בפעם האחרונה שהתפרץ הר הגעש טמבורה באינדונזיה, העולם כולו חש בשינוי לאחר מכן. הטמפרטורות צנחו באופן ניכר, מה שגרם לקושי בגידול יבולים, רעב עולמי כבד ומגפת כולירה שהתפרצה ב-1815. באותה שנה התפרץ הר הגעש העוצמתי, מה שגרם לה לקבל את התואר הלא מחמיא "שנה ללא קיץ".
מאז התפרצו הרי געש פעמים רבות, אך 200 שנים וקצת לאחר שטמבורה התפרץ, חוקרים ומדענים מזהירים מהתפרצות נוספת של ההר. "השאלה היא לא אם, אלא מתי", אמר פרופסור מרקוס סטופל מאוניברסיטת ז'נווה. "הראיות הגיאולוגיות מצביעות על סיכוי של 1 ל-6 שכבר במאה הזו תתרחש התפרצות מסיבית נוספת, והפעם זה יקרה בעולם מאוכלס יותר וכזה שהתחמם בעקבות משבר האקלים".
"ההתפרצות הבאה תחולל כאוס במזג האוויר", המשיך סטופל בתחזית המלחיצה והוסיף שלמין האנושי לפי דעתו, אין תוכנית לאירוע מסוג זה.
איך משפיעה התפרצות הר געש על האקלים?
- במהלך התפרצות, הרי געש פולטים לבה, פיח וגזים רעילים הכוללים תרכובות פחמן שמשפיעות על הטמפרטורות.
- תרכובת הגז הבעייתית ביותר שנפלטת במהלך התפרצות היא גופרית דו-פחמנית, וממנה נוצרים גם סוגי דלק שונים שמשמשים את בני האדם.
- חלקיקי הגופרית מגיעים לסטרטוספרה, החלק באטמוספרה שבו מזג האוויר מתחולל, ו"מחזירים" את אור השמש לחלל.
- מכיוון ופחות אור שמש מגיע לכדור הארץ, שאדמתו נמצאת במרחק כ-11 קילומטר מהסטרטוספרה, כדור הארץ מתקרר.
- החלקיקים עשויים לשרוד במשך כשנתיים בסטרטוספרה לפני שיתפרקו.
לפי מחקרים שנעשו באמצעות עצים עתיקים, התפרצויות מסיביות של הרי געש גרמו בעבר לירידה של בין מעלה למעלה וחצי בטמפרטורת כדור הארץ. התפרצות שהתרחשה באינדונזיה בשנת 1257, לדוגמה, גרמה לפתיחתו של "עידן קרח קטן" - תקופה בה טמפרטורת כדור הארץ ירדה למשך מאות שנים.
"פגיעה מיידית בכמעט 800 מיליון איש"
הערכות המומחים הן שקרוב למיליארד בני אדם חיים באזור של מתחת ל-100 קילומטר מהרי געש פעילים ברחבי העולם. התפרצות כפי שקרתה לפני כ-200 שנה עשויה למחוק עיר שלמה. בעיר נאפולי, שנמצאת בדרום איטליה ומרכזה במרחק נסיעה של פחות מ-40 דקות משני הרי געש פעילים, חיים כמיליון בני אדם בקירוב.
הבעיה בטווח הארוך היא כאמור ירידת הטמפרטורות. הר הגעש אוקמוק, שהתפרץ בשנת 43 לספירה הוריד את הטמפרטורות בצפון אפריקה ודרום אירופה בשבע מעלות. מזג אוויר נמוך, בנוסף לפחות אור שמש טבעי וגשמים לא סדירים, צפויים לפגוע באספקת האוכל העולמית ולחולל בעיות גיאו-פוליטיות. הפסדים פיננסיים מאירוע התפרצות הר געש לפי מחקרים עשוי להגיע עד ל-3.6 טריליון דולרים רק בשנה הראשונה, כך לפי חוקרים שבודקים את ההשפעות של ההתפרצות הוולקנית הבאה על כדור הארץ.
"יש חוקרים שאומרים שהתפרצות מסיבית של הר געש היא בעלת סיכוי קטן", אמר פרופסור סטופל, אך הפציר בעמיתיו "לדמיין את התסריטים הגרועים ביותר, לבצע בדיקות ולהגיע עם רעיונות ופתרונות החל מתוכניות פינוי ועד לאספקות מזון לאוכלוסיות לאחר אסון. העולם לא מוכן לפגיעה כזו - אנחנו רק בתחילת ההבנה של מה עשוי לקרות אם לא נתכונן להתפרצות הבאה שתקרה".