הנשיא הנבחר דונלד טראמפ יתחיל את כהונתו וייכנס לבית הלבן רק בעוד חודש, אך הוא כבר נמצא במרכז הדרמה הפוליטית האחרונה בארה"ב. מחוקקים אמריקנים משתי המפלגות היו בדרך להעביר חוק תקציב זמני ללא בעיות מיוחדות - עד שטראמפ ואילון מאסק הביעו את התנגדותם ברגע האחרון, וכעת הממשל האמריקני בדרך לשיתוק והשבתה פדרלית לראשונה זה 6 שנים.

מחוקקים דמוקרטים ורפובליקנים כבר הגיעו להסכמות בתחילת השבוע על חוק תקציב זמני, שנועד היה להמשיך את פעילותו התקינה של הממשל עד חודש מרץ. אך זמן קצר לפני אישור החוק נכנסו טראמפ ומאסק לתמונה, והביאו לזניחת ההסכמות. טראמפ כינה את הצעת התקציב "מגוחכת ויקרה מדי", וקרא לשינוי מדיניות החוב האמריקנית.

גם המיליארדר אילון מאסק, שנבחר לעמוד בראש סוכנות ליעילות ממשלתית ונחשב למקורב מאוד לטראמפ, הביע התנגדות חריפה להצעה ובסדרה של יותר מ-100 פוסטים כינה אותה "נוראית", "פושעת", "מזעזעת", "חסרת מצפון", "משוגעת", ו"פשע משוגע". זמן קצר לאחר שטראמפ ומאסק הביעו את עמדתם, הרפבוליקנים בבית הנבחרים דחו את הצעתו של מנהיג הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים מייק ג'ונסון.

 

 

ג'ונסון מיהר לפרסם תוכנית חדשה ורזה יותר באישורם של מאסק וטראמפ, אך רוב מוחלט מקרב הדמוקרטים ולא מעט רפובליקנים בבית הנבחרים הצביעו נגד התוכנית והביאו לנפילתה. אם תוכנית חדשה לא תאושר ביממה הקרובה, הממשל האמריקני יושבת החל משבת בבוקר ועד שהצעת תקציב מוסכמת תאושר על ידי הקונגרס.

אין לדעת כמה זמן תיקח ההשבתה, ואם הצדדים יצליחו להגיע להסכמות עוד לפני שבת בבוקר. אך כל עוד היא נמשכת גופי ממשל רבים, כולל הצבא ויותר ממיליון חייליו, לא מקבלים תקצוב. ההשבתה תשפיע על כמעט כל הפעילות הממשלתית בארה"ב - הממשל הפדרלי לא יוכל לשלם באופן מיידי למיליוני עובדיו, ומאות אלפים מהם יפסיקו להגיע לעבודה. גופים חיוניים, כמו הצבא, ימשיכו לעבוד אך לא יקבלו תשלום עבור עבודתם.

"המושכים בחוטים מתערבים והרפובליקנים הקיצוניים מחליטים לפעול עבור העשירים והמחוברים. זה חסר אחריות להסתכן בהשבתה לאחר שכבר הסכמנו על התנאים", תקף מנהיג המיעוט הדמוקרטי בבית הנבחרים האקים ג'פריס.

אילון מאסק (צילום: רויטרס)
מפגין את כוחו, אילון מאסק | צילום: רויטרס

המשבר הפוליטי בארה"ב עשוי לשקף הצצה לממשל טראמפ הנכנס, ומצביע על כוחו הרב של אילון מאסק בהשפעה על מדיניות הממשל. מחד טראמפ ומאסק הפגינו את כוחם והביאו לדחיית החוק הזמני, ומאידך הם לא הצליחו להביא לאישור החוק שהציעו.

דמוקרטים בארה"ב זעמו על התערבותו המאוחרת של המיליארדר, בעוד שבחוגים רפובליקניים שיבחו את התנהלותו. "מאסק מנסה לקחת את התפקיד של נשיא לא נבחר, ונראה שטראמפ מציית להוראות שלו", טענה חברת הקונגרס הדמוקרטית ברברה לי לרשת CNN. כך או כך, נראה שהדרמה הפוליטית בארה"ב מסמלת את תחילת עידן טראמפ השני - הנשיא עצמו ייכנס לתפקיד באופן רשמי ב-20 בינואר.