כמעט שלוש שנים מאז תחילת המלחמה באוקראינה, רוסיה ופוטין ממשיכים כל העת לחפש אחר מקורות חימוש ואמל"ח חדשים. תחקיר של רויטרס שפורסם היום (שני) חושף כי חמישה מהאוליגרכים הגדולים ביותר ברוסיה תומכים ישירות בחימוש צבא רוסיה ומאפשרים את המשך המלחמה באוקראינה.

אחד האוליגרכים הוא רומן אברמוביץ', איש העסקים הישראלי-יהודי, לשעבר הבעלים של קבוצת הכדורגל צ'לסי, שמקורב מאוד לפוטין. חמש חברות ענק בתחום הכימיקלים ברוסיה, בבעלות האוליגרכים הרוסים הבכירים, מספקות חומרים כימיים למפעלים הביטחוניים והתעשיות הביטחוניות ברוסיה - שמייצרים נשק עבור הצבא הרוסי.

האוליגרך הישראלי-רוסי רומן אברמוביץ' (צילום: רויטרס)
האוליגרך הישראלי-רוסי רומן אברמוביץ' | צילום: רויטרס

בחינת רויטרס, על בסיס תנועת רכבות וניתוחים כלכליים, חושפת לראשונה את מעורבות ענקיות התעשייה הרוסיות במכונת המלחמה הרוסית באוקראינה. חברת Evraz הממוקמת בלונדון ואברמוביץ' מחזיק ב-28% ממנה טענה בפני רויטרס כי היא מספקת מוצרים כימיקלים לרוסיה עבור "שימוש אזרחי בלבד".

אנה נגורני, חוקרת מאוניברסיטת מסצ'וסטס שעוסקת בשרשראות האספקה הקשורות למלחמה בין רוסיה ואוקראינה, אמרה לרויטרס כי חברות הכימיקלים של האוליגרכים הבכירים אינן מסייעות לרוסיה רק בתחום אספקת הרכיבים הכימיקלים לייצור אמצעי לחימה, אלא גם מסייעות בהזרמת כסף מזומן מעסקאות הייצוא שהן מבצעות. "אותן חברות פועלות כישויות אזרחיות, אך הן תומכות במאמץ הלחימה", אמרה.

מתקפת טילים של צבא רוסיה בעיר אודסה באוקראינה (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים של צבא רוסיה בעיר אודסה באוקראינה | צילום: רויטרס

בחינה של יותר מ-600 אלף משלוחי רכבות ברוסיה בין פברואר 2022 וספטמבר 2024 חשפה את מעורבותן הגדולה של החברות בתעשיית הנשק הרוסית. החקירה גילתה כי אותן חברות סיפקו משלוחים קריטיים של חומרי גלם לשורה של מפעלי נשק ואבק שרפה ברוסיה, שפועלים כמו מפעלי-בת ליצרן הנשק הרוסי "רוסטק".

האוליגרך רומן אברמוביץ' ידוע לאורך שנים בקשרים הקרובים שלו לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. בימים הראשונים למלחמה פורסם שמו כמי שפועל לתווך בניסיונות להפסקת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.

התחקיר מצליח לחשוף את רצף החורים והפרצות במערך הסנקציות הכלכליות המערביות הכבדות שהוטלו על רוסיה מאז תחילת המלחמה, בניסיון לבלום את התקדמותה הצבאית. בחודשים האחרונים עובדות התעשיות הביטחוניות ברוסיה בקצב חסר תקדים, ככל הנראה פי שלושה מהתקופה שלפני המלחמה. בהערכות שונות של האיחוד האירופי ונאט"ו עולה כי רוסיה מייצרת יותר אמצעי לחימה בחודש מבכל מדינות אירופה.

מתקפת טילים וכטב"מים של רוסיה בקייב, אוקראינה (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים וכטב"מים של רוסיה בקייב, אוקראינה | צילום: רויטרס

המודיעין הצבאי של אוקראינה העריך בימים האחרונים כי צבא רוסיה מסוגל לייצר עשרות טילים חדשים בכל חודש. במקביל, רוסיה מייצרת מאות ואלפי כטב"מים מתאבדים חדשים בכל חודש במפעל הייעודי המיוחד שבנתה בשיתוף פעולה עם איראן ביילבוגה במחוז טטרסטן. לצד הייצור הביטחוני הנרחב של רוסיה, היא מקבלת טילים, כטב"מים, פגזים ותחמושת מסוגים נוספים מאיראן וצפון קוריאה - שתומכות בה ללא פשרות.