משלחת מדינית בכירה מאוקראינה ביקרה אתמול (שני) בדמשק, באירוע שעד לפני כמה שבועות היה יכול להיחשב כמעט בלתי נתפס. אנדריי סביהה, שר החוץ של אוקראינה, נפגש בבירת סוריה עם המנהיג בפועל אחמד א-שרע ועם בכירי ההנגה החדשה, בפגישה שכללה גם הצהרות משותפות לתקשורת.
עד לא מזמן הייתה סוריה אזור בלתי נגיש להנהגה בקייב, שכן משטר אסד טיפח קשרים הדוקים עם רוסיה ואירח אותה בחום רב במדינתו. כעת, זלנסקי וממשלתו משקיעים מאמצים כבירים להתקרב לסוריה, להרחיב את ההשפעה האוקראינית במדינה בפרט ובמזרח התיכון בכלל, ובעיקר לנסות ולדחוק החוצה את רוסיה.
Today in Damascus, I met with the leader of the Syrian administration Ahmed Al-Sharaa and personally conveyed the message of Ukraine’s President @ZelenskyyUa to the Syrian people: we are with you and ready to assist in restoring normal life, stability, and food security. pic.twitter.com/bDUijYB4EK
— Andrii Sybiha (@andrii_sybiha) December 30, 2024
לפני ימים אחדים הודיע זלנסקי כי משלוח ראשון מסוגו של 500 ק"ג קמח יוצא מאוקראינה לסוריה, ונועד לספק את צרכיהם של 167 אלף בני אדם. ההודעה הזאת הגיעה בעקבות ההודעה של רוסיה כי היא מפסיקה את משלוחי התבואה לסוריה, בשל החשש כי ההנהגה החדשה לא תצליח לעמוד בהתחייבויות התשלום על חיטה ודגנים אחרים.
הנפת דגל אוקראינה בנציגות בדמשק
Today, I had the honor of raising the Ukrainian flag over our Honorary Consulate in Damascus.
— Andrii Sybiha (@andrii_sybiha) December 30, 2024
Alongside Honorary Consul General Tamer Altounsi and members of our community. I thanked them for preserving the Ukrainian language and culture.
Our people are our number one priority. pic.twitter.com/4doeeDfn2E
זלנסקי זיהה הזדמנות, ומנסה להכניס את אוקראינה לתמונת התזונה של אזרחי סוריה שלאחר המהפכה. נשיא אוקראינה מנסה להשיג שתי מטרות - גם להגדיל את שוק יצוא התבואה והמוצרים החקלאיים של אוקראינה, וגם לטפח ולחזק את הקשרים עם ההנהגה החדשה בדמשק. אתמול הבהיר זלנסקי: "אנו יכולים לסייע להחזיר את היציבות לסוריה לאחרי שנים של התערבות רוסית, וזה ללא ספק יסייע להחזיק את השלום גם עבורנו".
זו אינה הפעם הראשונה שאוקראינה משתפת פעולה עם הכוחות בסוריה שעד לאחרונה זכו לכינוי "המורדים". לאורך השנים האחרונות התקבלו ראיות ואינדיקציות רבות על כך שהכוחות החמושים של אוקראינה, שעסוקים בעיקר במלחמה נגד צבא רוסיה, סייעו גם לכוחות המורדים בסוריה נגד משטר אסד ונגד צבא רוסיה על אדמת סוריה. בשנים האחרונות שלחה אוקראינה לצפון-מערב סוריה יועצים צבאיים וידע טכני קרבי, בעיקר בתחום הפעלת הכטב"מים, כדי לפגוע ברוסיה ובעלי בריתה גם רחוק מהבית.
כעת בקייב מעוניינים להרחיב את היחסים ושיתוף הפעולה האלה לרמה גבוהה יותר. זלנסקי אמר במפורש השבוע כי "יש לסלק את צבא רוסיה מסוריה לשלום האזור כולו" - מה שעוזר להבין רבים מהאינטרסים של אוקראינה בסיפור. צבא רוסיה ממשיך במגמת הנסיגה מסוריה, אך לפי שעה לא מתכוון לעזוב את שני בסיסיו הגדולים בטרטוס וחמיימים. צילום רחפן שפורסם אתמול ברשת אל-ג'זירה חושף כי בסיס האוויר חמיימים עדיין שוקק פעילות, ונמצאים בו מטוסי קרב רבים, לכאורה כבזמן שגרה.
مشاهد خاصة للجزيرة تظهر تواجد كبير لطائرات حربية داخل قاعدة حميميم الروسية#فيديو pic.twitter.com/uECy9iUndG
— الجزيرة سوريا (@AJA_Syria) December 30, 2024
מנהיג סוריה א-שרע הבהיר השבוע בריאיון לאל-ערבייה כי בדמשק דווקא לא רוצים לראות את צבא רוסיה עוזב את המדינה, למרות שבשמשך שנים הרוסים הפציצו את המורדים ללא רחמים. "יש לנו אינטרסים אסטרטגיים רוסיה, לא רוצים שהם יעזבו באופן שפוגע ביחסים", אמר א-שרע, וניכר כי הוא וההנהגה החדשה טרם גיבשו לחלוטין את מדיניות החוץ והביטחון שלהם, ורוצים לשמור את כל הקלפים קרוב לחזה.
לצד הרצון של אוקראינה לפגוע בנכסים הרוסיים באזור המזרח התיכון ולקדם את סילוקם מסוריה, בקייב מעוניינים לרכוש בעלי ברית נוספים בתחום המדיני. התקופה הקרובה מסתמנת כקריטית עבורה של אוקראינה בזירה הבין-לאומית, עם הלחץ ההולך וגובר של טראמפ לסיים את המלחמה עם רוסיה.
בניגוד לנוכחות הצבאית הגדולה של רוסיה בסוריה, אין חשש כי אוקראינה שואפת להציב כוחות צבא גדולים באזור סמוך לישראל. הצבא האוקראיני כבר כעת מתוח עד קצותיו במלחמה נגד הרוסים, וסובל ממחסור כבד בחימוש ובכוח אדם. ואולם, היום שאחרי המלחמה מתקרב - ואין לשלול הסדרים ביטחוניים חדשים ובלתי צפויים שיתעוררו אחרי שהיא תסתיים.