ברוסיה זועמים על המערב בעקבות ההודעות והדיווחים על נכונות לאפשר לאוקראינה לתקוף בעומק שטח רוסיה, ומסלימים את הרטוריקה. סוכנות הידיעות רויטרס ציטטה אמש הערכות של מומחים, שמזהירים כי פוטין עשוי להרחיק לכת ולבצע ניסוי גרעיני - אירוע שלא בוצע ברוסיה מאז נפילת ברית המועצות.

על רקע העברת הטילים הבליסטיים מאיראן לרוסיה - בארה"ב ובבריטניה נערכים על פי דיווחים שונים לאשר לאוקראינה להשתמש בטילים ארוכי-טווח בעומק שטח רוסיה. על פי הדיווחים השונים, בוושינגטון ובלונדון יבחרו שלא להודיע רשמית על האישור לאוקראינה - במטרה להימנע מהסלמת המתיחות עם רוסיה.

למרות זאת, ברוסיה כבר מביעים זעם על הצעד ובמהלך סוף השבוע פרסמו שורת איומים ואזהרות. פוטין עצמו הבהיר "צפויה תגובה", וכי צעד כזה מצד המערב יביא אותו דה-פקטו למלחמה ישירה עם רוסיה. דברים דומים השמיע גם וסילי נבזניה, שגריר רוסיה באו"ם. דמיטרי מדוודב, לשעבר נשיא רוסיה וסגן מזכיר המועצה לביטחון לאומי ברוסיה ומי שמהווה במידה רבה את השופר האלים ואכזרי ביותר מטעם הקרמלין, הבהיר כי רוסיה עשויה, בתגובה לאישור המערב לתוקף בעומק שטחה, "להשמיד את קייב".

בלינקן ולמי, שרי החוץ של ארה"ב ובריטניה, עם זלנסקי (צילום: רויטרס)
בלינקן ולמי, שרי החוץ של ארה"ב ובריטניה, עם זלנסקי בקייב | צילום: רויטרס

מומחים שונים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי אחד הצעדים שסביר כי פוטין יבחר בהם כדי לאיים על המערב הוא ניסוי גרעיני, אי שם במזרח הרחוק של רוסיה. מאז שנת 1990, שנה לפני נפילת ברית המועצות, לא ביצעה רוסיה ניסוי גרעיני, למרות שהיא נחשבת למעצמה הגרעינית הגדולה ביותר בעולם מבחינת מספר ראשי נפץ וחימושים. לאחרונה אותתו גורמים שונים ברוסיה כי בכוונתם "לשנות את הדוקטרינה הגרעינית".

מאז תחילת המלחמה באוקראינה פורסמו כבר שורת הערכות ואזהרת על אפשרות של צעד גרעיני חריג של רוסיה, כמו למשל שימוש בנשק גרעיני טקטי או בפצצה מלוכלכת. למרות זאת, עד עתה רוסיה בחרה שלא לנקוט צעד כזה, ובאופן רשמי מנסה לשדר אחריות ומסרים של "מבוגר אחראי" שנרתע מהסלמת העימות עם המערב למלחמה גרעינית.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס

 

סרגיי מרקוב, לשעבר יועץ בקרמלין כתב בחשבון הטלגרם שלו כי "רוסיה החליטה לשבור את האסטרטגיה של לבשל את הצפרדע על אש נמוכה", על משל הצפרדע במים החמים. דבריו עשויים לאותת על שינוי בקו של רוסיה, שלכאורה מבקשת לקבוע קווים אדומים ברורים וחד-משמעיים מול המערב - במיוחד בשל מה שנתפס במערב כחוסר יכולתה של רוסיה לייצר תגובה משמעותית אמיתית מעבר לאופציה הגרעינית. 

ברוסיה רואים בחומרה את ההחלטה המסתמנת של המעצמות במערב לאשר לאוקראינה לתקוף בטילים ארוכי-טווח בעומק שטח רוסיה, למרות שעל פי דיווחים שונים כבר פונו בסיסי חיל אוויר רוסיים מטווח הטילים מסוג Storm Shadow הבריטיים, היעילים לכ-250 ק"מ. בסוף השבוע נפגש ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר בבית הלבן עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, והשניים ככל הנראה דנו בנושא זה. בתשובה לשאלת עיתונאים הבהיר סטאמר כי "פוטין הוא זה שהתחיל במלחמה ובהסלמה והוא זה שיכול לסיים אותה".

נשיא רוסיה פוטין ומנהיג איראן ח'אמנאי
נשיא רוסיה פוטין ומנהיג איראן ח'אמנאי

ברוסיה איימו בחודשים האחרונים כי אחד הצעדים שלהם לאישור מדינות המערב לאוקראינה לתקוף בשטח רוסיה באמצעות נשק מערבי הוא חימוש בנשק מתקדם של אויבי המערב. כך למשל, דווח כי רוסיה שוקלת לספק נשק מתקדם ואיכותי לחות'ים בתימן, והלילה דווח כי רוסיה מסייעת לאיראן בתחום הגרעין.