33 ימים בלבד נותרו עד לבחירות המכריעות לנשיאות ארצות הברית, והלילה (בין שלישי לרביעי) התקיים אחד האירועים המשמעותיים האחרונים במירוץ - העימות הטלוויזיוני בין המועמדים לתפקיד סגן הנשיא. מושל מינסוטה טים וולז, נציג המפלגה הדמוקרטית, התייצב מול הסנאטור מאוהיו ג'יי. די. ואנס מהמפלגה הרפובליקנית.

העימות, שנמשך 90 דקות, התקיים כשלושה שבועות לאחר המפגש הסוער בין המועמדים לנשיאות עצמם, קמלה האריס ודונלד טראמפ. העימות שנערך הלילה צפוי להיות העימות האחרון בין הצדדים, אלא אם טראמפ ישנה את דעתו וייענה לקריאתה של האריס לקיים עימות נוסף - אפשרות שנראית קלושה בשלב זה של המרוץ.

טים וולז (צילום: AP)
טים וולז | צילום: AP
ג׳יי די ואנס (צילום: AP)
ג׳יי די ואנס | צילום: AP

רשת CBS שידרה את העימות בשידור חי בשעה 4:00 לפנות בוקר (שעון ישראל). בניגוד לעימות הנשיאותי ששודר ברשת ABC, הפעם הוחלט על פורמט שונה: המנחות נורה אודונל ומרגרט ברנן לא התערבו באימות העובדות בזמן אמת. החלטה זו הטילה את האחריות להפרכת טענות היריב על כתפי המועמדים עצמם.

נושאים בוערים כמו הסוגיה הכלכלית, מדיניות החוץ והמלחמה באוקראינה ובישראל, משבר המהגרים והזכות להפלות עמדו במרכז הדיון, כאשר כל מועמד ניסה להציג את חזונו ולשכנע את הבוחרים המתלבטים. עם הסקרים המראים על מרוץ צמוד, לעימות זה עשויה להיות השפעה על הכרעת הבוחרים בקלפי בעוד כחודש. 

בשעות שקדמו לעימות סגני הנשיאים, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ נשא דברים בעצרת בחירות בוויסקונסין, ותקף בחריפות את ממשל ביידן בעקבות המתקפה חסרת התקדים של איראן על ישראל.

"אני מדבר על מלחמת עולם שלישית כבר הרבה זמן, ואני לא רוצה לעשות תחזיות כי התחזיות תמיד מתגשמות. אני לא הולך לעשות תחזיות, אבל אנחנו קרובים מאוד לאסון עולמי", אמר טראמפ, תוך שהוא מותח ביקורת על מה שהוא מכנה "נשיא לא קיים וסגנית נשיא לא קיימת".

לדברי טראמפ, ההתקפה על ישראל היא תוצאה ישירה של חולשת המנהיגות האמריקנית בזירה הבין-לאומית. "זו הסיבה שישראל הותקפה לפני זמן קצר. כי הם כבר לא מכבדים את המדינה שלנו יותר", טען.

אירועים בולטים

4:08 - השניים התייחסו בפתיחת העימות למתקפה האיראנית על ישראל. וולז, אמר כי ארה"ב צריכה להמשיך להיות בעלת נוכחות במזרח התיכון וכי הוא תומך בעמידה לצד ישראל נגד איראן ושלוחיה. עוד נשאל וולז האם יתמוך במתקפת מנע של ישראל באיראן - אך לא השיב ישירות על השאלה. וולז אף התבלבל ואמר: "ישראל ושלוחיה".

4:10 - ואנס התייחס בעיקר לתקופתו של טראמפ כנשיא כשענה על השאלה על המזרח התיכון, הציג את עצמו ואמר שהעולם כיבד את ארה"ב בתקופה זו. עם זאת, אמר ואנס: "ישראל צריכה להחליט בעבור עצמה".

4:26 - על רקע הנזק הכבד של הוריקן "הלן" בדרום-מזרח ארה"ב, השניים עוברים לדון על סוגיית האקלים. ואנס השיב שהתשובה לשינויי אקלים היא השקעה בהפקת אנרגיה נוספת במדינה. לדבריו, הוא והנשיא תומכים "באוויר נקי ומים נקיים". ואנס סירב להתייחס לעמדה של טראמפ ששינויי האקלים הם "תרמית". וולז הצביע על הוריקן הלן כעדות לאירועי מזג אוויר קיצוניים, שהפכו תדירים יותר בשנים האחרונות.

4:36 - המנחים עוברים למשבר ההגירה, ואנס נשאל על ההתחייבות של טראמפ ליישם את "הגירוש ההמוני הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב" והאם יפריד בין מהגרים לילדיהם שנולדו במדינה. ואנס השיב שצריך לעצור את ה"דימום" (בהתייחסו להגירה). הוא האשים שוב ושוב את האריס וטען כי בתחילה יש לגרש "מהגרים עבריינים".

4:38 - וולז הדגיש שכולם רוצים למצוא פתרון למהגרים שחוצים באופן בלתי חוקי את הגבול הדרומי "למעט טראמפ". הוא מתח ביקורת על התנהלותו של טראמפ, והסביר כי טראמפ כנשיא טיפל בבעיות בגבול והשלים רק חלק מהחומה בגבול ארה"ב-מקסיקו שעליה התחייב. וולז אמר שהמהגרים עברו "דה הומניזציה", והאשים את ואנס שהמציא עלילות שקריות על המהגרים מהאיטי ספרינגפילד, אוהיו.

4:44 - השנים עוברים לדון על המשבר הכלכלי. ואנס מודה שלהאריס יש "תוכניות טובות" - אך תוהה מדוע היא לא מימשה אותן במהלך כהונתה כסגנית נשיא תחת ביידן. וולז מצידו טען שטראמפ מנותק ממעמד הביניים.

4:46 - המנחים שואלים את ואנס על התבטאויותיו על טראמפ בעבר, בהם כינה אותו כ"היטלר של אמריקה". הוא הסביר כי טעה, והאשים את התקשורת שגרמה לו להאמין בסיפורים על טראמפ.

מי אתה טים וולז?

וולז נבחר פעמיים למושל מינסוטה, מדינה בעלת רוב למפלגה הדמוקרטית, ב-2018 וב-2022. את צעדיו הראשונים בפוליטיקה עשה ב-2006, כשהתמודד ונבחר לבית הנבחרים, ולפני כן הוא עבד כמורה בתיכון וכמאמן פוטבול במשך עשרות שנים. במקביל, הוא שירת 24 שנים בכוחות הלאומיים של המשמר הלאומי האמריקני.

וולז תומך בזכות להפלות, שירותי בריאות ורווחה נרחבים וצמצום הזכות לנשיאת נשק. "אסור לנו אף פעם להתבייש בערכים הפרוגרסיביים שלנו", הוא אמר באירוע גיוס כספים בשבועות האחרונים. 

טים וולז (צילום: AP)
טים וולז | צילום: AP

הוא מבקר חריף של מועמד המפלגה הרפובליקנית טראמפ, והוא הוביל את קו הקמפיין האחרון של הדמוקרטים, לפיו טראמפ ותומכיו הם "מוזרים". "כמה פעמים אתה זוכה לשנות את מסלול העולם ולעשות משהו שישפיע על הדורות הבאים? וכמה פעמים אתה יכול לגרום למנוול הזה לקום בבוקר שאחרי ולדעת שאישה שחורה בעטה בו בתחת?", אמר וולז.

לאחר 7 באוקטובר הורה המושל להוריד את הדגלים במדינת מינסוטה לחצי התורן וגינה את המתקפה ואת אלו שסירבו לבקר את חמאס. "אם אין לך בהירות מוסרית ב-7 באוקטובר, אתה צריך לבחון מחדש את העמדות שלך", הוא אמר, והוסיף: "מה שהתרחש ב-7 באוקטובר היה חוסר אנושיות מוחלט, טרור וברבריות. זה לא דיון גיאו-פוליטי, זה רצח". בעבר הוא אמר שישראל היא "בעלת הברית הקרובה והטובה ביותר שלנו במזרח התיכון, שמוקפת בשכנים קשוחים".

בחודשים שלאחר 7 באוקטובר, וולז הביע סובלנות מסוימת כלפי הביקורת על ישראל. בהתייחסות לביקורת שספג ממשל ביידן על תמיכתו בישראל במלחמה בעזה, אמר וולז ש"אנחנו חייבם להקשיב למבקרים שלנו ולקחת אותם ברצינות. המסר שלהם ברור, הם חושבים שזו סיטואציה בלתי נסבלת ושאנחנו צריכים לעשות יותר, ואני חושב שהנשיא קשוב לזה". בתחילת מרץ, וולז קרא להפסקת אש קבועה בין חמאס לישראל.

מי אתה ג'יי די ואנס?

ג'יי די ואנס נולד ב-1984 במידלטאון, אוהיו, למשפחה ממעמד הפועלים, עם אבא שנעלם מחייו ואם שהתמודדה עם התמכרות לסמים ולאלכוהול. לאחר סיום לימודיו התיכוניים, שירת ואנס בחיל הנחתים האמריקני, כולל תקופה בעיראק. בהמשך, השלים תואר ראשון באוניברסיטת אוהיו ותואר במשפטים מאוניברסיטת ייל.

ג׳יי די ואנס (צילום: AP)
ג׳יי די ואנס | צילום: AP

ב-2016 פרסם ואנס את ספרו האוטוביוגרפי "Hillbilly Elegy" (יומני האפלצ׳ים) שהציג את חוויותיו מילדותו ונעוריו ונכלל ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס. הסרט אף עובד לסרט בנטפליקס, בכיכובן של גלן קלוז ואיימי אדמס.

ג׳יי די ואנס ודונלד טראמפ (צילום: AP)
ג׳יי די ואנס ודונלד טראמפ | צילום: AP

ב-2021 הכריז ואנס על התמודדותו לסנאט האמריקני מטעם המפלגה הרפובליקנית באוהיו. הוא זכה בבחירות ב-2022 ונכנס לתפקידו בינואר 2023. כסנאטור, ואנס ידוע בעמדותיו השמרניות ובתמיכתו במדיניות "אמריקה תחילה". הוא מתמקד בנושאים כמו הגירה, מדיניות כלכלית ויחסי החוץ של ארה"ב. ואנס נשוי לאולי, שאותה הכיר בתקופת לימודיהם באוניברסיטת ייל. אולי, בת למהגרים מהודו, היא עורכת דין בעצמה. הזוג התחתן ב-2014 והם הורים לשלושה ילדים.