דאגה בישראל לאחר ההחלטה הדרמטית של בריטניה להשעות חלק ממכירות הנשק לישראל, כפי שהודיע אתמול (שני) שר החוץ הבריטי דיוויד לאמי. בישראל חוששים שהדבר יוביל לפגיעה בכלכלה ובביטחון, אך במקביל מדגישים כי לא צפוי מחסור, וכי יש פתרונות וחלופות וניתן להתגבר על ההחלטה באופנים שונים.

החשש בישראל מגיע בעקבות המגמה הברורה והמדאיגה בחודשים האחרונים, על רקע המלחמה בעזה: יותר ויותר מדינות מקשות על ישראל בתחום עסקאות הנשק, ובהן ארה"ב, ספרד, איטליה והולנד. כבר היום יותר קשה להשיג אמצעים ממקומות שונים, ולכן קונים באמצעות צד שלישי אמצעים שישראל הייתה קונה בעבר ישירות.

שר ההגנה של בריטניה ג'ון הילי (צילום: רויטרס)
שר ההגנה של בריטניה ג'ון הילי | צילום: רויטרס

בריאיון הבוקר של שר ההגנה הבריטי ג'ון הילי בסקיי ניוז, הוא הסביר מדוע התקבלה ההחלטה: "יש ממשלה שיש לה מחויבות לשלטון החוק, סביב העימות בעזה יש לנו אחריות ומחויבות לבחון רישיונות יצוא. אם יש סיכון ברור שמשהו שאנחנו מספקים מהמדינה הזאת יהיה קשור להפרה של החוק ההומניטרי הבין-לאומי, וההערכה הייתה שבמקרה של 30 רכיבים לציוד צבאי - זה המקרה".

עם זאת, הילי הבהיר: "אין חרם מלא, אין אמברגו נשק. זה שאלה של רכיב ורישיון - אם יש סיכון, זה ההליך שאנחנו מחויבים לבצע".

הזעם בבריטניה אחרי ההחלטה

בבריטניה התייחסו להודעת שר החוץ, ויש מי שהביע התנגדות לכך. ראש הממשלה לשעבר של בריטניה, בוריס ג'ונסון, תקף: "חמאס עדיין מחזיק בחטופים יהודים חפים מפשע בזמן שישראל מנסה למנוע שנית את טבח 7 באוקטובר. למה לאמי וסטארמר נוטשים את ישראל? האם הם רוצים שהחמאס ינצח?".

הרב הראשי של בריטניה, אפרים מירוויס, התייחס גם הוא, וביקר את ההחלטה: "הודעה זו מזינה את השקר שישראל מפרה את המשפט ההומניטארי הבין-לאומי, כשלמעשה היא מתאמצת לקיים אותו. למרבה הצער, הכרזה זו תשמש לעודד את האויבים המשותפים שלנו. זה לא יעזור להבטיח את שחרורם של 101 החטופים הנותרים, ולא יתרום לעתיד השקט שאנו מייחלים לו ומתפללים לו, עבור כל האנשים באזור ומחוצה לו".

גם בישראל הגיבו על ההחלטה. ראש הממשלה כינה את ההחלטה "מבישה" והדגיש: "היא לא תשנה את נחישותה של ישראל להביס את חמאס, ארגון טרור שרצח באכזריות 1,200 בני אדם ב-7 באוקטובר, בהם 14 אזרחים בריטים. עם או בלי נשק בריטי, ישראל תנצח במלחמה הזו ותבטיח את עתידנו המשותף".

שר החוץ כ"ץ אמר כי "ישראל מאוכזבת משורת ההחלטות האחרונות" שקיבלה הממשלה הבריטית, והוסיף: "צעד שמשדר מסר בעייתי מאוד לארגון הטרור חמאס ולשולחיו באיראן".

"ישראל היא מדינת חוק הפועלת על פי החוק הבינ"ל ובעלת מערכת משפט עצמאית ומוערכת", עוד אמר כ"ץ. "אנחנו מצפים ממדינות ידידותיות דוגמת בריטניה להכיר בכך בכל ימות השנה, ובמיוחד ימים ספורים אחרי ההוצאה להורג של 6 חטופים ישראלים ע"י מחבלי החמאס והמו"מ האינטנסיבי לשחרור החטופים ולהפסקת אש, ועל רקע האיומים האחרונים של המשטר האיראני לתקוף את מדינת ישראל".

שר הביטחון יואב גלנט הוסיף: "מאוכזב מאוד לשמוע על הסנקציות שהטילה ממשלת בריטניה על רישיונות יצוא למערכת הביטחון של ישראל. זה בא בזמן שאנחנו נלחמים במלחמה ב-7 חזיתות שונות - מלחמה שנפתחה על ידי ארגון טרור פראי, ללא התגרות. בתקופה שבה אנו אבלים על 6 חטופים שהוצאו להורג בדם קר בידי חמאס בתוך המנהרות בעזה. בזמן שאנחנו נלחמים להביא 101 בני ערובה הביתה".

מגמה מדאיגה: המדינות שכבר הודיעו

  • בריטניה: המדינה הודיעה על השעיית 30 מתוך 350 רישיונות יצוא נשק לישראל, הכולל חלקים למטוסי קרב, מסוקים וכלי טיס בלתי מאוישים, בעקבות "חשש לשימוש המפר את החוק הבין-לאומי". 

תרגול תדלוק אווירי של מטוסי קרב (צילום: דובר צה"ל)
ההשעיה חלה על רישיונות לציוד שבריטניה מעריכה שהוא בשימוש בלחימה בעזה, כולל חלקים למטוסי קרב. ארכיון | צילום: דובר צה"ל
  • איטליה: בחודש ינואר הודיע שר החוץ האיטלקי כי איטליה הפסיקה למכור נשק "מכל הסוגים" לישראל מ-7 באוקטובר. 

  • הולנד: בחודש פברואר בית המשפט בהולנד הורה לעצור את כל העברת החלקים למטוסי ה-F-35, שנמצאים בשימוש בידי חיל האוויר - ממחסנים של הצבא האמריקני.

  • ספרד הודיעה שתפסיק לייצא נשק ותפעל למען הקמת מדינה פלסטינית.

  • צרפת אסרה על ישראל להשתתף בתערוכת נשק גדולה, בעקבות המלחמה בעזה והמבצע הממוקד ברפיח. לאחר כמעט שלושה שבועות בית המשפט בצרפת ביטל את ההחלטה.

  • קנדה הודיעה שתפסיק לספק נשק לישראל. כתוצאה מההחלטה הממשלתית, נתקע משלוח של כלי רכב ממוגנים מתוצרת חברה קנדית למשטרת ישראל. 

  • ארה"ב: ממשל ביידן עיכב משלוח של אמל"ח מתקדם, שכלל על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, 6,500 ערכות JDAM, לאחר ההחלטה על פעולה צבאית ברפיח. בחודש יוני גורמים אמריקנים אישרו כי משלוחי הנשק מארה"ב פחתו בכ-50% בחודשים האחרונים.