אונר"א, בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג (ICJ) ומזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש נמנים ברשימת המועמדים לקבלת פרס נובל לשלום, כך פורסם היום (חמישי). בסך הכול , 286 אישים וארגונים מועמדים לפרס השנה, ביניהם איש האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני ונשיא אוקראינה זלנסקי.

ועדת הפרס צפויה להודיע על בחירתה במועמד ביום שישי הבא, 11.10.2024. ייתכן שלא ייבחר זוכה בפרס כלל, זאת, על רקע המלחמה בישראל, הלחימה באוקראינה שנכנסה לשנתה השלישית והקרבות בסודן. עם זאת, המלחמות עלולות לגרום לוועדת הפרס לבחור בארגון הומניטרי כזוכה בפרס.

"כארגון שפועל למען אזרחים פלסטינים שחווים את סבל המלחמה בעזה, אונר"א הם בהחלט מועמדים פוטנציאליים לזכייה", הסביר הנריק אורדל, מנהל המכון לחקר השלום באוסלו. עם זאת, בחירה כזו תהיה גם שנויה במחלוקת - על רקע מעורבותם של פעילי הארגון במתקפות טרור נגד ישראל. כמה מדינות עצרו את המימון לארגון, אך רוב התורמים חזרו להעניק לו תקציבים. חקירה פנימית של האו"ם העלתה כי ייתכן שתשעה אנשי הארגון היו מעורבים בפעולות טרור.

אנטוניו גוטרש, מזכ"ל האו"ם (צילום: lev radin, shutterstock)
מועמד נוסף לפרס היוקרתי, מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש | צילום: lev radin, shutterstock

בתחילת השנה פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" את "תיקי אונר"א" - מסמך שמפליל כתריסר עובדי הארגון, שבמקביל לעבודה בסוכנות פעלו בחמאס - וחלקם אף השתתפו בטבח שבעה באוקטובר. אותם עובדים לקחו חלק פעיל בפעולות טרור נגד ישראל ובמקביל שימשו כמורים ועובדים סוציאליים באונר"א. את המידע מהתיק המפליל ישראל העבירה לידי המדינות שמממנות את סוכנות הסעד.

פיליפ לזאריני, שעומד בראש ארגון אונר"א, מועמד גם הוא לקבל את פרס הנובל. איילת סמרנו, אימו של יונתן סמרנו ז"ל, שנחטף מהמסיבה ברעים וגופתו מוחזקת ברצועה, הפגינה מול לזריני לפני כחודשיים. "מדוע אתה שותק?", שאלה אותו, על רקע העדויות שעובד אונר"א חטף את גופת בנה. מועמד נוסף ששמו נכלל הוא מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שאתמול פורסם כי כניסתו לישראל תיאסר בשל היותו "אישיות בלתי רצויה".