וולודימיר זלנסקי הודיע אמש (שני) כי כוחות צבא אוקראינה כבשו יותר מ-1,250 קמ"ר בשטח רוסיה מאז החלה הפלישה למחוז קורסק לפני שבועיים. לדבריו, כוחותיו שולטים בלא פחות מ-92 ערים ויישובים רוסיים. בהצהרתו הלילית הקבועה פנה זלנסקי למנהיגי המערב וחזר על בקשתו לאפשר לאוקראינה להשתמש בטילים ארוכי-טווח שסופקו על ידי המערב נגד מטרות בשטח רוסיה, ואף אמר כי אישור כזה מראש היה יכול למנוע את הפלישה.

הפלישה לרוסיה - סיקור N12

צבא אוקראינה השמיד ביממות האחרונות את כל שלושת הגשרים על נהר סיים במחוז קורסק ברוסיה, במטרה להגביל את צבא רוסיה ואף למנוע ממנו להעביר אספקה, אמצעים לוגיסטיים ותגבורת לאזורי הלחימה. בנוסף, דווח בימים האחרונים על שיבושי תקשורת באזור. לצד השמדת הגשרים על הנהר, תיעוד שפורסם היום על ידי הכוחות האוקראיניים חושף כי הם פגעו גם באמצעות רחפנים בגשר צף שהרוסים ניסו להניח כנתיב מעבר חלופי.

 

 

שבועיים חלפו מאז הפלישה של אוקראינה לרוסיה ב-6 באוגוסט, וגם היום נראה כי לכוחותיו של פוטין אין מענה אמיתי למשבר החריג שפקד אותם. במשך כל השבועיים האחרונים אוקראינה נמצאת במגמה קבועה של הרחבת השטח שבשליטתה, ובשום שלב לא דווח שהכוחות הרוסיים הצליחו להחזיר לעצמם לפחות חלק מהאזור שנפל, למרות שצבא רוסיה נאלץ כבר להסיט לפחות 5,000 חיילים משדה הקרב באוקראינה, כמו גם ממחוזות לנינגרד וקלינינגרד.

הפלישה של צבא אוקראינה לרוסיה (צילום: רויטרס)
הפלישה של צבא אוקראינה לרוסיה | צילום: רויטרס

"אנו חוזים בשינוי אידאולוגי משמעותי", אמר אמש זלנסקי. "המושג הנאיבי והמדומיין הזה של קווים אדומים שהוצבו לנו ביחס לרוסיה, ששולטת בתפיסת המלחמה של כמה מבעלי בריתנו, מתפורר בימים אלו". זלנסקי מתח בדבריו ביקורת על כך שמדינות המערב, לרבות ארה"ב, אוסרות על אוקראינה להשתמש בטילים מדויקים ארוכי-טווח נגד מטרות בעומק שטח רוסיה, לדוגמה בסיסי חיל האוויר הרוסיים שמהם משוגרות מתקפות לעבר שטח אוקראינה.

צבא אוקראינה נלחם במחוז קורסק ברוסיה, ארכיון (צילום: רויטרס)
צבא אוקראינה נלחם במחוז קורסק ברוסיה, ארכיון | צילום: רויטרס

זלנסקי קרא למנהיגי המערב להיות נועזים ואמיצים יותר בהחלטות שהם מקבלים, ולהפסיק לחשוש מהסלמה שלהם מול רוסיה. "העולם רואה שהכול במלחמה הזו תלוי באומץ - האומץ שלנו והאומץ של בעלי בריתנו - על החלטות אמיצות עבור אוקראינה, ועל אומץ בתמיכה באוקראינה", הוסיף. זלנסקי גם אמר כי אם מלכתחילה אוקראינה הייתה רשאית להשתמש בנשק המערבי בשטח רוסיה - אז אולי כל רעיון הפלישה היה נמנע, שכן לתפיסתו הרשמית של זלנסקי מדובר במהלך הגנתי שנועד לייצר רצועת ביטחון ליישובים סמוכי הגבול באוקראינה.

הנזק במחוז קורסק ברוסיה בעקבות הפלישה של אוקראינה (צילום: reuters)
הנזק במחוז קורסק ברוסיה בעקבות הפלישה של אוקראינה | צילום: reuters

רוסיה בדרך לכבוש יעד אסטרטגי

 בזמן שאוקראינה ממשיכה לרשום הישגים והצלחות בלחימה במחוז קורסק בשטח רוסיה, היא ממשיכה גם לסבול ולרשום מפלות בלחימה בגזרות אחרות של הלחימה. כלי תקשורת באוקראינה ובמערב מדווחים היום כי רוסיה קרובה יותר מאי פעם לכבוש את העיר האסטרטגית פוקרובסק במחוז דונייצק, ושהפכה בשבועות האחרונים לאחת מזירות הלחימה הקשות והעיקריות בחבל דונבאס באוקראינה.

פוטין בשיחה עם מושל קורסק (צילום: reuters)
פוטין בשיחה עם מושל קורסק | צילום: reuters

על פי דיווח ב"פייננשל טיימס", אוקראינה הצליחה עד כה בשנת 2024 לכבוש יותר שטח ברוסיה מממה שרוסיה כבשה באוקראינה מתחילת השנה. למרות זאת, צבא רוסיה ממשיך בכתישה שלו בחזית המזרח. לוחמים אוקראיניים בחזית פוקרובסק סיפרו כי רוסיה ממשיכה במדיניות "בשר התותחים" שלה, ומטילה למערכה המונים של חיילי מילואים. לדברי הלוחמים האוקראינים, הם מצליחים לפגוע ברבים מהחיילים הרוסים, אך צבאו של פוטין ממשיך להתקדם כי לאנשיו של זלנסקי פשוט אין עתודות כל כך גדולות של כוח אדם.

מפת הלחימה ברוסיה ובאוקראינה
מפת הלחימה ברוסיה ובאוקראינה

על רקע הימשכות ההפסדים בחזית המזרח, מרחפת כל העת השאלה אם היה הכרח אסטרטגי בפלישה של אוקראינה למחוז קורסק ברוסיה. על פי דיווחים שונים, אוקראינה נאלצה להסיט חיילים עבור המערכה בקורסק גם מהמערכה בפוקרובסק וזירות נוספות במחוז דונייצק.