נמשכת הבהלה באיראן מפני מתקפה אפשרית של ישראל, והחשש כי המהלך יופנה נגד מתקנים רגישים, כמו מתקני הגרעין או מתקני הנפט. בטהראן פועלים בקדחתנות מול מדינות האזור, ועל פי כמה דיווחים גם העבירו מסרים עקיפים לארה"ב בנושא. החשש בקרב הרשויות באיראן ניכר בין היתר בהחלטה אתמול (שבת) להגביר את אמצעי הזהירות והאבטחה על רקע המתקפות המיוחסות לישראל בלבנון.

היערכות למתקפה באיראן

שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י ממשיך במסע המדיני הנרחב שלו במדינות המזרח התיכון, והיום הוא צפוי לבקר בבגדאד שבעיראק, לאחר שבשבוע שעבר ביקר בלבנון, סעודיה וקטאר. סוכנות הידיעות האיראנית תסנים דיווחה כי עראקצ'י צפוי לבקר גם בעומאן לאחר הביקור בעיראק. עומאן היא מדינה חשובה לאיראן, שכן היא משמשת עבורה כאחד הצירים המדיניים המרכזיים לארה"ב ומדינות נוספות במערב.

על פי דיווחים ערביים במהלך סוף השבוע, עראקצ'י גם צפוי לבקר "בקרוב" בקהיר – למרות שבאופן רשמי איראן ומצרים אינן מקיימות יחסים דיפלומטיים סדירים. במשך תקופה ארוכה נידונה האפשרות לחידוש היחסים בין טהראן וקהיר, והביקור הזה צפוי לקדם את המהלך.

ביקור מעניין נוסף של בכיר איראני באזור הוא זה של יו"ר המג'לס (הפרלמנט) האיראני, מוחמד-באקר קאליבאף, אתמול בביירות. בצעד לא שגרתי, קאליבאף ערך ביקור מתוקשר ברובע דאחיה בביירות, שבמשך שבועות ארוכים נתון לתקיפות נרחבות של חיל האוויר.

שלט זיכרון לנסראללה בטהראן, איראן (צילום: רויטרס)
שלט זיכרון לנסראללה בטהראן, איראן | צילום: רויטרס

ביקורו של קאליבאף, לשעבר בכיר במשמרות המהפכה הנהנה גם כיום מקשרים ענפים בארגון, מגיע על רקע רצף המכות הקשות שסופג חיזבאללה לאחרונה. סביר שבאיראן נחושים דווקא בעת הזו להגביר את מעורבותם בנעשה בשורות חיזבאללה בפרט ובלבנון בכלל, במיוחד על רקע הדיווחים כי בוושינגטון מעוניינים לנצל את המצב הנוכחי ולקדם מהלכים פוליטיים בלבנון שיצמצמו את השפעת חיזבאללה.

גם היום, שבועיים בדיוק מאז שמפקד כוח קודס אסמעיל קא'אני נראה בציבור בפעם האחרונה והתעוררו שמועות וספקולציות רבות בנוגע למצבו, עדיין לא נראה ממנו סימן חיים, למעט דיווחים וטענות מגורמים באיראן על כך שהוא "ממשיך בעבודתו כרגיל". דברים דומים השמיע גם קאליבאף אתמול, שטען במהלך ביקורו כי הוא "ממשיך כרגיל". על רקע האפשרות כי קא'אני לא מבצע כהלכה את תפקידו בשבועיים האחרונים, מכל סיבה שהיא, היא גם מעניקה משנה תוקף לביקורו של קאליבאף.

עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
עלי ח'אמנאי | צילום: AP

בצעד משמעותי, רשות התעופה האזרחית של איראן הודיעה אתמול על איסור גורף כמעט לחלוטין להעלות לכל הטיסות, גם מטוסי נוסעים וגם מטוסי מטען, כל מכשירי תקשורת אלקטרוניים. רשות התעופה האזרחית באיראן הודיעה כי לא יותר להעלות למטוסים מכשירי תקשורת למעט מכשירי טלפון סלולרי אישי. ההחלטה הזאת פורסמה בעקבות מתקפת הביפרים ומכשירי הקשר המיוחסת לישראל בלבנון, ומעידה על גודל הבהלה והחרדה באיראן מפני אפשרות של חדירה ישראלית למערכים רגישים שונים במדינה האיראנית.

איראן המשיכה בסוף השבוע באזהרות והאיומים לקראת אפשרות של מתקפה ישראלית בשטחה. באופן רשמי, וגם דרך ערוצים צדדיים, באיראן שבים ומזהירים כי יגיבו באופן מיידי ונרחב לכל תקיפה ישראלית, אולם בעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד דווח על מסרים מאיראן כי הם יסכימו להימנע מתקיפה נרחבת בישראל אם התגובה הישראלית באיראן תהיה מוגבלת.

המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי | צילום: AP

כמו בארה"ב, גם במדינות המפרץ מביעים חשש גדול מאפשרות שישראל תתקוף במתקני הגרעין או הנפט של איראן – מה שעלול להביא לנקמה איראנית באתרי האנרגיה במדינות כמו איחוד האמירויות וסעודיה – בטח לאחר הדיווחים על איומים מפורשים של איראן בנושא. לצד האפשרות שארה"ב תפרוס בישראל סוללת הגנה אווירית מפני איום של טילים בליסטיים, בוושינגטון פועלים גם להגביר את התמיכה, לפחות ההצהרתית, במדינות המפרץ. ביום שישי אישר ממשל ביידן למכור לסעודיה ואיחוד האמירויות נשק התקפי בסך כולל של יותר מ-2.2 מיליארד דולר.