ההיערכות לתקיפה ישראלית באיראן והדיון הציבורי על האפשרות שישראל תתקוף במתני הגרעין מעלים בימים האחרונים ביקורת בארה"ב כלפי היחס של ממשל ביידן לממשלת נתניהו, ועל כך שנראה כי לוושינגטון נגמרו למעשה מנופי הלחץ מול ירושלים. לצד התקיפה המסתמנת באיראן, גורמים בוושינגטון מביעים אכזבה גדולה מהתנהלות ישראל בכל הנוגע למלחמה בלבנון, שמצטרפת לאכזבה דומה גם בנוגע למלחמה בעזה.

רשת CNN דיווחה הבוקר (שלישי) כי ממשל ביידן הפסיק לדחוף אקטיבית להפסקת אש בין ישראל וחיזבאללה, לאחר הניסיון לקדם את היוזמה המשותפת עם צרפת להפסקת אש למשך 21 ימים. על פי הדיווח, גוברת בארה"ב הדאגה כי למרות שישראל הבטיחה שהמבצע הקרקעי בלבנון יהיה מוגבל – הוא יהפוך בקרוב לעימות ממושך ורחב-היקף.

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
ג'ו ביידן | צילום: רויטרס

"אנו לא יכולים לעצור אותם מלפעול, אבל אנו לפחות יכולים לנסות ולהשפיע על איך שזה ייראה", אמר בכיר אמריקני ל-CNN. "אנו תומכים בכך שהם יפגעו במחבלים, יפגעו בתשתיות וביכולות של חיזבאללה, אבל אנו גם מאוד מודעים לכך שפעמים רבות ישראל נכנסה למה שנראה כמו מבצעים מוגבלים ובסוף נשארה שם חודשים או שנים", אמר מת'יו מילר, דובר משרד החוץ של ארה"ב.

בכירים בארה"ב אמרו גם כי הם מכירים בכך כי לארה"ב יש מנוף לחץ מוגבל בלבד להשפיע על החלטותיה של ישראל בנוגע לתגובה למתקפת הטילים של איראן. בארה"ב מצפים לנסות להשפיע על התוכניות הנוכחיות של ישראל במהלך ביקורו מחר של שר הביטחון גלנט בוושינגטון.

תקיפות ישראליות בדאחיה
תקיפות ישראליות בדאחיה

המתח הנוכחי בין ירושלים וושינגטון מגיע בשעה שנראה שוב כי המתיחות האישית בין ראש הממשלה נתניהו והנשיא ביידן נוכחת היטב בזירה הציבורית, לאחר ששני המנהיגים לא שוחחו ביניהם במשך כחודש וחצי. בימים האחרונים אמר ביידן כי הוא מתכוון לשוחח עם נתניהו, אולם שיחה כזו עדיין לא התרחשה, למרות שנראה כי מתקפה ישראלית באיראן צפויה לקרות בזמן הקרוב.

בניו יורק טיימס העלו סדרת שאלות על המתיחות בין ביידן ונתניהו, ומה שנראה יותר ויותר כאילו ביידן לא מצליח להשפיע בכלל על קבלת ההחלטות של נתניהו במלחמה. "כיצד אתה מפעיל לחץ על בעלת ברית שנאבקת עם אתגר קיומי? כמה רחוק תלך אם בעל ברית מתעלם מעצותייך? ו-29 ימים לבחירות לנשיאות, כיצד אתה מסביר את האלימות הבלתי פוסקת, גם לבוחרים שחושבים שנהגת בנתניהו ביותר מדי כבוד וגם לאלה שחושבים שלא עשית מספיק כדי לתמוך בישראל?"

 

 

ביום שישי התייחס ביידן למידת תמיכתו בישראל במלחמה, לאחר שנשאל אם הוא חושב שנתניהו מנסה להתערב בבחירות בארה"ב. "אף נשיא מעולם לא עזר לישראל יותר ממני, אף אחד, אף אחד, אף אחד, וביבי צריך לזכור את זה. אני לא יודע אם הוא מנסה להתערב בבחירות".

ההתחמקות של האריס בשאלה על נשק גרעיני של איראן

מי שבהקשר הזה עלולה להיפגע מחולשת התנהלותו ומדיניותו של ביידן מול נתניהו וישראל היא סגנית הנשיא קמלה האריס, מועמדת המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. השבוע היא חזרה והדגישה כי תמשיך להבטיח שיש לישראל את הזכות להגן על עצמה – כפי שכבר אמרה פעמים רבות. למרות זאת, אמירה אחת שלה על איראן הביאה להרמת גבות רבות.

 

 

במסגרת ראיון לתוכנית "60 דקות" של רשת CBS נשאלה האריס על איראן, והבהירה כי היא אחת היריבות הגדולות ביותר של ארה"ב, ושיש על ידיה דם של אזרחים אמריקנים. "מה שאנחנו צריכים לעשות הוא להבטיח שאיראן לעולם לא תוכל להשיג את היכולת להיות מדינה גרעינית, זו אחת מהעדיפויות הגדולות שלי". כאשר נשאלה אם תבחר באופציה צבאית – אם יתקבל מידע שאיראן נערכת לפתח נשק גרעיני, היא השיבה: "אני לא עומדת לענות על שאלות היפותטיות".