סיעות האופוזיציה בפרלמנט בקוריאה הדרומית הגישו הבוקר (רביעי) הצעה רשמית להדחת הנשיא יון סוק יאול, בעקבות כישלונו אתמול להטיל משטר צבאי ברחבי המדינה. על פי הדיווחים בתקשורת המקומית, ההערכה היא כי כבר בסוף השבוע הקרוב צפויה ההצבעה בפרלמנט על הדחתו הצפויה של הנשיא.

תושבי סיאול וקוריאה הדרומית התעוררו הבוקר למה שנראה כמו יום שליו, שגרתי ורגוע. לאחר הדרמה הגדולה אתמול, שבה בין היתר נחסמה הגישה לפרלמנט ונפרסו כוחות צבא גדולות ברחובות הבירה, היום ניכרת חזרה גדולה לשגרה וכמעט שאין זכר למהומות החריגות.

פרעות לאחר שהוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה (צילום: רויטרס)
פרעות לאחר שהוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה | צילום: רויטרס

במקביל לנשיא יון, מופעל לחץ כבד מאוד על יתר חברי הממשלה להודיע על התפטרותם. סוכנות הידיעות רויטרס ציטטה דיווח מקומי לפיו מרבית השרים נערכים להגשת התפטרות בצורה מסודרת ומרוכזת. הלילה הודיע ראש הסגל של הנשיא יון על התפטרותו, יחד עם עוד שורה של יועצים בכירים לנשיא ולחברי הממשלה. על פי דיווח בסוכנות הידיעות AP, שר ההגנה קים יונג יון, שלקח חלק מרכזי במהלך של הנשיא להטלת משטר צבאי, מוביל את שרי הממשלה בהצעתם להתפטר.

הליך הדחת נשיא קוריאה הדרומית דורש רוב של שני שלישים לפחות בהצבעה בפרלמנט, וכן את אישורם של לפחות שישה שופטי בית המשפט החוקתי. לפי שעה נראה שההצבעה צפויה לעבור בקלות יחסית, על רקע סנטימנט נרחב במדינה נגד המהלך הדרמטי של הנשיא אתמול. ברויטרס ציטטו דיווח לפי ההצבעה על הדחת הנשיא צפויה ביום שישי או ביום שבת.

הוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה (צילום: רויטרס)
הוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה | צילום: רויטרס

"חשבנו שקים שיגר טיל גרעיני", אמרו אתמול אזרחים מקומיים לרויטרס. "זה היום הכי מביך בהיסטוריה שלנו - צריך להדיח את יון". רבים מהאזרחים מתחו ביקורת על המהלך, במדינה שמאז סוף המשטר הצבאי בשנות השמונים נחשבת לאחד הסמלים המובהקים של משטר דמוקרטי.

הנשיא יון הודיע אתמול בסביבות השעה 16:00 (שעון ישראל) על משטר צבאי בקוריאה הדרומית בעקבות מה שהוא כינה כניסיון לבלום גורמים בפרלמנט שתומכים בצפון קוריאה. לדבריו, האספה הנבחרת, שאמורה להיות היסוד למשטר הדמוקרטי החופשי, "הפכה למפלצת שאוכלת את עצמה". כוחות ביטחון נפרסו בבירה, חסמו את הגישה לפרלמנט והודיעו כי כל מי שיפר את הוראות המשטר הצבאי ייעצר ללא משפט. גנרל צבאי הוצב בראש המשטר הצבאי והודיע על הכפפת כל כלי התקשורת לרשותו ועל עצירת ההליך הפוליטי במדינה.

הוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה (צילום: רויטרס)
הוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה | צילום: רויטרס

כשעתיים לאחר מכן הצביע הפרלמנט (שמונה 300 נציגים) ברוב של 190 תומכים לעומת אפס מתנגדים על ההצעה לביטול המשטר הצבאי. שלוש שעות וחצי לאחר מכן, ב-21:30 (שעון ישראל), הודיע הנשיא יון כי הוא מושך את הצעתו להטיל משטר צבאי. ראש ממשלת שוודיה אולף קריסטרסון הודיע הלילה על ביטול ביקורו המתוכנן היום בקוריאה הדרומית.