צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט: בעולם מגיבים על החלטת בית הדין בהאג. בעוד שחלק מהמדינות הבהירו כי יבחנו את החלטת בית הדין - היו כאלה שתקפו את הצווים שהוצאו. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ביקר את בית הדין בהאג: "החלטה מקוממת". ר"מ הונגריה הזמין את רה"מ בנימין נתניהו לביקור בבודפשט, והבטיח: "לא נעצור אותו".

בהצהרה מיוחדת מסר נשיא ארה"ב כי "הוצאת צווי המעצר נגד מנהיגים ישראלים היא מקוממת. אני רוצה להבהיר שוב - בניגוד למה שבית הדין מנסה לרמוז - אין השוואה בין ישראל לחמאס. אנחנו תמיד נעמוד לצד ישראל נגד האיומים על ביטחונה".

נאום ראשון של ביידן לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות (צילום: Reuters)
נאום ראשון של ביידן לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות | צילום: Reuters

משרד החוץ הצרפתי הודיע כי "צרפת לוקחת בחשבון את החלטת בית הדין בהאג, ומדגישה את מחויבותה ותמיכתה לבית המשפט הבין-לאומי". עוד נמסר כי "צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט הם לא גזר דין, אלא האשמה פורמלית".

"צרפת גינתה ומגנה בנחרצות ובכל החומרה את מתקפות הטרור האנטישמיות שביצעו חמאס וארגוני טרור אחרים ב-7 באוקטובר", הוסיף משרד החוץ של צרפת. "נדגיש כי אין מקום להשוואה בין חמאס, ארגון טרור, לבין ישראל, מדינה דמוקרטית. צרפת עומדת על דרישתה לשחרור מיידי ובלתי מותנה של כל החטופים".

נשיא צרפת עמנואל מקרון (צילום: reuters)
נשיא צרפת עמנואל מקרון | צילום: reuters

במקביל, ציינו בצרפת כי ימשיכו לדרוש גישה הומניטרית מלאה וללא מכשולים שתאפשר הכנסת סיוע הומניטרי בהיקף נרחב, כולל מזון, לכל חלקי רצועת עזה למען האוכלוסייה האזרחית: "צרפת ממשיכה לדרוש הפסקת אש קבועה כדי לשים קץ לאסון ההומניטרי בעזה".

דובר קנצלר גרמניה אולף שולץ הגיב על הוצאת צווי המעצר נגד ראש ממשלת ישראל ושר הביטחול לשעבר: "מתקשה לדמיין שנאכוף את הצו נגד נתניהו בגרמניה. קשה לי לדמיין שנבצע מעצרים על בסיס ההחלטה הזו".

ראש הממשלה נתניהו וקנצלר גרמניה אולף שולץ  (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
ראש הממשלה נתניהו וקנצלר גרמניה אולף שולץ | צילום: קובי גדעון , לע"מ

ממשלת גרמניה הודיעה שתבחן לעומק את צו המעצר. "נבדוק היטב את הצעדים הפנימיים", אמר דובר הממשלה. "גרמניה היא אחת התומכות הגדולות ביותר של בית הדין בהאג מסיבות היסטוריות. במקביל, התוצאה של ההיסטוריה הגרמנית היא שיש לנו יחסים ייחודיים ואחריות גדולה עם ישראל".

ויקטור אורבן, ראש הממשלה ההונגרי, הודיע הבוקר שיזמין את ראש הממשלה נתניהו לבקר בבירתו, והתחייב שלא יעצור אותו, למרות שהונגריה חברה בחוקת רומא המעגנת את סמכותו של בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. אורבן עומד בראש הנשיאות התורנית של האיחוד האירופי. עם זאת, אין דרך להגיע להונגריה בלי לעבור במרחב אווירי של מדינות אחרות שחתומות על אמנת רומא, כך שסכנת המעצר עדיין קיימת.

ויקטור אורבן ובנימין נתניהו (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90)
ויקטור אורבן ובנימין נתניהו | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90

בית הדין דחה בהחלטתו את סמכות השיפוט של ישראל וביטל את כל טענותיה. סעיפי האישום נגד הבכירים הישראלים כוללים שימוש בהרעבה ככלי מלחמתי, רצח ורדיפה. צו מעצר הוצא גם נגד מוחמד דף למרות שחוסל. 

סכנת מעצר ב-124 מדינות

אם יקלעו מהיום לאחת מ-124 המדינות שמכירות בסמכות בית הדין, נתניהו וגלנט יסתכנו במעצר והסגרה. בין המדינות שמכירות בסמכות בית הדין נמצאות כל 27 מדינות האיחוד האירופי, בריטניה, כל מדינות דרום ומרכז אמריקה, קנדה, יפן, אוסטרליה וניו זילנד - לצד מדינות נוספות.