חוששים מתגובה ישראלית: בצל ההיערכות בישראל לקראת המתקפה הצפויה של איראן, עיתון אל-אח'באר הלבנוני המזוהה עם חיזבאללה דיווח היום (שלישי) כי ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, "הגביר מגעים" מול כמה גורמים. המגעים - כדי להפעיל לחץ על ישראל ולמנוע ממנה לסגת מאיומיה לתקוף עמדות בעיראק, בתמורה לכך שלא יאפשרו לאיראן להשתמש באדמתם לתגובה.
לדברי הבכיר שצוטט בעיתון ומשתייך למחנה של הפלגים השיעיים, ראש ממשלת עיראק א-סודאני לא הצליח לשכנע את המיליציות השיעיות להפסיק את פעולותיהן הצבאיות נגד ישראל. הבכיר הדגיש: "הממשלה עומדת כיום בפני אתגר לא פשוט, במאמץ להשיג רגיעה בצל נוכחותן של המיליציות שמאיימות לתקוף אינטרסים אמריקנים וציוניים".
עוד דווח כי ממשלת עיראק נמצאת לאחרונה בקשר שוטף עם כמה מדינות, ובהן ארה"ב, במטרה "לנטרל את עיראק ולמנוע מתקפה ישראלית בעיראק". בין השאר נטען כי התקבלה אזהרה מפני תקיפת מתקני נפט או נמלים, כפי שאירע במדינות אחרות.
על רקע המתיחות, שר הפנים של עיראק הגיע לביקור בטהראן. אף על פי שבהצהרת משרד הפנים צוין שהביקור נוגע בין היתר ל"אבטחת הגבולות המשותפים ומזכר ההבנות בין שתי המדינות", מקורות יודעי דבר שצוטטו בעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי הצביעו על כך שלפי ההערכות, הוא נשא מסר מיוחד מראש ממשלת עיראק שעסק ב"דיון באי-מעורבות עיראק בסכסוך הישראלי עם עזה ולבנון".
"השפה המעורפלת שבה נעשה שימוש בהצהרה הייתה מכוונת", צוטטו מקורות. "סביר להניח שהוטלה משימה ייעודית של ראש הממשלה שמטרתה למנוע תקיפה ישראלית אפשרית, במיוחד בצל הדיווחים על תקיפה של טהראן ועל כוונתה להשתמש בתחום עיראק, באמצעות המיליציות, כדי לפתוח במתקפה הצפויה על ישראל".
עיתוי התקיפה לא בהכרח "קרוב", אולם המקורות הדגישו כי "במסגרת התיאום, דמויות מפתח מקיימות פגישות תקופתיות, כמעט מדי יום, כדי לבחון צעדים אפשריים למניעת סיכונים, בנוסף למאמצים הבלתי נלאים של ראש הממשלה מוחמד שיעא אל-סודאני בכיוון זה".
המקורות סבורים כי כוחות "מסגרת התיאום" (מחנה הפלגים השיעיים הפרו-איראניים) "מבקשים ברצינות להימנע ממשיכה למשחק של הצירים האזוריים. חלק מכוחות המסגרת, ואפילו חלק מהפלגים שאינם מעורבים בציר ההתנגדות, עלולים לגרור את עיראק למלחמה שהיא מעבר ליכולתה לשאת".
בינתיים, בעיראק היו עדים להופעה פומבית חריגה אתמול של האיש שנחשב לסמכות הדתית העליונה של השיעים בעיראק, עלי סיסתאני, שנפגש במדינה עם נציגי האו"ם. הוא אמר כי "יש צורך למנוע התערבות זרה בעיראק בהיבטים השונים, לבסס את שלטון החוק ולהגביל את הנשק כך שיהיה בידי המדינה".
الإمام #السيد_السيستاني في أحدث صورة له اليوم الإثنين خلال استقباله الممثل الأممي في العراق محمد الحسّان.
— قناة الفرات - Alforat TV (@alforat_tv) November 4, 2024
مكتب المرجع الأعلى: الإمام السيستاني أشار في لقاء الممثل الأممي إلى التحديات الكبيرة التي يواجهها العراق في الوقت الحاضر وما يعانيه شعبه على أكثر من صعيد.
الإمام السيستاني:… pic.twitter.com/9xpMAkcmg4
בשל ההתפתחויות, היועץ המדיני של ראש ממשלת עיראק אמר בתחילת השבוע לסקיי ניוז בערבית: "עיראק עומדת בקשר עם מדינות שכנות כדי להפחית את ההסלמה באזור, והממשלה נוקטת מאמצים כדי למנוע מישראל לתקוף בעיראק, אולם אי אפשר לשלול את האפשרות של תקיפה. ישראל נגד עיראק, אבל אנחנו לא רוצים לתת לישראל תירוצים לעשות זאת. עיראק לא מעוניינת להפוך לזירה של פעולות צבאיות בעבור אף גורם".