הפסקת האש עם חיזבאללה נכנסה הלילה (בין שלישי לרביעי) לתוקף לאחר 14 חודשי לחימה. הקבינט המדיני-ביטחוני אישר אתמול את הסכם הפסקת האש, כאשר זמן קצר לאחר מכן נורה מטח של רקטות לעבר הצפון. צה"ל תקף במהלך הלילה בדרום לבנון ובמרחב הדאחיה בביירות.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשא אתמול הצהרה והכריז על הפסקת האש בלבנון, שנכנסה לתוקף בארבע לפנות בוקר (שעון ישראל). "יש לי חדשות טובות מהמזרח התיכון", פתח ביידן. "דיברתי עכשיו עם ראש ממשלת ישראל וראש ממשלת לבנון, אני שמח להודיע שהממשלות הסכימו להצעת ארה"ב לסיום המלחמה".
ביידן הודה לנשיא צרפת מקרון, שלקח חלק במאמצי התיווך והוסיף: "במשך 14 חודשים, נמשך העימות בגבול לבנון. זה התחיל מיד לאחר 7 באוקטובר כשחמאס תקפו את ישראל. כמה שעות לאחר מכן, חיזבאללה וארגוני טרור אחרים בתמיכתה של איראן, תקפו את ישראל גם הן".
"מאז שהחלה המלחמה עם חיזבאללה כ-70 אלף ישראלים נאלצו להתפנות מבתיהם ולחיות כפליטים במדינתם. הם צפו בבתים שלהם, בעסקים שלהם ובקהילות שלהם - כולם נהרסים תחת הפצצות", המשיך ביידן. "300 אלף תושבי לבנון, נאלצו גם הם לחיות כפליטים במדינתם. זו מלחמה שנכפתה גם עליהם".
ביידן מנה את הישגי המלחמה, כולל חיסול נסראללה ואיתור קילומטרים של מנהרות של חיזבאללה, אך הדגיש שבסופו של דבר נדרש פתרון מדיני: "ההסכם ייכנס לתוקף מחר בארבע לפנות בוקר והלחימה בגבול ישראל-לבנון תסתיים. אנחנו מקווים שזאת תהיה הפסקת אש קבועה".
הנשיא האמריקני הסביר כי ב-60 הימים הקרובים ישראל תיסוג בהדרגה מדרום לבנון, ובהמשך ארה"ב וצרפת יפקחו על יישום ההסכם. לצד זאת ביידן הדגיש: "אם חיזבאללה או כל ארגון אחר יאיימו על ישראל באופן ישיר, ישראל תוכל להגן על עצמה במסגרת החוק הבין-לאומי כמו כל מדינה אחרת".
ההתייחסות הארוכה לעזה, לעסקת חטופים ולסעודיה
את סיום ההצהרה ביידן הקדיש לעזה: "כפי שלתושבי לבנון מגיע עתיד ושגשוג, גם לאנשי עזה מגיע סיום של המלחמה. התושבים בעזה עברו גיהינום של ממש, העולם שלהם התנפץ לחלוטין, יותר מידי אזרחים סבלו. במשך חודשים ארוכים חמאס סירב להיכנס לדיון על הפסקת הלחימה".
"תהליך של הסכם יאפשר לסיים את הלחימה, וגם יאפשר להכניס עזרה הומניטרית", אמר ביידן. לדבריו של הנשיא האמריקני, במהלך הימים הבאים ארה"ב, יחד עם טורקיה, מצרים, קטאר, ישראל ומדינות נוספות תפעל לקדם הפסקת אש בעזה, להביא לעסקת חטופים ולסיום המלחמה.
"כל עוד חמאס שולטים זה בלתי אפשרי", הוסיף ביידן. "העתיד של הפלסטינים יכול להיות אחר אבל ישראל לא יכולה להיות נתונה לטרור בתמיכה איראנית. העתיד של ישראל והפלסטינים יכול להיות טוב יותר". ביידן רמז גם על אפשרות להסכם עם סעודיה: "אנחנו מוכנים לקדם הסכמים נוספים".
בכיר בבית הלבן: תהיה הפרה? המידע יעבור בלייב
גורם בכיר בבית הלבן הסביר כיצד הפסקת האש תיכנס לתוקף. בתחילה האש תיפסק אך כוחות צה"ל יסוגו בהדרגה במשך 60 יום בזמן שכוחות צבא לבנון יתפסו את עמדותיהם. צבא לבנון יהיה אחראי לכך שחיזבאללה אכן יסוגו מצפון לנהר הליטאני.
לפי הבכיר, ארה"ב וצרפת ייקחו חלק במנגנון הפיקוח כשדיפלומטים ואנשי צבא יקבלו עדכונים שוטפים על תלונות והפרות מכל הצדדים, כדי להבטיח שתהיה הרתעה מהפרות. "הרעיון הוא שלמרות שלא יהיו כוחות זרים בשטח, יהיה ליווי ופיקוח", הוסיף הבכיר.
בהמשך הבכיר נשאל גם כיצד המנגנון יעבוד בפועל. "זה לא כמו תיבת דואר, התלונות יתבצעו באמצעות צ'אט בלייב, יהיה מענה מיידי", פירט הבכיר. על אינדיקציות למחויבות של חיזבאללה להסכם, אמר: "ממשלת לבנון התחייבה בשם חיזבאללה".
לדברי הבכיר, אנשי הביטחון בצוות של טראמפ תודרכו לגבי ההתקדמות של המגעים והביעו תמיכה בהסדר "מסיבות מובנות". הבכיר בבית הלבן הסביר כי גם בממשל החדש מבינים שזה מטיב עם ישראל ועם האינטרסים הביטחוניים שלה.
כך יעבוד המנגנון בלבנון, והקשר למגעים בעזה
בנוגע לשאלת חופש הפעולה הישראלי אמר הבכיר: "אני בטוח שאם יהיה צורך בפעילות ישראלית זה לא יקרה בקרוב ואולי זה גם לא יקרה אף פעם, או באופן נדיר. אם כולם יישמו את ההסכם לא יהיה צורך. הנשיא הדגיש שגם לישראל וללבנון יש זכות להגן על עצמן בהתאם לחוק הבין-לאומי".
בהמשך הבכיר, איש ממשל ביידן, התייחס גם ל"חלון הזדמנויות בעזה וסעודיה". לדבריו, "אולי הכוכבים יכולים להסתדר ולכן נוכל לראות מה אפשר לעשות ב-55 ימים שנותרו. יש ממשל חדש והם מעודכנים במה שאנחנו עושים, ואנחנו מבינים שהם גם תומכים במהלכים שלנו".
בנוגע לקשיים פוליטיים ישראליים להביא להסכם עם סעודיה, אמר: "בשנים האחרונות הייתי מעורב בהרבה משאים ומתנים וגורמים בכירים תמיד יגידו אף פעם לא נעשה את זה וזה לא מתממש יותר מדי, זה משתנה בתוך החדר. יש הזדמנות עכשיו וננסה לנצל אותה לטובת האינטרס של כולם".
13 נקודות ההסכם עם לבנון
1. חיזבאללה וכל הקבוצות החמושות האחרות בשטח לבנון לא יבצעו שום פעולה התקפית נגד ישראל.
2. במקביל ישראל לא תבצע שום פעולה צבאית התקפית נגד מטרות בלבנון, כולל באדמה, באוויר ובים.
3. ישראל ולבנון מכירות בחשיבות החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם.
4. התחייבויות אלו אינן שוללות זכותן של ישראל ולבנון לממש את זכותן הטבועה להגנה עצמית.
5. כוחות הביטחון והצבא הלבנוני הרשמיים יהיו הגופים החמושים היחידים שיותר להם לשאת נשק או להפעיל את כוחותיהם בדרום לבנון.
6. כל מכירה, אספקה וייצור של נשק או חומרים הקשורים לנשק ללבנון תהיה בפיקוח ובשליטה של ממשלת לבנון.
7. יפורקו כלל המתקנים הבלתי מורשים לייצור נשק וחומרים הקשורים לנשק.
8. יפורקו כלל התשתיות והבסיסים הצבאיים, ויוחרם כלל הנשק חסר ההיתר שאינו עולה בקנה אחד עם מחויבויות אלו.
9. תוקם ועדה שתהיה מקובלת על ישראל ולבנון לפיקוח ולסיוע בהבטחת האכיפה של התחייבויות אלה.
10. ישראל ולבנון יגישו דוחות על כל הפרות צפויות למחויבויות אלו לוועדה ואל כוח יוניפי"ל.
11. לבנון תפרוס את כוחות הביטחון הרשמיים וכוחות הצבא שלה לאורך כל הגבולות, נקודות המעבר והקו שמגדיר את דרום לבנון, כפי שמוצג בתכנית הפריסה.
12. ישראל תיסוג באופן הדרגתי מדרום לקו הכחול תוך 60 יום.
13. ארה"ב תקדם משא ומתן עקיף בין ישראל ולבנון כדי להגיע לגבול יבשתי מוכר.
הפרטים על מכתב הערבויות האמריקני
- ישראל וארה"ב מתכוונות לשתף מודיעין רגיש הנוגע להפרות, כולל כל חדירה של חיזבאללה לצבא הלבנוני.
- ארה"ב רשאית לשתף מידע שסופק בידי ישראל עם הממשלה הלבנונית או הוועדה כדי לאפשר להם לטפל בהפרה.
- ארה"ב מחויבת לשתף פעולה עם ישראל כדי לבלום את פעילותה המערערת של איראן בלבנון, כולל מניעת העברת נשק, שלוחות ואחרים משטח איראן.
- ארה"ב מכירה בזכותה של ישראל להגיב לאיומים המגיעים משטח לבנון בהתאם לחוק הבן-לאומי.
- באזור הדרומי - לישראל שמורה הזכות לפעול בכל עת נגד הפרות של ההתחייבויות. מחוץ לאזור הדרומי - לישראל שמורה הזכות לפעול נגד התפתחות איומים המכוונים נגדה, אם לבנון אינה מסוגלת או אינה רוצה לסכל איומים אלו. אם ישראל תחליט לנקוט צעדים כאלה, היא תודיע על כך לארה"ב בכל מקום אפשרי.
- טיסות ישראליות מעל לבנון יתבצעו לצורכי מודיעין, מעקב וסיור בלבד ולא ישברו את מחסום הקול.