המלחמה עם לבנון אומנם הסתיימה לאחר כמעט 14 חודשי לחימה מול חיזבאללה, אך נראה שמאז החזית מכיוון דרום, תימן, הרימה ראש. החות'ים שפועלים בחסות איראן הגבירו לאחרונה את שיגורי הטילים והכטב"מים לעבר ישראל שמשלמת על כך את המחיר. 

גורם מתימן אמר הבוקר (ראשון) בשיחה עם N12 כי "החות'ים נוקטים יותר יוזמה כעת דווקא כי הם מפחדים מגורלם אחרי חיזבאללה, חמאס ובשאר אל-אסד. הם עושים את זה כדי למשוך את אהדתו של העם ולגרום לו להאמין שישראל פוגעת בהם, ובכך להגביר את הרצון של העם והעולם הערבי לתמוך בהם".

מצעד צבאי של החות'ים בתימן (צילום: רויטרס)
מצעד צבאי של החות'ים בתימן | צילום: רויטרס

פעיל תימני אחר ששוחח עימנו, הגדיר זאת כך: "החות'ים פועלים כדי לערבב את הקלפים. הפופולריות של אל-חות'י (המנהיג החות'י) ירדה בגלל השרירותיות והקיצוצים בשכר. וכך, הוא מנצל אירועים כאלו כדי להתייצב אל מול האויב הישראלי וארה"ב, ולהראות שאנחנו נלחמים בהם. הוא מעורר את הגאווה של האנשים כדי שירגישו את החשיבות של הפעולות האלו".

הצמרת החות'ית שמושכת בחוטים

עבד אל-מלכ אל-חות'י - מנהיג החות'ים

אל-חות'י נחשב לפנים המוכרות בצמרת החות'ים. הוא תפס את המושכות בשנת 2004, לאחר שקודמו בתפקיד ואחיו הגדול חוסיין בדר א־דין אל־חות'י נהרג. בתוך כעשור, הוא הפך את החות'ים לשלוחה של משטר האייתוללות בטהראן ששולטת בשטח נרחב של תימן ולכוח צבאי משמעותי, שניצל את נתיבי השיט המרכזיים שעליהם חולשת ארצו.

עבד אל-מלכ אל-חות'י, מנהיג החות'ים בתימן (צילום: רויטרס)
עבד אל-מלכ אל-חות'י בהצהרה, מנהיג החות'ים בתימן | צילום: רויטרס

במקביל, הוא התווה את המדיניות של השיגורים לעבר ישראל כ"חזית סיוע לעזה" ואת התקיפות נגד כלי שיט בים האדום ובמפרץ עדן, בהכוונה של איראן ובתיאום עימה. בנאום שנשא ביום חמישי בערב, הוא איים כי "התוקפנות הישראלית נגד ארצנו לעולם לא תרתיע אותנו מעמדתנו בתמיכה בעם הפלסטיני בעזה. אנחנו ממשיכים להסלים, אנחנו במצב של מלחמה ובמערכה פתוחה עם האויב".

מהדי אל-משאט - ראש המועצה המדינית העליונה של החות'ים

אל-משאט הפך לראש הזרוע המדינית של החות'ים ב-2018. הוא מכיר את עבד אל-מלכ אל-חות'י עוד מנעוריו, שימש בעבר כמנהל לשכתו ונחשב לאחד ממקורביו.

מוחמד פדל עבד א-נבא - מפקד הכוח הימי של החות'ים

עבד א-נבא מפקד על חיל הים. בנובמבר בשנה שעברה הוא ביקר באונייה Galaxy Leader עם נציגים נוספים מהצבא ועם מושל חודידה - לאחר שהחות'ים חטפו אותה בים האדום.

המכלית Sounion שהותקפה על ידי החות'ים בים סוף (צילום: רויטרס)
מכלית בים האדום שהותקפה על ידי החות'ים | צילום: רויטרס

עבדול רזא שהלאאי - מפקד גיס תימן בכוח קודס האיראני

שהלאאי משמש כראש מרחב תימן בכוח קודס של משמרות המהפכה האיראניים, והוא פועל צמוד למנהיג החות'ים עבד אל-מלכ אל-חות'י. מעורבותו מבטאת את התמיכה הכספית שלה זוכים החות'ים מצד כוח קודס, שמשקיע במימון שתורם להגברת הלחימה באזור, מסייע להם בהברחת אמצעי לחימה, בהשתלטות על ספינות, בייצור אמל"ח ועוד.

בשנה שעברה פרסמנו כי על פי חשיפה של בלוג המודיעין אינטלי טיימס, שהלאאי עמד מאחורי אירוע חטיפת ספינה בים האדום שבמהלכו השתלטו החות'ים בתימן על ספינה שנקשרה, לכאורה, לבעלות ישראלית.

פרשנים תימנים: "החות'ים שואפים לזכות בתמיכה שלה זכו בהתחלה"

הפרשן התימני חוסין וודאעי ניסה לשרטט את מה שמניע את החות'ים: "החות'ים הגבירו את פעולותיהם נגד ספינות בים האדום‬⁩ ונגד ישראל לאחר נפילת משטר אסד בסוריה, באופן המבקש לעורר את היריב לפעולה צבאית ישירה", הוא טען. "המטרה, כפי שאני רואה זאת, היא החשש של החות'ים שהם יהיו הבאים ברשימת המפולות, ולכן הם שואפים ליצור עימות צבאי עם ישראל כדי לזכות בתמיכה המקומית והערבית שזכה לה בתחילת דרכם".

‏"אל-חות'י יודע שישראל לא יכולה לתת את אותה מכה קטלנית שהנחיתה על חיזבאללה מסיבה אחת. אין גבולות משותפים בקרבתם, וישראל נאלצת להפציץ במרחק של אלפי ק"מ בטילים או בכלי טיס, מה שמגביל את יעילותה של ישראל לתקיפה אווירית, מנגנון שהחות'ים הפכו למומחים בהפחתת השפעותיו", הוא המשיך.

מפגינים חות'ים למען עזה בצנעא שבתימן (צילום: reuters)
"המנהיגים רוצים לעורר את גאוות העם". מפגינים חות'ים למען עזה בצנעא שבתימן | צילום: reuters

הסיבה השנייה, לדבריו, היא "שלישראל אין מידע מבוסס על מנהיגי החות'ים ומיקומם, והיא אינה יכולה להסב מכות כואבות למנהיגים, שזה ההפסד הגדול ביותר שהחות'ים יכולים להתמודד איתו". הוא הדגיש כי "זו הסיבה שהחות'ים משחקים משחק עם הפסדים מוגבלים, בעיקר מכיוון שהצד השני אינו פעיל ואינו מסוגל ליהנות מההשלכות של התרחיש הסורי לשינוי המצב בתימן".

הפרשן הפוליטי התימני מעני אל-מטרי סיכם: "אני מאמין שהתהליך יהיה קשה יותר בתימן מאשר בלבנון, כי הממד הגיאוגרפי ממלא תפקיד. ניטור בשטח של האישים ותנועותיהם עד להגעת הדיווח והמטוסים יזוזו והמקומות ישתנו והכיוונים, בנוסף כי טבעי שהקבוצה תנקוט יותר אמצעי ביטחון ומנע".

"החות'ים בשטח הם טובים בעניין הזה והם טובים בלהתניע באופן אולי טוב יותר שביתת נשק או לאחר ההפוגה עם הצבא הלאומי, הם התנהגו כאילו היו במצב בטוח ויכולים לנוע ולפקח עליהם בקלות, אבל מהן יכולות המודיעין של ישראל? בתוך תימן, אני חושב שזה לא כמו שהיה בלבנון", הוא הבהיר.