בארה"ב עוקבים בנשימה עצורה אחרי התפתחויות היממה הקרובה וגם היממות שאחריה. אומנם זהות המנצח או המנצחת בבחירות היא בהחלט השאלה המסקרנת ביותר בארה"ב ובעולם כולו, אך אמריקנים רבים גם מצפים בדאגה לאפשרות של אירועים אלימים והפרות סדר קשות. כלקח מהבחירות לפני ארבע שנים ומה שהתרחש אחריהן – הרשויות במדינות רבות בארה"ב נערכות הפעם בכוחות מתוגברים, ולא פוסלות כל תרחיש.

ועדת הבחירות המרכזית בעיר פיניקס במחוז מריקופה באריזונה הפכה לאחד הסמלים של החשש מפני אירועי אלימות פוליטית בבחירות בארה"ב. מבנה בטון עצום, ממוגן ומשוריין עומד בלב העיר, ובתוכו עשרות עובדי ועדת הקלפי שפועלים במרץ כבר שבועות להבטיח את תקינות הליך ההצבעה המוקדמת. אריזונה היא אחת משבע מדינות המפתח שסביר שיכריעו את הבחירות ויקבעו מי יהיה או תהיה הנשיא או הנשיאה הבאים של ארה"ב.

בניין ועדת הבחירות בפיניקס, אריזונה (צילום: רויטרס)
בניין ועדת הבחירות בפיניקס, אריזונה | צילום: רויטרס

בוושינגטון פוסט דווח כי רבות מהרשויות ברחבי ארה"ב נערכות עם כוחות הגנה בהיקף נרחב, כולל רבים שיוצבו בכוננות ומוכנים להקפצה. לפחות שתי מדינות, נוואדה וושינגטון, כבר הפעילו את המשמר הלאומי שלהן כחלק מהכנה לאפשרות של מהומות ועימותים על רקע תוצאות הבחירות או הניסיונות לפגוע בתקינות הליך הבחירות. אדריאן פונטס, מזכיר המדינה של אריזונה, האיש שאחראי לאשרר סופית את תוצאות הבחירות במדינה, הודיע כי ילבש אפוד חסין כדורים.

ועדת הקלפי בפיניקס, אריזונה (צילום: רויטרס)
ועדת הקלפי בפיניקס, אריזונה | צילום: רויטרס

במקביל להיערכות המוקדמת שכללה הקמת מערכי הגנה ואבטחה מבוצרים בעמדות הצבעה וועדות קלפי רבות, ניכר כי כל האמצעים הקטלניים והכבדים ביותר צפויים להשתתף במערך האבטחה. בוושינגטון פוסט ציטטו תוכניות להציב צלפים על גגות סמוכים למבני ועדות הבחירות והקלפי, להטיס בשמיים רחפנים מיוחדים שיסייעו בהתמודדות עם כל תרחיש – וגם לחצני מצוקה שיהיו זמינים לעובדי ועדות הקלפי ויוכלו לסייע להם להתגונן במקרי חירום.

בארה"ב מדגישים כי להיערכות המוקדמת לקראת אירועי אלימות והתפרעות שתי מטרות: האחת היא להתמודד בצורה טובה ונכונה עם תקריות בזמן אמת, כלקח מאירועי האימים של הפריצה של תומכי טראמפ לגבעת הקפיטול ב-6 בינואר 2021, והשנייה היא פשוט להעניק לאזרחים את התחושה שההליך מתנהל בצורה טובה ובטוחה.

דונאלד טראמפ (צילום: AP)
דונאלד טראמפ | צילום: AP

באופן טבעי, החשש המרכזי הוא בעיקר מגורמי ימין קיצוני שתומכים בטראמפ, כמו אנשי התנועה הקונספירטיבית Qanon, לצד קבוצות ימין נוספות שלקחו חלק בפריצה לקפיטול לפני קצת פחות מארבע שנים. באופן טבעי, הפעם הרשויות בארה"ב מוכנות הרבה יותר לתרחיש מהסוג הזה, כמו גם לתרחישים נוספים. הבדל נוסף הפעם לעומת המצב בתחילת שנת 2021 הוא שכעת טראמפ אינו יושב בבית הלבן, והפלטפורמה והיכולת שלו לשלהב המונים לצאת ולהתפרע במקרה שיפסיד בבחירות היא קטנה יותר, למרות שגם כיום הוא זוכה לחשיפה תקשורתית עצומה.

הלילה אמר טראמפ כי הוא "לא רוצה לחכות 10 ימים, 12 ימים, 3 ימים, יומיים או שעתיים" לתוצאות הבחירות, אלא שהוא רוצה את התוצאות עוד הלילה. ההתבטאות הזאת מחזקת את ההערכה כי הלילה הוא צפוי להכריז על ניצחונו בבחירות, בלי שום קשר לתוצאות האמת שיגיעו, ובאיזה שלב הן יגיעו. במטה הבחירות של האריס אמרו בימים האחרונים כי הם "צופים" שטראמפ יכריז על ניצחונו בשלב מוקדם של ליל הבחירות, בניסיון לקבע נרטיב שהוא הזוכה.

ת.ז דונלד טראמפ (צילום: N12)
ת.ז דונלד טראמפ | צילום: N12
ת.ז קמלה האריס (צילום: N12)
ת.ז קמלה האריס | צילום: N12

על פי רבים מהתרחישים האפשריים, ייתכן שיעבור לא מעט זמן לפני שיגיעו תוצאות האמת. אחת האפשרויות היא שטראמפ ינסה לייצר מוקדם את הנרטיב שהוא ניצח – ואז אם התוצאות יצביעו על ניצחון להאריס הוא ותומכיו יוכלו לטעון להונאת בחירות – בדומה לשקר שהופץ מצידם לאחר בחירות 2020.

מקורות שונים אמרו לוושינגטון פוסט כי הם מקווים ומצפים שהבחירות היום יהיו דומות יותר לבחירות לקונגרס בשנת 2022, אז הן עברו בצורה חלקה וללא אירועי אלימות משמעותיים. לצד זאת, הם מדגישים, בבחירות בשנת 2022 טראמפ לא התמודד ולא לקח חלק.