נשיא רוסיה ולדימיר ביקש ממנהיג איראן עלי ח'אמנאי שהתגובה האיראנית נגד ישראל לחיסולו של איסמאעיל הנייה תהיה מדודה ומרוככת, כך דווח היום (שלישי) ברויטרס. על פי הדיווח, פוטין ביקש שהתקיפה לא תביא לפגיעה בחיי אדם - והדברים הועברו בביקורו אתמול בטהראן של סרגיי שויגו, היועץ לביטחון לאומי של פוטין. 

במקביל לבקשה הרוסית מאיראן, במוסקווה החלו בתקופה האחרונה לספק לאיראן מערכות הגנה אווירית לקראת מלחמה אפשרית עם ישראל, כך על פי דיווח הלילה בניו יורק טיימס. על פי הדיווח, רוסיה מספקת לאחרונה לאיראן מערכות מכ"ם וציוד הגנה אווירית. בניו יורק טיימס דיווחו שזה מגיע על רקע דיווחים בתקשורת האיראנית שבטהראן ביקשו ממוסקווה ישירות לסייע בתחום ההגנה האווירית.

שויגו, שנחשב לאחד האנשים המקורבים ביותר לפוטין, נפגש אמש עם נשיא איראן החדש מסעוד פזשכיאן ובכירים נוספים. על פי דיווח בתקשורת האיראנית, פזשכיאן אמר לשויגו כי "ישראל תזכה לתגובה על הפשע שביצעה". עד היום דווח כי איראן סירבה לבקשות של מדינות מהמזרח התיכון והמערב לרכך את עוצמת התקיפה נגד ישראל, אך ייתכן שלבקשתו האישית של פוטין יהיה משקל גדול יותר במערך השיקולים של טהראן.

כוחות צבא ארה"ב במזרח התיכון (צילום: googel map)
כוחות צבא ארה"ב במזרח התיכון | צילום: googel map

בשעות הערב המאוחרות אתמול השלים שויגו את ביקורו באיראן, והמריא לבאקו, בירת אזרבייג'אן. על פי דיווחים שונים, שלא קיבלו אישור רשמי, הוא התבקש להעביר מסר של אזהרה מאיראן לאזרבייג'אן – שלא לאפשר לישראל לבצע משטחה פעולות נגד איראן. אזרבייג'אן וישראל מקיימות יחסים דיפלומטיים וקשרי מסחר ענפים, ועל פי פרסומים זרים ישראל ניצלה בעבר את שטחה של אזרבייג'אן לביצוע מתקפות בשטח איראן.

במקביל, ארה"ב ממשיכה בהיערכות להגנה על ישראל מול המתקפה הצפויה מאיראן. גורם אמריקני רשמי אמר הלילה לוול סטריט ג'ורנל כי ארה"ב "נערכת להגן על ישראל כפי שעשינו במתקפה באפריל".

אמש דווח כי שתי ספינות המלחמה האמריקניות USS Laboon ו-USS Cole עזבו את מפרץ עומאן והגיעו לאזור ים סוף. הפריסה החדשה של הספינות באזור ים סוף, שלאחרונה לא נרשמה בו נוכחות של כלי שיט של צבא ארה"ב, עשויה להעיד על היערכות ליירט שיגורים של החות'ים לעבר ישראל. שתי ספינות המלחמה זוהו הלילה במרכז ים סוף, וייתכן שאף יתקדמו מרחק נוסף לכיוון ישראל.

נושאת המטוסים האמריקנית תיאודור רוזוולט (צילום: reuters)
נושאת המטוסים האמריקנית תיאודור רוזוולט | צילום: reuters
נושאת המטוסים האמריקנית תיאודור רוזוולט (צילום: reuters)
נושאת המטוסים האמריקנית תיאודור רוזוולט | צילום: reuters

גם בים התיכון נרשמת תנועה של כלי שיט אמריקניים, וביממה האחרונה זוהתה התקדמות קלה של קבוצת התקיפה של האונייה USS Wasp לכיוון מזרח. על סיפונה נמצאים לא פחות מ-4,500 נחתים אמריקנים, וכ-30 מטוסים ומסוקים, כולל מטוסי F-35. המיקום האחרון של הספינה הראה שהיא נעה באזור האי כרתים. לצידה פועלות ספינות המלחמה USS Oak Hill ו-USS New York. עוד מזרחה בים התיכון, באזור האי קפריסין, פועלות גם ספינות המלחמה USS Roosvelt ו-USS Bulkeley.

נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט ממשיכה לפעול באזור מפרץ עומאן, ויחד איתה נמצאות לפחות ארבע ספינות מלחמה אמריקניות נוספות. על נושאת המטוסים רוזוולט יש כ-40 מטוסי קרב מסוג F-35 ו-F/A-18.

לקראת מלחמה ישירה? התמיכה הביטחונית של רוסיה באיראן

הדיווח בניו יורק טיימס הלילה על העברה של מערכות הגנה אווירית מרוסיה לאיראן הן חלק משיתוף פעולה ביטחוני נרחב בין המדינות. לאורך השנים האחרונות התחזקו מאוד היחסים בין מוסקווה וטהראן בתחומים רבים, ובראשם הסיוע הצבאי ההדדי ביניהן. מאז ספטמבר 2022 מספקת איראן לרוסיה אלפי כטב"מים תוקפים שמשמשים לזריעת הרס רב באוקראינה.

לעובדה כי רוסיה מספקת מערכות הגנה אווירית לאיראן, או לפחות רכיבים וחלקים שלהן, יש כיום משמעות גדולה במיוחד. לאורך חודשים ארוכים אוקראינה מגבירה מאוד את התקיפות האוויריות שלה בשטח רוסיה, גם בטווחים גדולים קרוב ל-2,000 ק"מ. בשל כך, פריסת מערכות ההגנה האווירית של רוסיה בשטחה ככל הנראה קרובה למקסימום האפשרי.

היועץ לביטחון לאומי הרוסי שויגו בתערוכת נשק באיראן (צילום: reuters)
היועץ לביטחון לאומי הרוסי שויגו בתערוכת נשק באיראן, ארכיון | צילום: reuters

אם גם במצב כזה בוחרת רוסיה לתמוך באיראן בתחום ההגנה האווירית – ניתן להסיק עד כמה מוסקווה חפצה בטובתה של איראן. ניתן להסביר זאת ברצון של רוסיה לסייע לאיראן להתמודד אולי נגד תקיפה אפשרית של ארה"ב, אויבתה הגדולה של רוסיה. ככלל, ההערכה היא שלרוסיה יש אינטרס מובהק להאריך ולשמר את המלחמה במזרח התיכון בכל צורה והיקף אפשריים – כדי להסיט את הקשב של וושינגטון מהמלחמה באוקראינה. בנוסף, אם איראן תצליח לפגוע על הדרך במטוסי קרב אמריקניים בתרחיש של תקיפה באיראן – מדובר בבונוס גדול עבור רוסיה ופוטין.

איראן מפעילה בצורה מבצעית החל משנת 2019 מערכות הגנה אווירית מדגם S-300. ההפעלה המבצעית של הסוללות המתקדמות החלה בתום סאגה ארוכה וממושכת בין המדינות, לאחר שהעסקה הראשונית נחתמה כבר בשנת 2006.

שויגו בתערוכת נשק באיראן, ארכיון (צילום: reuters)
שויגו בתערוכת נשק באיראן, ארכיון | צילום: reuters

ב-19 באפריל, פחות משבוע לאחר התקיפה הגדולה של איראן נגד ישראל – תקפה ישראל מערכת מכ"ם של סוללת הגנה אווירית מסוג S-300 של איראן, הקשורה להגנה המרחבית של המתקן הגרעיני בנתנז. על פי ההערכות, מטרת התקיפה הייתה סמלית – כדי לאותת לאיראן שבישראל יכולים לפגוע במטרות איכותיות באופן מדויק. לא ברור אם יש קשר בין מערכת ההגנה האווירית שנפגעה באפריל לבין הדיווח הלילה על כך שרוסיה מספקת לאיראן מערכות מכ"ם עבור סוללות הגנה אווירית.

בספטמבר 2023 החלה איראן לקבל מרוסיה מטוסי אימון רוסיים מדגם יאק-130. העברתם אושרה במסגרת העברה רחבה יותר, שהייתה על פי דיווחים אמורה לכלול גם מטוסי קרב רוסיים מתקדמים מדגם SU-35. על פי הדיווח ברויטרס על ביקורו של שויגו - באיראן לחצו עליו להאיץ ולקדם את עסקת העברתם - שתקועה כבר חודשים ארוכים.

לאורך השנים האחרונות מסייעת רוסיה לאיראן גם בתחום שיגור הלוויינים הצבאיים לחלל. ב-28 בפברואר שיגרה רוסיה לוויין איראני מבסיס החלל ווסטוצ'ני במזרח הרחוק הרוסי. בשנת 2022 שיגרה רוסיה לחלל את הלוויין האיראני חיאם.

סרגיי שויגו, היועץ לביטחון לאומי של פוטין, עם נשיא איראן פזשכיאן (צילום: reuters)
סרגיי שויגו, היועץ לביטחון לאומי של פוטין, עם נשיא איראן פזשכיאן | צילום: reuters
שר הביטחון גלנט והגנרל קורילה (צילום: אלעד מלכה)
שר הביטחון גלנט והגנרל קורילה | צילום: אלעד מלכה

הפגישה אתמול של סרגיי שויגו, יועצו של פוטין, עם נשיא איראן ובכירים נוספים, הגיעה בדיוק בשעה שגנרל מייקל קורילה, מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, ביקר בישראל ונפגש עם שר הביטחון יואב גלנט ובכירים נוספים. מבחינת רבים, התמונות משתי הפגישות סיפרו את הסיפור כולו: ארה"ב תומכת בישראל – ורוסיה תומכת באיראן.