מבוכה גדולה לאיטליה, אחת המדינות הגדולות והחשובות ביותר באיחוד האירופי - בעקבות חשיפה כי הממשלה ברומא ניסתה לסייע לאסד בימיו האחרונים בשלטון. שיחת טלפון אחת מימיו האחרונים של משטר האימים בדמשק מלמדת על מעורבותה של איטליה בסוריה, וגם על יחסה האוהד לפעילות הצבא הרוסי בסוריה. כזכור, הקו הרשמי של איטליה ביקורתי ולעומתי לפעילות צבאה של רוסיה במלחמה באוקראינה.
מגזין האינדיפנדנט בשפה הערבית חשף תיעוד מלשכתו של חוסאם לוקה, ראש ענף הביטחון הכללי של משטר אסד בסוריה. בימים שלאחר נפילת המשטר בדמשק, עיתונאים מקומיים, ערבים ומערביים זכו להצצה חסרת תקדים לנבכי השלטון האכזרי של רודן סוריה בשאר אל-אסד והגורמים הבכירים שהיו כפופים לו. במהלך התיעוד העיתונאי בלשכתו של לוקה נחשף גם עמוד מיומן השיחות שקיים, ותועד במצלמה.
ביומן השיחות של לוקה מ-5 בדצמבר, שלושה ימים לפני נפילתו הסופית של משטר אסד, תועדה שיחה שלו עם גנרל ג'ובאני קבארלי, ראש שירות המודיעין של איטליה. קבארלי הציע בשיחה עם לוקה לתמוך במשטר אסד, והביע גם את תמיכתו בהפצצות חיל האוויר הרוסי נגד יעדים לכאורה של כוחות המורדים. השיחה נערכה ארבעה ימים לאחר שחיל האוויר של רוסיה הפציץ בסוריה בית ספר נוצרי בעיר חלב.
"קיבלתי שיחה מהגנרל ג'ובאני קבארלי, ראש שירות המודיעין של איטליה, שנערכה לבקשתו, והוא הדגיש את תמיכת ארצו בסוריה ברגע הקשה הזה", נכתב ביומן של חוסאם לוקה. "הוא הסביר גם עד כמה חשובה התמיכה כעת של רוסיה בסוריה".
كاميرا "اندبندنت عربية" تدخل مكتب رئيس المخابرات العامة السوري وتكتشف نفقاً سرياً#نكمن_في_التفاصيل pic.twitter.com/Ti2VjC29KQ
— Independent عربية (@IndyArabia) December 11, 2024
בסוף חודש יולי פתחה איטליה מחדש את שגרירותה בדמשק, ונירמלה מחדש את היחסים עם משטר אסד, לראשונה מאז פרוץ מלחמת האזרחים. איטליה הייתה למדינה הראשונה מפורום מדינות ה-G7, שהחזירה את פעילותה הדיפלומטית הרשמית לסוריה. באיטליה הדגישו את רצונם לשפר את הקשרים עם משטר אסד - במטרה להתחיל להחזיר לסוריה המוני פליטים סורים שהגיעו לאיטליה. הזוועות הרבות של משטר אסד שנחשפות בימים האחרונים מוסיפות למבוכה הרבה של הממשלה ברומא.
ביום ראשון בשבוע שעבר, בשעות שלאחר נפילת משטר אסד, הודיע שר החוץ של איטליה אנטוניו טיאני כי מורדים חמושים פרצו לבניין השגרירות בדמשק וחיפשו אחר נאמניו של אסד. הוא הדגיש כי השגריר האיטלקי וצוות האבטחה שלו לא נפגעו. לפני ימים אחדים פרסמה ממשלת המעבר החדשה בדמשק הודעה שבה הביעה את הערכתה לאיטליה ולשורת מדינות ערביות נוספות שכבר חידשו את הפעילות הדיפלומטית במדינה.