במשך חודשים ארוכים ביקורו של פוטין בטורקיה מתעכב, ונדחה שוב ושוב. לאורך תקופה ארוכה פורסמו סיבות אפשריות לדחיות של הביקור, אך כעת נחשפת הסיבה המרכזית. בטורקיה דווח אמש (שלישי) כי פוטין דורש שמטוסי קרב רוסיים ילוו את מטוסו עד הנחיתה בטורקיה - מה שמעלה את החשש לעימות צבאי ישיר בין רוסיה וברית נאט"ו.

על פי הדיווח באתר הטורקי Middle East Eye, בסביבתו של פוטין דורשים מטורקיה כי מטוסי קרב רוסיים ילוו את מטוסו של נשיא רוסיה עד הנחיתה בטורקיה, ושגם הם יוכלו לנחות על אדמה טורקית. באנקרה חוששים כי מערכות ההגנה הטורקיות, המכוונות ומכוילות על בסיס מערכות המידע וההגנה של ברית נאט"ו, יזהו את מטוסי הקרב הרוסיים כמטרות אויב.

ברוסיה מתעקשים על ליווי מטוסי הקרב, ואילו בטורקיה מתעקשים שלא יסכימו להפסיק את פעילותן של מערכות ההגנה האווירית. גורמים דיפלומטיים טורקיים, בהם שני שגרירים לשעבר, אמרו כי הדרישות הרוסיות חריגות במיוחד ולמעשה חסרות תקדים. פוטין זכה לליווי של מטוסי קרב רוסיים בכמה ביקורים מדיניים שלו בשנים האחרונות, במיוחד מאז החלה המלחמה באוקראינה לפני כשנתיים וחצי.

נשיא טורקיה ארדואן ונשיא רוסיה פוטין בפגישה בטהראן (צילום: reuters)
נשיא טורקיה ארדואן ונשיא רוסיה פוטין בפגישה בטהראן | צילום: reuters

ההערכה היא שפוטין וההנהגה הרוסית חוששים  מניסיון התנקשות אוקראיני, במתווה ובזירה משתנים. גורמים רשמיים בעבר ובהווה בטורקיה הביעו פתיחות לאפשרות שמטוסי קרב טורקיים יוכלו ללוות את מטוסו של פוטין, אך מתקשים לקבל מצב של מטוסי קרב רוסיים.

על פי הדיווח, בטורקיה ורוסיה דנים כעת באפשרות שהביקור של פוטין ופגישתו עם הנשיא ארדואן ייערך בתחילת חודש אוקטובר. עד עתה נדחה הביקור כמה פעמים, בין השאר בטענות כי פוטין מעדיף להימנע מביקור במדינות שאינן מברית המועצות לשעבר (מאז הוא כן ביקר במדינות שאינן נמנות על ברית המועצות לשעבר), וגם הבחירות לנשיאות רוסיה במרץ עלו כסיבה אפשרית.

ארדואן (צילום: AP)
ארדואן | צילום: AP

סוגיה נוספת שמטרידה מאוד את המשלחת הטורקית הצפויה להצטרף לפוטין בביקורו היא העובדה כי שלוש רשתות המלונות הגדולות והיוקרתיות ביותר בטורקיה הן בבעלות אמריקנית - של חברות שרתון, הילטון ומריוט. טורקיה מקדמת מאז תחילת המלחמה באוקראינה קו שאינו אחיד עם כל החברות בברית, ומנהלת יחסים תקינים עם רוסיה גם כעת.

בין השאר פעל ארדואן לקידום הסכם יצוא התבואה מאוקראינה דרך הים השחור, וממשיך למכור נשק לאוקראינה - למרות חוסר שביעות רצון של רוסיה. טורקיה היא אחת המדינות החשובה ביותר בברית נאט"ו, ובמקביל לעובדה שהיא לא מתיישרת עם הקו האחיד של הברית נגד רוסיה - היא מעמידה את הצבא השני בגודלו בברית, לאחר ארה"ב.