ממשלת איראן נחושה ביממות האחרונות להכחיש את הפרסום בכלי תקשורת אמריקניים על פגישה בין אילון מאסק ושגריר איראן באו"ם. גם לאחר הכחשה רשמית ומפורשת מדובר משרד החוץ של איראן - שר החוץ עצמו נדרש גם הוא לדבר ופרסם הודעת הכחשה גורפת לדיווח שמעיד על קשר ישיר בין המשטר באיראן וממשל טראמפ הנכנס.

בשבוע שעבר דווח בניו יורק טיימס כי אילון מאסק, האיש העשיר בעולם וחבר ממשלו הנכנס של טראמפ (בתפקיד האחראי על המחלקה ליעילות הממשל) נפגש בניו יורק עם סעיד אירוואני, שגריר איראן באו"ם. ההכחשה הראשונית של דובר משרד החוץ של איראן אסמאעיל בקאאי הגיעה יותר מ-24 שעות לאחר הפרסום הראשוני. על פי הדיווח בניו יורק טיימס, השניים דנו בהפחתת המתיחות בין איראן וארה"ב.

סוכנות הידיעות AP הרחיבה את הדיווח המקורי, והוסיפה כי השניים דנו גם בתוכנית הגרעין של איראן ובתמיכתה של איראן בארגוני הטרור השלוחים ברחבי המזרח התיכון. על פי הדיווחים, הפגישה נערכה במיקום סודי בניו יורק, ולא בשגרירות איראן באו"ם.

אילון מאסק ודונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
אילון מאסק ודונלד טראמפ | צילום: רויטרס

שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י לא הסתפק בהכחשתו של דובר משרדו, והוסיף אתמול הכחשה משלו. לדבריו, הפרסומים על כך מהווים "פנטזיה מערבית". בניו יורק טיימס דווח כי באיראן הרגישו נוח יחסית לשוחח עם מאסק, שכן הוא מתהדר גם בתואר של איש עסקים מצליח ולפי שעה לא מייצג את הממשל האמריקני. ככלל, שיחות ומגעים ישירים בין המשטר באיראן לממשל בארה"ב נדירים מאוד, ועל פי רוב מתבצעים באמצעות מתווכים, לדוגמה ממשלות קטאר ועומאן.

לקראת כניסתו של טראמפ לבית הלבן - באיראן מאיימים להחריף את היחסים עם ארה"ב והמערב. אתמול איים עראקצ'י באפשרות להסלמת המצב גם בכל הקשור לתוכנית הגרעין האיראנית. עראקצ'י התייחס לאפשרות של קידום החלטה חדשה נגד איראן, ואמר כי אם מעצמות אירופה (E3, בריטניה, צרפת וגרמניה) יקדמו הצעת החלטה נגד איראן - היא תגיב "בפעולות הדדיות וצעדים חדשים בתוכנית הגרעין".

אילון מאסק (צילום: רויטרס)
אילון מאסק | צילום: רויטרס

דבריו של עראקצ'י הגיעו בתגובה על דיווח ברויטרס כי בריטניה, גרמניה וצרפת מתכוונות להציג השבוע במועצת הנגידים של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית החלטה חדשה נגד איראן. על פי הדיווח, מדינות אירופה דוחפות להטיל על סבא"א לפרסם דוח מקיף יותר על מצב תוכנית הגרעין של איראן, שיצביע על הכשלים והפערים בה ובפיקוח עליה. בעבר איראן כבר הגיבה להחלטות דומות נגדה במועצת הנגידים של סבא"א, לדוגמה בפגיעה ביכולות הפיקוח על תוכנית הגרעין שלה. 

בימים האחרונים ביקר באיראן רפאל גרוסי, ראש הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית. בצעד בלתי שגרתי, הוא ביקר בעצמו במתקני העשרת האורניום התת-קרקעיים של איראן, גם בפורדו וגם בנתנז. גם בטהראן וגם בפלורידה (עד לכניסתו של טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר) מחריפים את הטון ומצחצחים חרבות לקראת כניסתו של טראמפ לבית הלבן. לצד האיומים מאיראן, בממשל הנכנס של טראמפ מאותתים כי עם חזרתם לממשל הם יחדשו את מדיניות ה"מקסימום לחץ" על איראן - ויטילו עליה סנקציות כבדות "שירוששו" אותה מלקדם את תוכנית הגרעין ולתמוך בארגוני הטרור באזור.

אחת הדרכים להבין את הסלמת הרטוריקה בין הצדדים היא בכוונה להגיע לעסקה חדשה. טראמפ הדגיש במהלך קמפיין הבחירות שלו כי הוא מעוניין להגיע להסכם גרעין חדש עם איראן כדי למנוע ממנה את האפשרות להשיג נשק גרעיני. אתמול הדגיש עראקצ'י: היתרונות של הסכם הגרעין מבחינתה של איראן חלפו - ההסכם משנת 2015 יוכל לשמש בסיס להסכם חדש, אך יש הכרח לקיים משא ומתן מחודש על הסכם חדש.