הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי הודיע אתמול בערב (שלישי) כי כוחות צבא אוקראינה שולטים על 74 יישובים בשטח רוסיה. מפקד הצבא האוקראיני אולכסנדר סירסקי עדכן אתמול את זלנסקי בשיחת וידאו מהחזית כי הכוחות בפיקודו כבשו ביממה האחרונה עוד 40 קמ"ר, והתקדמו עוד 3-1 ק"מ לעומק שטח רוסיה.
הפלישה לרוסיה - סיקור N12
- אוקראינה הודיעה: שולטים בכ-1,000 קמ"ר
- הפלישה מתרחבת: מחוז נוסף ברוסיה פונה
- "ההימור של זלנסקי - מאות קמ"ר נכבשו"
- תיעוד מהקרבות: שיירת הרכבים שהושמדו
הגם שמדובר במספרים קטנים יחסית, בוודאי לעומת גודלה העצום של הפדרציה הרוסית, יש בדיווחים האלה כדי ללמד על המשך ההתקדמות של צבא אוקראינה בפלישה לשטח רוסיה. גם היום, התשיעי לפלישה האוקראינית, ברור כי צבא רוסיה מתקשה להגיב ולעמוד במשימת ההגנה הבסיסית.
כ-200 אלף תושבים רוסים כבר פונו מבתיהם בעקבות הקרבות הקשים. הבוקר הוכרז מצב חירום גם במחוז בלגורוד הסמוך, שלפני יומיים החל לפנות חלק מתושביו, למרות שהקרבות טרם הגיעו לתחומו באופן ממשי. על פי דיווחים שונים, הקרבות המתנהלים במחוז קורסק ברוסי קשים, גובים את חייהם של מאות חיילים משני הצדדים, ועולים במחיר כבד של ציוד לחימה רב.
דובר צבא אוקראינה אישר אתמול לכלי תקשורת כי צבא רוסיה נאלץ להסיט יחידות צבאיות הנלחמות בשטחים הכבושים באוקראינה. על פי הדברים שמסר וצוטטו באתר "פוליטיקו", צבא רוסיה הסיט יחידות ממחוזות חרסון וזפוריז'יה בדרום אוקראינה. גם לאחר העברת יחידות רוסיות ממשימות ההתקפה באוקראינה למשימות הגנה במחוז קורסק, צבאו של פוטין עדיין נותר עם ידו על התחתונה ולא מצליח להתמודד עם הפלישה, למרות שימוש במטוסי קרב וטנקים.
לא רק צבא רוסיה מעביר יחידות משדה הקרב באוקראינה לשדה הקרב במחוז קורסק. על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, יחידות של צבא אוקראינה הועברו אף הן מהחזית בחבל דונבאס לאזור הקרבות החדש. חיילים אוקראינים סיפרו כי הועברו מהחזית באזור צ'אסיב יאר, טורטסק ופוקרובסק במחוז דונייצק. החזית הזו נחשבת לאחד האזורים הקשים והמסוכנים ביותר שבהם מתמודד צבא אוקראינה בתקופה האחרונה עם התקפה רוסית עזה. משמעות העברתן של יחידות אוקראיניות מהחזית הקשה בדונייצק מעידה על גודל החשיבות שרואים בקייב לפלישה לקורסק, ומסתמן שלא מדובר במבצע מוגבל וזמני.
Key general events
— NOELREPORTS (@NOELreports) August 11, 2024
➡️ The AFU scaled up activity along the border in Kursk and Bilhorod.
➡️ Lots of new Russian POW footage came available, as well as captured equipment pic.twitter.com/kXIqKk7mBZ
לאורך הימים האחרונים מפרסמים מקורות אוקראיניים תמונות ותיעוד רב של שבויי מלחמה רוסים, ובקייב הדגישו שהדבר יכול לסייע בעסקאות שחרור אסירים עתידיות. למרות העברת יחידות רוסיות מאוקראינה לרוסיה – לפי שעה אין מידע ברור וודאי בנוגע לשינוי תמונת הלחימה בחבל דונבאס או במקומות אחרים. בנוסף, אתמול צוטט שר ההגנה של ליטא, שעדכן את זלנסקי כי רוסיה החלה להעביר לקורסק יחידות צבא מהמובלעת קלינינגרד.
Ukrainian Lyutui long-range strike drone spotted over the Russian settlement of Savasleyka in Nizhny Novgorod Oblast this morning.
— Status-6 (Military & Conflict News) (@Archer83Able) August 14, 2024
Located in the settlement is the Savasleyka Air Base, from which Russian MiG-31I Kinzhal missile carriers are known to be operating.
Local sources… pic.twitter.com/5Vb05LlKQI
במקביל ללחימה בקורסק, צבא אוקראינה תקף הלילה והבוקר שלושה בסיסים אסטרטגיים של חיל האוויר הרוסי, שממנו ממריאים מפציצים שתוקפים באוקראינה. משרד ההגנה של רוסיה עדכן שהפיל 117 כטב"מים ששיגר צבא אוקראינה. פיצוצים עזים נשמעו בבסיס סבאסלייקה במחוז ניז'ני-נובגורוד, יותר מ-600 ק"מ מהגבול עם אוקראינה. תקיפות נוספות נרשמו גם בשני בסיסים במחוז וורונז'. חיל האוויר של אוקראינה הודיע שהפיל הלילה 17 מתוך 23 כטב"מים איראניים ששיגר צבא רוסיה.
חשש ברוסיה: הפלישה תיאלץ להכריז על גיוס כללי נרחב
הפלישה האוקראינית לשטח רוסיה והאתגר הגדול של הרוסים להגן על שטחם מעלה בקרב רבים, הן ברוסיה והן במערב, את החשש כי פוטין יורה בקרוב על גל גיוס חדש ונרחב. בספטמבר 2022 גייס צבא רוסיה כ-300 אלף חיילים חדשים, ועוד כמיליון גברים בגיל גיוס נמלטו מהמדינה והפכו לפליטים.
בתקופה האחרונה ניכר כי צבא רוסיה אינו מצליח לעמוד ביעדי הגיוס השגרתיים הקבועים, בדיוק בחודשים שבהם הוא מתמודד עם התקופה הקשה ביותר שלו מאז תחילת המלחמה מבחינת אובדן חיי אדם. גורמים בתחום הגיוס האזורי ברוסיה סיפרו לרשת בלומברג כי יש קושי לעמוד במכסות הגיוס, ורק כשני שלישים מהחיילים החדשים הדרושים מגויסים מדי חודש.
האתגר הגדול של הרשויות ברוסיה לגייס חיילים חדשים לצבא כדי למלא את השורות הנשחקות של שדה הקרב באוקראינה קיבל ביטוי לאחרונה, לאחר שנחשפו מענקי הגיוס שמעניקות הרשויות הגדולות במדינה. כך למשל, ראש עיריית מוסקווה הציע לאחרונה מענק של 1.9 מיליון רובל למתגייסים חדשים (22 אלף דולר), ומשכורת של כ-600 אלף רובל בשנה הראשונה לשירות, כמובן בתנאי שהמגויס הטרי יצליח להישאר בחיים. גם ראש עיריית סנט פטרסבורג הציע מענק גיוס שמן בגובה 1.6 מיליון רובל. מגויס טרי לצבא רוסיה יכול להגיע בשנה הראשונה לשירותו להכנסה של 5.2 מיליון רובל – פי שלושה יותר מהמשכורת הממוצעת בבירה מוסקווה בשנת 2023.
לפני כחודש חשף המודיעין הבריטי כי צבא רוסיה איבד כ-70 אלף חיילים (הרוגים ופצועים) בחודשים מאי ויוני. ההערכה הייתה כי גם בחודשים יולי ואוגסט יעמוד צבא רוסיה על ממוצע אבדות של יותר מאלף חיילים ביום. ב-3 באוגוסט פרסם המודיעין הבריטי כי החודשים מאי, יוני ויולי היו הקשים ביותר לצבא רוסיה מאז החלה המלחמה מבחינת אבדות בנפש, עם 1,140-1,262 חיילי שנהרגו בממוצע ליום.
על פי הדיווח בבלומברג, בכירים במשרד ההגנה הרוסי כבר מזמן לא דנים ברעיון המקורי של כיבוש קייב או המשך ההתקדמות באוקראינה. במקום זאת, קיימת הבנה כי יש צורך להגדיל באופן בהול את מכסות הגיוס, כדי להמשיך ולעמוד בדרישות של הצבא הנלחם באוקראינה, שם מוצבים יותר מחצי מיליון חיילים רוסים. ברוסיה חוששים מאוד ממצב שבו יידרשו להכריז שוב על גיוס נרחב בכפייה, שכן מדובר בצעד מאוד לא פופולרי עבור הנשיא והממשל.