יום הבחירות הגדול של ארה"ב בשיאו, ובעוד שעות ייסגרו הקלפיות לקראת ההכרזה על הנשיא ה-47 של ארה"ב. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ וסגנית הנשיא קמלה האריס מגיעים ליום הבוחר הסופי והאחרון הכי צמודים שיכול להיות, עם הפרשים מזעריים ביניהם בסקרים - גם ברמה הארצית וגם במדינות המפתח.
הבחירות לנשיאות ארה"ב - סיקור N12
- לחצני מצוקה, רחפנים וצלפים: אבטחה כבדה בבחירות בארה"ב
- טראמפ "ישמיד את הדיפ סטייט": הבטחות המועמדים ליום שאחרי הבחירות
- הישורת האחרונה של הקמפיין: טראמפ והאריס בעצרות האחרונות בהחלט
קרוב ל-90 מיליון בני אדם כבר הצביעו בבחירות לנשיאות ארה"ב, בהצבעה המוקדמת שנפתחה בכל המדינות כבר לפני כמה שבועות. עד לתחילת יום הבחירות היום (שלישי), הגיע שיעור המצביעים בהצבעה המוקדמת ליותר ממחצית כלל המצביעים בבחירות 2020 שבהן ניצח ביידן את טראמפ.
גם הנשיא לשעבר והמועמד דונלד טראמפ הגיע להצביע בקלפי כשמלניה לצדו. "אני מרגיש בטוח", אמר טראמפ ושיבח את הצוות שלו. "זה היה הקמפיין הטוב ביותר שעשינו".
תקרית חריגה אירעה בג'ורג'יה. שני מתחמי קלפיות פונו בעקבות דיווח על ניסיון הטמנת פצצה. בבדיקה של הרשויות המקומיות התברר כי מדובר בדיווח שקרי.
הקלפיות הראשונות ייסגרו הלילה בשעה 02:00 (שעון ישראל), בהן גם במדינת המפתח ג'ורג'יה. הקלפיות האחרונות ייסגרו מחר בשעה 08:00 באלסקה. קיימת אפשרות כי כבר בשעות הבוקר המוקדמות נוכל לקבל מושג ראשוני וברור מי צפוי להיות הנשיא או הנשיאה הבאים של ארה"ב, אך ייתכן גם שהליך ספירת הקולות, לפחות בחלק מהמדינות, יימשך זמן רב. טראמפ הצהיר הבוקר כי הוא "לא רוצה לחכות שעות או ימים" כדי לקבל את התוצאות.
הבוקר בשעה 07:00 (שעון ישראל) נפתח רשמית יום הבחירות בארה"ב, עם הצבעה זעירה ומסורתית בכפר קטן בניו המפשייר, ובו שישה בעלי זכות בחירה. באופן סימבולי, ההצבעה בכפר דיקסוויל-נוץ', שנפתחה מיד בחצות (שעון החוף המזרחי), הסתיימה עם שלושה קולות לכל אחד מהמועמדים, לאחר שטראמפ הפסיד שם גם בבחירות 2016 וגם בבחירות 2020. ההצבעה הזו עשויה להעיד במידה רבה עד כמה אמריקה כולה חצויה בין שני המועמדים בבחירות, שהן אולי הצמודות ביותר בהיסטוריה.
הבחירות בארה"ב מתקיימות בשיטת האלקטורים. לכל אחת מ-50 המדינות בארה"ב יש מספר אלקטורים (נקודות בחירה) ביחס לגודל האוכלוסייה שלה. בסך הכול יש 538 אלקטורים, ומנצח המועמד שמגיע ל-270 או יותר. גם להאריס מהמפלגה הדמוקרטית וגם לטראמפ מהמפלגה הרפובליקנית יש תרחישים רבים לזכייה. כל מדינה מעניקה את כל האלקטורים שלה למועמד שניצח בה, למעט שתי מדינות ייחודיות - מיין ונברסקה - שבהן מתקיימת חלוקת אלקטורים בין המחוזות.
גם הליך ההצבעה היום וגם הליך ספירת הקולות צפויים להיערך תחת אבטחה מחמירה, במיוחד כלקח מאירועי הפריצה לקפיטול של תומכי טראמפ ב-6 בינואר 2021, לאחר הפסדו בבחירות לביידן. כוחות החירום בארה"ב ערוכים באמצעים מתוגברים, ובחלק מהמדינות יופעלו אמצעים מיוחדים - החל מלחצני מצוקה לחברי ועדות הבחירות, רחפנים שיחוגו בשמיים וצלפים שיוצבו על הגגות.