לאחר כשלוש שנים - ממשל ביידן אישר לראשונה להעביר לסעודיה פצצות ואמצעי לחימה התקפיים, כך דווח אתמול בוול סטריט ג'ורנל. בחודשים הקרובים ארה"ב צפויה לספק לממלכה אלפי פצצות מדויקות מסוגים שונים, לאחר שלאחרונה הוסר אמברגו הנשק שהטיל ממשל ביידן בשנת 2021. בתוך כך וברקע המגעים לנורמליזציה, באתר "פוליטיקו" דווח כי יורש העצר הסעודי בן סלמאן אמר לחברי קונגרס כי חייו נתונים בסכנה בשל העובדה שהוא פועל לקדם נורמליזציה עם ישראל. בן סלמאן הזכיר את ההתנקשות בנשיא מצרים לשעבר אנואר סאדאת אחרי הסכם השלום עם ישראל.
גורמים המעורים בנושא וצוטטו בדיווח ב"פוליטיקו" אמרו כי נראה שבכוונת יורש העצר לחתום על הסכם הענק עם ארצות הברית וישראל - למרות הסיכונים הכרוכים בכך. בנוסף, הוא רואה בהסכם הנורמליזציה חשיבות מכרעת לעתידה של ארצו. עם זאת, על פי הדיווח בן סלמאן מתעקש כי הסכם כזה חייב לכלול פריצת דרך למדינה פלסטינית - במיוחד עתה, כשהמלחמה בעזה הגבירה את הזעם הערבי כלפי ישראל.
לראשונה מזה שלוש שנים אישר ממשל ביידן להעביר לסעודיה משלוח נשק. המשלוח, בשווי של יותר מ-750 מיליון דולר, יכלול 3,000 פצצות SDB (Small Diameter Bombs) ו-7,500 פצצות מונחות לייזר מסוג Paveway IV. במשרד החוץ האמריקני אישרו בימים האחרונים כי הוחלט להסיר את האמברגו שהוטל על ריאד לפני שלוש שנים, בעקבות מלחמת האזרחים בתימן והזעם בוושינגטון על רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י בשנת 2018.
הצעד הזה מדגיש את החשיבות הגדולה מאוד של ערב הסעודית עבור ארה"ב וממשל ביידן, וממחיש את גודל סיבוב הפרסה שביצע הנשיא האמריקני מאז כניסתו לתפקיד, אז קרא עוד בקמפיין הבחירות שלו להפוך את סעודיה ל"מדינה מבודדת". העסקה הזאת מגיעה כחלק משיחות אינטנסיביות בין וושינגטון וריאד במהלך השנה האחרונה, שתכליתן נועדה למען קידום הסכם נורמליזציה בין ישראל וסעודיה.
בשנת 2016 הטיל ממשל אובמה הגבלות על אספקת הנשק לסעודיה בעקבות הפצצה סעודית בבית לוויות בצנעא, בירת תימן, שהובילה למותם של לפחות 155 בני אדם ולפציעתם של יותר מ-500. ממשל טראמפ הסיר את ההגבלות, וסיפק לסעודיה סיוע ביטחוני בשווי 110 מיליון דולר. בשנת 2021 הטיל ממשל ביידן החדש סנקציות חדשות על מכירת נשק התקפי לסיוע "כדי לבלום את התמיכה ההתקפית במלחמה בתימן. בארה"ב המשיכו לשלוח לסעודיה מה שתואר כ"נשק הגנתי", כמו למשל מערכות הגנה אווירית.
ההסכם ללא ישראל
בשבועות האחרונים ירד רעיון הנורמליזציה מהפרק דה-פקטו, בשל התנאי של סעודיה לסיום המלחמה בעזה והעובדה שארה"ב נכנסת לישורת האחרונה של קמפיין הבחירות לנשיאות. טרם ברור אם לעובדה שביידן פרש מהמרוץ לנשיאות עשויה להיות השפעה על הסיכוי בכל זאת לקדם הסכם בין ישראל וסעודיה - אם תושג הפסקת אש בעזה בזמן הקרוב.
במסגרת השיחות בין ארה"ב וסעודיה הושגו הסכמות לברית הגנה מקיפה בין המדינות. בין השאר דנו הצדדים גם באישור אמריקני לסעודיה להקים בתחומה פרויקט גרעין אזרחי. סביר כי פרויקט הגרעין הסעודי לא צפוי לצאת בזמן הקרוב אל הפועל, שכן הוא ויתר הסכמי ההגנה המקיפים דרושים את אישור הקונגרס האמריקני - שלא סביר שיסכים לכך מבלי לקבל בתמורה הסכם נורמליזציה עבור ישראל.
ביידן התחיל את הקנדציה שלו בבית הלבן בביקורת עזה על סעודיה ועל מנהיגה בפועל, יורש העצר מוחמד בן סלמאן. ביידן הציג את דוח המודיעין האמריקני שאישר כי בן סלמאן עמד מאחורי רצח חשוקג'י. בן סלמאן מצידו נתפס כבעל ברית של הנשיא האמריקני הקודם, דונלד טראמפ, ויריבו הגדול של ביידן.
ככל שהלכה והתקדמה הקדנציה של ביידן בבית הלבן, כך הוא נדרש לרכך את עמדתו כלפי סעודיה, בין השאר כתוצאה מהמלחמה באוקראינה ומשבר האנרגיה העולמי. ביולי 2022 הגיע ביידן לביקור בסעודיה, שם נפגש עם בן סלמאן, וניסה לקדם את הורדת מחירי הנפט מצידה של הממלכה - מהלך שלא הצליח במיוחד. הביקור הזה נערך על רקע אווירת הנורמליזציה, ובין היתר החליטה סעודיה לפתוח את המרחב האווירי שלה לטיסות של חברות תעופה ישראליות.
גם כעת, ככל שנמשכת המלחמה ברצועת עזה, ביידן פועל לגייס לצידו את סעודיה ובן סלמאן, במטרה ללחוץ לסיומה. סעודיה נחשבת לשחקן מפתח ברעיון ברית ההגנה האזורית שעלה בשנים האחרונות, כחלק מהמאבק של ישראל וארה"ב באיראן ובארגוני הטרור שלה באזור. לקראת אפשרות של מתקפה איראנית על שטח ישראל, סביר שבוושינגטון וירושלים יזדקקו לסיוע של ריאד - בין אם במודיעין, תיאום או סיוע בהגנה, כפי שקרה במתקפה בחודש אפריל.