ימים לאחר המהפכה בסוריה וסילוק משטרו של הרודן לשעבר בשאר אל-אסד - רבות ממדינות אירופה החלו אתמול (שני) במהלך גדול שנתפס כשינוי מדיניות מהותי לעומת העשור האחרון. הרבה מדינות באיחוד האירופי הודיעו אתמול כי הן עוצרות את תהליך מתן האשרות לאלפי פליטים סורים. רבים ביבשת מקווים ומצפים כי הצעד הזה יהיה רק ראשון בשורת צעדים נוספים להתמודד עם סוגיית ההגירה - שמעסיקה ממשלות רבות.
בריטניה, גרמניה, אוסטריה, איטליה, יוון, נורווגיה, דנמרק, הולנד ומדינות אחרות כבר הודיעו אתמול על עצירת הליך מתן האשרות. גם צרפת הודיעה כי בכוונתה להורות בקרוב על צעד דומה. בגרמניה הבהירו כי הצעד לכל הפחות ייעצר עד שתתבצע הערכת מצב מחודשת של המצב הביטחוני בסוריה לאחר המהפכה.
ההחלטה מביאה לעצירת הליך קליטתם במדינות באירופה של עשרות אלפי מהגרים שכבר הגישו בקשות והטיפול בהן טרם הושלם. הצעד מגיע לאחר עלייתו של גל ימין וימין קיצוני בהרבה מדינות באירופה, בראש ובראשונה על רקע זעם ומחאה של מיליוני בני אדם על מה שהם מזהים כטיפול כושל של הממשלות ביבשת בסוגיית ההגירה, ובהן בעיית ההגירה הבלתי חוקית.
גרמניה נחשבת במידה רבה לסמל הגדול ביותר של קליטת ההגירה באירופה. בשנת 2015, תחת שרביטה של הקנצלרית לשעבר אנגלה מרקל. לאורך העשור האחרון, בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה, נמלטו מיליוני אזרחים סורים מציפורני משטר האימים של בשאר אל-אסד אל רבות ממדינות אירופה, בעיקר למערב היבשת.
ההערכה היא כי בגרמניה נקלטו כמיליון מהגרים מסוריה, ואילו בבריטניה נקלטו כ-20 אלף. ממשלת איטליה הודיעה בהצהרתה כי תפעל לשמור את היחסים הדיפלומטיים עם סוריה. בחודשים האחרונים חידשה איטליה את פעילות השגרירות שלה בדמשק - במטרה לשקם את היחסים ולהחזיר לשם פליטים רבים מאיטליה. בכך הפכה רומא לחריגה ביחס לבירות אירופה - עם ההחלטה לנרמל יחסים עם משטרו של אסד. ביום ראשון הודיע שר החוץ של איטליה אנטוניו טיאני כי מורדים חמושים פרצו בכוח למבנה השגרירות האיטלקית בדמשק וחיפשו אחר נאמניו של אסד, ולא נגרם נזק לשגריר ולאנשי צוות האבטחה שלו.
מדינות רבות הבהירו כי ההחלטה להקפיא את מתן האשרות לפליטים מסוריה אינה רלוונטית לאלו שכבר קיבלו מעמד קבע ביבשת. יחד עם זאת, רבים מאזרחי אירופה מצפים כי לאורך זמן יגלו השלטונות ביבשת צעדים קשוחים גם כלפי מהגרים שכבר נקלטו כחוק - מתוך ציפייה והנחה שכעת לא נשקפת להם עוד סכנה במדינת המוצא שלהם, בטח ביחס לימים שבהם הם חוו משטר טרור מאז החלה מלחמת האזרחים. לצד זאת, כל צעד נגד הפליטים שזכו למעמד קבע חוקי צפוי להיתקל בבעיות משפטיות לא מעטות, וסביר כי רבים מאותם פליטים יעדיפו להישאר באירופה ולא לחזור מרצונם לסוריה.
לצד ההחלטה בנידון של ממשלות באירופה, גם טורקיה כבר הודיעה על צעדים להחזרת מהגרים סורים רבים מתחומה. אתמול הודיע נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כי נפתח מעבר גבול מיוחד בין המדינות לחזרת הפליטים, וטורקיה תפעל להבטחת "חזרה בטוחה ומכובדת" שלהם מטורקיה לסוריה. כבר ביום ראשון החלו אלפי פליטים לחזור מטורקיה לסוריה, וההערכה כי במדינה השכנה יש יותר משלושה מיליון פליטים סורים. החזרת הפליטים היא אחד מהיעדים המרכזיים של ארדואן, ועשויה להיות אחת הסיבות שהביאו לתמיכתו של ארדואן בכוחות המורדים נגד אסד.