר.

 הצתת בית הכנסת "עדת ישראל" במלבורן

 

 

 

באיחור של כמה ימים, התייחס ראש ממשלת אוסטרליה אנטוני אלבנזה מהלייבור לתקרית, והדגיש כי מדובר היה ב"מעשה טרור". הוא הוסיף ואמר כי גורמי טרור במדינה פועלים כדי להטיל אימה ומורא על הקהילה היהודית במדינה. ימים לאחר הגינוי הרפה שלו התרחשה תקרית אנטישמית נוספת – עם ריסוס הכתובת "מוות לישראל" על חזית בית בשכונה יהודית בפרוור של סידני. ספק אם המסר מקנברה נשמע בקרב אותם גורמי טרור.

 

 

באוסטרליה חיה קהילה מוסלמית גדולה, של קרוב למיליון בני אדם, המהווה יותר מ-3% מהאוכלוסייה. כמו היהודים במדינה, גם רבים מהמוסלמים באוסטרליה חיים בעיקר במדינות ניו סאות' וולס וויקטוריה, וסביב הערים סידני ומלבורן. מאז תחילת המלחמה, הקהילה המוסלמית פעילה מאוד במאבקים והפגנות נגד ישראל, אך אי אפשר להגיד שהאירועים האנטישמיים קשורים אליהם בלבד.

כתובת אנטישמית על קיר בית כנסת במלבורן

 

 

בחינה של אופי ההפגנות הפרו-פלסטיניות והאנטי-ישראליות באוסטרליה במהלך 14 החודשים האחרונים מלמדת כי הן מורכבות גם ממוסלמים וגם מאזרחים אוסטרלים שאינם מוסלמים. כמו במקרה של הפגנות הסטודנטים באוניברסיטאות בארה"ב, גם באוסטרליה מדובר בתופעה שרווחת מאוד בקרב אנשי השמאל הפרוגרסיבי במדינה. המראה של צעירים לבנים עטויי כאפיות, דגלי חמאס וחיזבאללה, הפכו לדבר שבשגרה גם באוסטרליה.

המפנה ביחסים – עוד לפני הטבח

מצד אחד, הגל האנטי-ישראלי באוסטרליה החל לאחר הטבח ב-7 באוקטובר. ולמרות זאת, הישראלים והיהודים במדינה מזהים דווקא את מאי 2022 כתאריך שמהווה את נקודת המפנה הבעייתית מבחינתם. במאי 2022 עלתה לשלטון באוסטרליה מפלגת הלייבור, לאחר עשור בשלטון של המפלגה הליברלית, שהייתה ידידותית למדי לישראל. סקוט מוריסון, ראש הממשלה האחרון של אוסטרליה מטעם הליברלים, תחזק מערכת יחסים חמה וידידותית עם ראש הממשלה נתניהו.

ממשלת הלייבור באוסטרליה מאתגרת את ישראל פעמים רבות. כך למשל, באוגוסט 2023 הודיעה שרת החוץ פני וונג כי מוסדות המדינה הרשמיים יחזרו לכנות את שטחי יהודה ושומרון "השטחים הפלסטיניים הכבושים", מושג שהיה מקובל בממשלות הלייבור בעבר, ובוטל על ידי המפלגה הליברלית בשנת 2014. בחודש אפריל קראה וונג להכרה במדינה פלסטינית, ובתוך פחות מיממה הודיעה כי היא חוזרת בה מהדברים. למרות זאת, ברמה המדינית, אוסטרליה היא עדיין אחת המדינות הקרובות לישראל וממשיכה לתמוך בה בכל הרמות.

פני וונג, שרת החוץ של אוסטרליה (צילום: רויטרס)
פני וונג, שרת החוץ של אוסטרליה | צילום: רויטרס

"המצב במדינה השתנה דמוגרפית ופוליטית", אמרה בן דוד. "גורמים פרו-פלסטינים, חלקם מוסלמים, חברו לכוחות פרוגרסיביים ונוצרה אווירה עוינת ואנטי-ישראלית שגלשה במהירות לאנטישמיות. עד הממשל הנוכחי, הממשלה האוסטרלית תמיד עמדה לצד ישראל והייתה אחת התומכות המובהקות של ישראל, משני צידי הקשת הפוליטית. עוד לפני 7 באוקטובר ראינו שינוי גדול, שינוי של מדיניות ארוכת שנים".

המכה הקשה לקהילה היהודית

"אחד האירועים המרעישים שקרו בשנה האחרונה לקהילה היהודית באוסטרליה היא תופעת הדוקסינג (חשיפת מידע על בני אדם ברשתות בניגוד לרצונם ולדעתם)", אמר ל-N12 אלון קאסוטו, מנכ"ל הפדרציה הציונית של אוסטרליה במלבורן. "ארגונים פרו-פלסטיניים הצליחו להיכנס לקבוצות של תומכי ישראל, להשיג מידע פרטי – ופרסמו רשימה של יהודים בעלי עסקים וביקשו להחרים אותם או להטריד אותם".

הפגנת תמיכה בקהילה היהודית בסידני השבוע (צילום:  Mikhail Pochuev)
הפגנת תמיכה בקהילה היהודית בסידני השבוע | צילום: Mikhail Pochuev
הפגנת תמיכה בקהילה היהודית בסידני השבוע
הפגנת תמיכה בקהילה היהודית בסידני השבוע

בין השאר הוא מספר על אחד המקרים המוכרים יותר בקהילה, על פסיכיאטר במקצועו, שהחל לקבל הודעות ממטופלים שלו כי הם מפסיקים את הטיפול אצלו מכיוון שהוא "תומך ברצח עם". לצדו, גם אומנים ואנשי רוח יהודים חוו ביטול מפתיע של הופעות ואירועים שתוכננו בהשתתפותם, בטענות דומות, כך לפי קסוטו. הוא הסביר כי רבים מאותם גורמים יהודיים שנפגעו אכן גילו ששמם פורסם באותן רשימות דוקסינג.