סעודיה הכפילה בשנת 2024 את מספר ההוצאות להורג לעומת השנה הקודמת, ורושמת שיא שלילי של עשורים ארוכים, כך לפי נתונים שפורסמו אתמול (שלישי) ברויטרס. סעודיה בהובלת יורש העצר מוחמד בן סלמאן עושה כל העת מאמצים ואיתותים כי בכוונתה להתקדם ולהפוך לאחת המדינות המובילות בעולם, ומנסה להתנער מתדמיתה כמדינה שמדכאת זכויות אדם, אך בפועל היא מתייצבת כאחת המדינות האכזריות ביותר.
על פי הנתונים של ארגון זכויות האדם Reprive שאומתו ואושרו על ידי רויטרס, בשנת 2024, שאפילו לא הסתיימה עדיין, הוציאה סעודיה להורג לפחות 330 בני אדם. מדובר במספר הגדול כמעט פי שניים מהנתון בשנה שעברה, אז הוצאו להורג בממלכה 172 בני אדם, ובשנת 2022 הוצאו להורג בסעודיה 196 בני אדם.
רבים מהמוצאים להורג נידונו למוות בגין עבירות חמורות כמו רצח, אונס ובגידה, אך יותר מ-150 בני אדם הוצאו להורג בשנה האחרונה בסעודיה בגין עבירות לא אלימות - מהלך שעלול להיחשב למנוגד לחוק הבין-לאומי. בשנת 2022 טען בן סלמאן כי סעודיה תפסיק להוציא להורג בני אדם שלא באשמת רצח.
המשמעות של "עבירות לא אלימות" היא לרוב סחר בסמים, או "טרור לא אלים", כלומר בעיקר השתתפות בהפגנות נגד השלטון. בין מאות המוצאים להורג בשנה האחרונה בסעודיה גם יותר ממאה אזרחים זרים - בעיקר ממדינות המזרח התיכון, אסיה ואפריקה.
קיימת תקווה גדולה כי בשנה הבאה מספר המוצאים להורג בכל הקשור לעבירות של סחר בסמים ירד באופן ניכר בעקבות נפילתו של משטר אסד בסוריה - שהיה אחראי לייצור והפצה של כמות גדולה של הסמים שהוברח לממלכה, בעיקר סם הקפטגון. בארמון המלוכה הסעודי סירבו להתייחס באופן ספציפי לדיווח בנושא, אך שבים ומצדיקים את סוגיית ההוצאות להורג במדינה ככלי מרכזי בשמירה והגנה על הביטחון הלאומי.
מאז 2017 שולט בפועל בסעודיה יורש העצר מוחמד בן סלמאן, שמצד אחד מנסה לשדר לעולם מסר של מנהיג חדש ומודרני, ומנגד ממשיך לפגוע באופן דרמטי בזכויות האדם של אזרחים במדינה. בן סלמאן מנסה לקדם את חזון "סעודיה 2030" - שנועד להציג את הממלכה כאחת המדינות המתקדמות ביותר בעולם. בפועל נראה שהמדינה במצב קשה במיוחד.
לישראל אין יחסים דיפלומטיים עם סעודיה ואזרחים ישראלים אינם מורשים לבקר בממלכה, אך המדינות מקיימות יחסים חשאיים ובירושלים מפלרטטים כבר תקופה ארוכה עם הרעיון של נורמליזציה בין המדינות. כך או כך, סביר שישראלים יוכלו לבקר בממלכה בעוד עשור, לאחר שסעודיה נבחרה לאחרונה לארח את טורניר גביע העולם בכדורגל בשנת 2034, בהליך שזכה לביקורת גדולה בנוגע למידת תקינותו וכשרותו.