"ישראל קוברת את עצמה ברצועת עזה, ולא מחשבת את ההשפעות על מעמדה ומעמד אזרחיה". את האמירה יוצאת הדופן הזו מספק דיפלומט מערבי, שמעורה במצב הלחימה ברצועה. לטענת אותו מקור דיפלומטי, להימשכות המלחמה בעזה תהיינה השלכות שישראל אינה מודדת במלואן. זאת, כאשר אנו מתקרבים ל-10 חודשי לחימה ברצועה, שם המצב ההומניטרי קשה ומחמיר מיום ליום. אותו דיפלומט מערבי התכוון להשפעות על מעמדה של ישראל בזירה הבין-לאומית ולהשלכות הישירות על אזרחים ישראלים.

הלחימה בצפון רצועת עזה (צילום: מג'די פתחי, TPS)
הלחימה ברצועת עזה, ארכיון | צילום: מג'די פתחי, TPS

עוד העריך הגורם הדיפלומטי כי גם החזית המשפטית לא תישאר רק בגבולות שני בתי הדין הבין-לאומיים בהאג, אלא תתרחב למדינות מערביות. כלומר, מערכות משפט במדינות שונות יאמצו את ההחלטות או את חוות הדעת של הטריבונלים הבין-לאומיים ושופטים מקומיים עשויים לפעול ברוחן או על פיהן במקרה וישראלים יגיעו לאותן מדינות.

גם בלי איום של מערכת המשפט, ישראלים רבים עלולים להיתקל בבעיות ברישום למוסדות אקדמיים שונים בבואם לאותן מדינות, רק מהחשש שישראל מפרה את הדין ההומניטרי הבין-לאומי. כל זאת, מבלי לדבר על חשש מהטלת סנקציות על ישראל - כמו בריטניה לדוגמא, ששוקלת הגבלות על ייצוא הנשק.

בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג (צילום: רויטרס)
בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג, ארכיון | צילום: רויטרס

בשיחה עם חדשות 12, הדיפלומט המערבי הדגיש כי הפסקת אש היא תנאי הכרחי לשחרור החטופים ולהורדת הלהבות באזור הצפון במקביל. הדיפלומט, שמעורה בניסיונות התיווך להסדרה בגבול הצפון הוסיף כי אין הסכם כתוב ומפורט בנושא שממתין לחתימה, אך ישנן הבנות כלליות שניתן לקדם ברגע שתהיה הפסקת אש בעזה. עוד הבהיר אותו גורם מערבי כי חיזבאללה אינו מוכן להיכנס למו"מ מפורט ורשום כל עוד האש ברצועה נמשכת.

בנוסף, עם הימים מתוחים שלפנינו והחשש מהיגררות למלחמה אזורית, כדאי להקשיב להערכה נוספת מפי הדיפלומט המערבי: בעוד ובישראל קיימת ההנחה כי ניתן לנהל מול חיזבאללה סבב לחימה קצר ואינטנסיבי, הוא העריך כי מלחמה מול ארגון הטרור מלבנון עשויה להיות ארוכה ואף להימשך חודשים.