יממה לאחר ההכרזה על בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא הבא של ארה"ב – ניכר יותר מתמיד הפילוג בין מנהיגי העולם בנוגע ליחס שלהם אליו. מנהיגים ופוליטיקאים רבים לא מהססים להביע שמחה וצהלה על ניצחונו של הנשיא לשעבר בבחירות וחזרתו לבית הלבן, ומנגד ניתן לראות היטב מנהיגים רבים אחרים שמבינים כי נשיאותו המחודשת תהיה עבורם צרה צרורה. במהלך תקופת נשיאותו הראשונה הוכיח טראמפ כי הוא נשיא בלתי שגרתי, ויחסיו עם מנהיגים ומדינות אינם עולים בקנה אחד עם היחסים שניהלו נשיאים אמריקנים אחרים. N12 עם המנצחים והמפסידים מהצלחתו של טראמפ.

המנצחים

ראש הממשלה בנימין נתניהו

נתניהו ניהל יחסים חמים וקרובים מאוד עם טראמפ במהלך תקופת נשיאותו בשנים 2021-2017, ולאורך תקופת הקמפיין שלו בחודשים האחרונים לא היסס להביע את תמיכתו וקרבתו אליו. נתניהו ידע מערכת יחסים לא קלה עם הנשיא היוצא ג'ו ביידן, על אף תמיכתו הגדולה בישראל, ולא הגיע לרמות של קרבה עם סגנית הנשיא קמלה האריס. בירושלים חששו מאפשרות שהאריס תנצח, ומהקשחת היחסים שלה מול נתניהו באופן אישי ומול ישראל ברמה המדינית. בתקופה האחרונה נפגש נתניהו עם טראמפ באחוזתו בפלורידה, וניהל איתו לפחות כמה שיחות טלפון. טראמפ חשף בשבועות האחרונים כי הביע בשיחות הטלפון ביניהם תמיכה בנתניהו ובמאמץ המלחמה של ישראל. נתניהו מצפה במידה רבה כי טראמפ יגלה יד קשה הרבה יותר מביידן בכל הקשור לאיראן ולסנקציות עליה, ואולי אף ייתן אור ירוק לתקיפה ישראלית במתקני האנרגיה והגרעין האיראניים. בניגוד לביידן, סביר גם כי טראמפ לא יערים על נתניהו קשיים בניסיונו לקדם מהלכי חקיקה שנויים במחלוקת בתוך ישראל.

לשכת נתניהו: בניגוד לדיווחים - ראש הממשלה לא שוחח עם טראמפ (וידאו AVI: חדשות)
וידאו AVI: חדשות

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין

טראמפ וסגנו המיועד ג'יי-די ואנס חזרו ואמרו במהלך הקמפיין כי בכוונתם להביע לסיום מהיר ככל הניתן של המלחמה באוקראינה, ולהפסיק לספק לקייב נשק שלא במסגרת הלוואה – בניגוד למדיניות ממשל ביידן. בהינתן החלטה אמריקנית להפסיק את משלוחי הנשק לאוקראינה, קייב לא תוכל להמשיך להילחם, למרות שבאופן רשמי אמרה בשנה האחרונה כי לא תעצור את המלחמה ללא נסיגה רוסית מהשטחים הכבושים. כל מתווה של טראמפ כעת לסיום המלחמה יהיה בהכרח בתנאים של פוטין, וישאיר בידיו את כל השטח שנכבש עד עתה. על פי ההערכות המחמירות באירופה, סיום מלחמה כעת בתנאיו של פוטין יאפשר לו לארגן מחדש את צבאו וכלכלתו כדי לחדש את המתקפה על אוקראינה ואולי מדינות נוספות במזרח אירופה בשנים הבאות. טראמפ לא מהסס להביע את התפעלותו מפוטין ומדמות המנהיג החזק שהוא משדר, ועל פי כמה עדויות הוא רואה בכך מודל לחיקוי.

טראמפ ופוטין, הלסינקי, טראמפ, פוטין (צילום: AP, חדשות)
צילום: AP, חדשות

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי

מודי וטראמפ לא הסתירו אף פעם כי הם מחבבים אחד את השני ברמה האישית ומנהלים מערכת יחסים קרובה. ככל שעוברות השנים מקשיח מודי את אחיזתו במדינה ההודית העצומה, פוגע עוד ועוד בערכים ובסממנים הדמוקרטים, ומגלה יד קשה יותר כלפי מיעוטים, בדגש על המיעוט המוסלמי במדינה. במהלך תקופת נשיאותו של ביידן, נאלץ מודי "ללכת על ביצים" ולגלות מידה רבה של הססנות במהלכי הפוליטיקה הפנימית בהודו. טראמפ, בניגוד לביידן, מגלה הרבה פחות עניין בפגיעה של מנהיגים בזכויות אדם ומיעוטים בארצם.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן

כמו מודי, גם בן סלמאן ניהל מערכת יחסים אישית וקרובה עם טראמפ במהלך תקופת נשיאותו. במהלך השנים של טראמפ בבית הלבן נסקו היחסים בין ריאד וושינגטון, ואילו בשנים הראשונות של הקדנציה של ביידן חלה נסיגה של ממש בהם. בימים הראשונים של תקופת ביידן בשלטון הוא עשה מאמצים רבים לבוא עם MBS חשבון על חיסול העיתונאי ג'מאל חשוקג'י, ואף דווח כי בן סלמאן סירב לשיחה מביידן על רקע היחסים העכורים. על רקע המלחמה בישראל והניסיונות לקדם נורמליזציה באזור חלה פריחה מחודשת ביחסים, אך סביר כי בן סלמאן יעדיף לעבוד עם נשיא שלא בוחן כל צעד שלו ברמה הפנימית והמקומית בממלכה. סביר כי טראמפ ירצה להוכיח כי הוא עושה דברים טוב יותר מביידן, ויפעיל את כל כובד משקלו כדי להצליח היכן שביידן לא – בקידום הברית הביטחונית עם סעודיה וקידום נורמליזציה שלה עם ישראל, מה שיביא אותו יותר לקראת הממלכה הסעודית.

דונלד טראמפ מוחמד בן סלמאן  (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
דונלד טראמפ מוחמד בן סלמאן | צילום: רויטרס, שי פרנקו

ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני

אחת המייצגות המובהקות של הימין השמרני והקיצוני באירופה היא מלוני. מבחינת יחסי החוץ, במידה רבה, היא מיישרת קו עם מנהיגי המדינות השכנות שלה, אולם ברמה המקומית היא מקדמת מדיניות ימנית אגרסיבית, בין השאר בתחומי זכויות האדם, התקשורת והחברה. היא וחברי ממשלתה מביעים התלהבות גדולה מניצחונו של טראמפ. באירופה כבר נערכים לעימותים רבים מול טראמפ ופגיעה ביחסים לעומת המצב בתקופת ביידן, וסביר כי מלוני תפעל להפוך להיות הגורם המקשר בין טראמפ ומנהיגי צרפת, גרמניה, בריטניה ומדינות אחרות ביבשת. כפי שמלוני הייתה הגורם המקשר בין האיחוד האירופי וראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, כך היא עשויה לפעול מול טראמפ.

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן

כמו נתניהו, גם אורבן "הימר" על טראמפ בשלב מאוד מוקדם של מערכת הבחירות, בניגוד לעמדתם של שותפיו באיחוד האירופי. אורבן, שמשמש עד סוף שנת 2024 כנשיא התורן של המועצה האירופית, מרגיז מנהיגים רבים ביבשת עם מדיניותו האנטי-אירופית והפרו-רוסית, עם תמיכה בפוטין והתנגדות לאוקראינה. לאחר ניצחונו של טראמפ כתב אורבן כי "מדובר בניצחון יפהפה", והלילה הוסיף כי יש לשניים "תוכניות רבות".

ויקטור אורבן ודונלד טראמפ בפגישה בפלורידה (צילום: רויטרס)
ויקטור אורבן ודונלד טראמפ בפגישה בפלורידה | צילום: רויטרס

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און

קים ג'ונג און צפוי לנסות לנצל את תקופת כהונתו של טראמפ להקלת הלחץ הבין-לאומי על מדינתו המסוגרת. טראמפ נפגש עימו פעמיים בעבר, וכמעט הצליח להגיע איתו להסדר מדיני, ואף ניהל איתו חליפת מכתבים מרשימה. תחת ממשלו של ביידן רק הוחמר היחס לצפון קוריאה, במיוחד על רקע הסיוע הצבאי לרוסיה של פוטין. סביר כי טראמפ ינסה שוב להראות כי הוא מצליח ברמה המדינית היכן שאחרים נכשלו, ויפעל להסדר מול קים. השאלה תהיה מה המחירים שאותם הוא ייאלץ לשלם.

קים ג'ונג און ודונאלד טראמפ (צילום: reuters)
קים ג'ונג און ודונאלד טראמפ | צילום: reuters

בכירי הימין הקיצוני והשמרני באירופה

בין החוגגים לצידו של טראמפ במאר א לאגו בליל הניצחון על קמלה האריס היה נייג'ל פראג', מנהיג הימין השמרני-פופוליסטי בבריטניה שהשיג הישג יוצא דופן ונבחר בקיץ עם כמה משותפיו לפרלמנט בבריטניה. מתאו סלוויני, שר התחבורה בממשלת ג'ורג'ה מלוני באיטליה ואיש הימין הקיצוני, פרסם פוסט ברשת X שחוגג את ניצחונו של טראמפ, לצד תמונותיהם של מנהיגי ימין נוספים באירופה, דוגמת מרין לה פן מצרפת, אנדרה ונטורה מפורטוגל וסנטי אבסקל בספרד. חירט ווילדרס, מנהיג הקואליציה והימין הקיצוני בהולנד, שיתף את הפוסט בעצמו, ואתמול אף לגלג על ההפסד של האריס ואמר כי הציבור במערב בוחר נגד השמאל הליברלי "הווק" שלא יכול לאפשר מדיניות ללא הגירה. ראש ממשלת סלובקיה רוברט פיצו חגג: "הפסד לליברלים הפרוגרסיבים". מנהיג נוסף במחנה הימני-השמרני בעולם שחוגג, על אף שאינו מאירופה, הוא נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי, שזכה במערכת הבחירות לכינוי "טראמפ הארגנטיני". מיליי פרסם הודעת תמיכה נלהבת בטראמפ, ובמהלך פגישתם בפברואר אמר עליו כי הוא "נשיא גדול מאוד".

 

 

 

 

 

המפסידים

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי

בעוד שסביר כי פוטין חוגג את בחירתו של טראמפ – זלנסקי חטף מכה קשה, עם מה שמסתמן כסיום התמיכה האמריקנית בארצו והפסד הלכה למעשה לפוטין ורוסיה. זלנסקי קיווה לניצחון של האריס שתשמר את מדיניותו של ביידן, אך כעת ייאלץ לבצע תמרונים מדיניים מפליגים לקראת סיום הלחימה – מה שבהכרח גם ישפיע עליו לרעה מבחינה פוליטית באוקראינה. בכירים באיחוד האירופי אמרו אתמול לפייננשל טיימס: "ניצחון של טראמפ - צרות צרורות לאוקראינה".

דונלד טראמפ וולדימיר זלנסקי נשיא אוקראינה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מנהיג איראן ח'אמנאי ונשיא איראן פזשכיאן

על פי כל הפרסומים וההערכות בתקופה האחרונה, באיראן חוששים מאוד מחזרה של טראמפ לבית הלבן. בטהראן מעריכים שכעת טראמפ יכביד עליהם מאוד את משטר הסנקציות, ואף יתמוך בנתניהו, בניגוד לביידן, לתקוף יעדים אסטרטגיים ברפובליקה האיסלאמית. טראמפ צפוי לפגוע מאוד בתעשיית הנפט באיראן, שבשנים האחרונות הגיעה לרמות שיא מאז נסיגתו של טראמפ מהסכם הגרעין. על רקע החשש הזה, סביר כי יסכימו בטהראן להגיע עם טראמפ להסכם גרעין חדש – תרחיש שטראמפ עצמו הדגיש כי הוא מעוניין בו, ואמר כי זו הדרך היחידה כעת למנוע מהם נשק גרעיני.

נשיא סין שי ג'ינפינג

סביר כי בבייג'ינג חוששים כי טראמפ יחדש את מלחמת הסחר שניהל עם סין במהלך כהונתו הקודמת בבית הלבן. טראמפ הדגיש פעמים רבות במהלך הקמפיין שלו כי יטיל מכסים כבדים על מוצרים מסין, והשאלה היא אם ימשיך את מדיניותו הקשוחה של ביידן מול סין בתחום השבבים והטכנולוגיה המתקדמת. מנגד, מדיניות החוץ הביטחונית הבדלנית של טראמפ עשויה להתאים לתוכניות המסתמנות של שי לפעול צבאית נגד טייוואן בשנים הקרובות, מבלי לחשוש להסתכן בעימות צבאי עם ארה"ב. לעומת זאת, כוונותיו של טראמפ להביא לסיום מהיר ככל הניתן של המלחמות במזרח התיכון ובאוקראינה עלולות לפנות קשב רב בארה"ב להמשך המאבק וההתמודדות מול סין, שעל פי כל הערכות המודיעין והביטחון האמריקניות מהווה את היריב והאויב מספר 1.

המשבר ייפתר? טראמפ וג'ינפינג (צילום: רויטרס, חדשות)
בייג'ינג | צילום: רויטרס, חדשות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר

במשך רבות בשנים הייתה הברית בין ארה"ב ובריטניה לאחת החזקות והיציבות בעולם. ואולם, המפגש בין טראמפ לראש הממשלה הנוכחי ממפלגת הלייבור עלול לגרור חיכוך של ממש. ניתן להעריך כי טראמפ לא ישקיע רבות במערכת היחסים עם בריטניה, שעלולה להיתפס מבחינתו כמדינה שאין לה הרבה מה להציע לארה"ב.

נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלר גרמניה אולף שולץ

הנשיא הצרפתי בירך אתמול את טראמפ על ניצחונו וטען כי ישמח להמשיך לשתף איתו פעולה כפי שעשו בשנותיו של הנשיא האמריקני בבית הלבן. ואולם, מערכת היחסים בין השניים אף פעם לא הייתה טובה מדי, ודווח לא אחת על מתיחות אישית ביניהם. ככל שנתקרב למערכת הבחירות לנשיאות צרפת ב-2027, שבו סביר כי תתמודד שוב מרין לה פן מהימין הקיצוני או מישהו מטעמה, סביר כי טראמפ לא יסתיר את תמיכתו ביריב של מחנהו של מקרון. כמו בצרפת, גם בגרמניה מוטרדים מחזרתו של טראמפ. פריז וברלין הן שתיים מהמובילות הגדולות של האיחוד האירופי – גוף שטראמפ אף פעם לא ניהל איתו יחסים טובים ומוצלחים. אתמול נפגשו שרי ההגנה של בריטניה וצרפת על רקע ניצחונו של טראמפ, ובממשלת צרפת קראו לכנס את מנהיגי האיחוד האירופי כדי לדון באסטרטגיה חדשה כדי לצמצם את התלות בארה"ב בימיו של טראמפ.

טראמפ בפסגת ה-G7 משוחח עם אנגלה מרקל (צילום: AP)
צילום: AP

ככלל, ההערכה היא כי טראמפ צפוי להטיב עם מנהיגי מדינות המזוהים עם הימין השמרני-פופוליסטי, ולנהל מערכות יחסים פחות טובות עם מנהיגים המזוהים עם הזרם הליברלי. טראמפ גם צפוי לתת פחות דגש על מנהיגים שמפירים בארצם זכויות אדם ואזרח ופועלים בדרכים חוקתיות שנויות במחלוקת. אם ימשיך את הקו שקידם בכהונתו הראשונה – הוא יהיה עוין יחסית לאיחוד האירופי, לקנדה, אוסטרליה וכל מי ששונה ממנו אפילו במעט בערכים ובתפיסת העולם. מנגד, מנהיגי הימין באירופה ובעולם, שבשנים האחרונות מספרם הולך וגדל, צפויים להביע בו תמיכה נלהבת ולקבל ממנו תמיכה גדולה בחזרה.