נשיא רוסיה פוטין ייעצר? מחר (שלישי) הוא צפוי לבקר במדינה החברה בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג - בפעם הראשונה מאז שהוצא נגדו צו מעצר בין לאומי במרץ 2023. פוטין יבקר במונגוליה, ובקרמלין כבר הבהירו כי הם בטוחים שלא יקרה דבר.

רשת בלומברג פרסמה בימים האחרונים כי הרשויות במונגוליה העבירו לקרמלין איתותים כי אין בכוונתם לעצור את פוטין והם לא מתכוונים להתייחס לצו המעצר שהוגש נגדו. הצו הוצא נגד פוטין לפני שנה וחצי בעקבות מעורבותו בחטיפת והעברה בכפייה של ילדים מאוקראינה לרוסיה.

ולדימיר פוטין (צילום: AP)
ולדימיר פוטין | צילום: AP

ביקורו של פוטין במונגוליה מגיע בשלב של לחץ בין-לאומי מערבי נרחב נגד רוסיה והעומד בראשה. שנתיים וחצי לתוך המלחמה באוקראינה, רוסיה ממשיכה לפעול להגברת שיתוף הפעולה עם מדינות באסיה, אפריקה והמזרח התיכון, כדי להקטין את השפעת הסנקציות הכבדות המוטלות עליה.

במסגרת הביקור במונגוליה צפוי פוטין לעסוק בין היתר בפרויקט צינור הגז "סיביר 2", שעובר בשטח מונגוליה. בנוסף, הוא צפוי לדון בתוכנית להנחת צינורות נפט - מרוסיה לסין - במקביל לפרויקט "סיביר 2". הסיבה הרשמית שנמסרה לביקור היא אירועים לציון 85 שנה לקרבות חלקין גול בין הצבא האדום והצבא היפני על אדמת מונגוליה.

קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג (צילום: reuters)
קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג | צילום: reuters

מונגוליה חתומה על חוקת רומא, המעגנת את סמכות בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. ההערכה היא כי במוסקווה קיבלו ערבויות ברורות ומוצקות, ולא היו מתאמים את ביקור הנשיא הרוסי אם לא היו יודעים בוודאות שהוא לא ייעצר. במהלך השנה האחרונה נאלץ פוטין לבטל את הגעתו לאירועים שהוזמן אליהם בדרום אפריקה וברזיל, מדינות שמנהלות קשרים טובים עם רוסיה, אך חתומות על חוקת רומא ולא סיפקו ערבויות לכך שלא ייעצרו את הנשיא הרוסי.

בית הדין הבינלאומי בהאג (צילום: רויטרס)
בית הדין הבינלאומי בהאג | צילום: רויטרס

באוקראינה ובמערב קוראים בשבוע האחרון למונגוליה לכבד את צו המעצר הבין-לאומי - ולעצור את פוטין אם אכן יגיע לשם. התובע הכללי של אוקראינה קרא למונגוליה לעצור את פוטין, וגם דובר בית הדין הפלילי הבין-לאומי קרא לה לעשות זאת.