צבא אוקראינה ממשיך להגדיל ולהעמיק את שליטתו בשטח שכבש ברוסיה, כמעט שבועיים מאז תחילת הפלישה. גם היום, 11 יום לאחר הפלישה האוקראינית למחוז קורסק, נראה כי רוסיה של פוטין לא מצליחה להגיב להפתעה הגדולה ולא מסוגלת להתמודד עם הכוח שפלש לשטחה – לראשונה מאז מלחמת העולם השנייה.
הפלישה לרוסיה - סיקור N12
- צבא אוקראינה ממשיך להתקדם: מצב חירום במחוז נוסף
- אוקראינה הודיעה: שולטים בכ-1,000 קמ"ר
- הפלישה מתרחבת: מחוז נוסף ברוסיה פונה
על פי דיווח בוושינגטון פוסט, היקף הפלישה והלחימה של אוקראינה בשטח רוסיה גדול הרבה יותר משנדמה, וקרבות נוספים מתנהלים באזורים נוספים. חיילים אוקראיניים שחזרו מהלחימה בשטח רוסיה סיפרו כי נלחמו גם במחוז בלגורוד, הסמוך למחוז קורסק. על פי הדיווח, הקרבות שמתנהלים שם עזים לא פחות מהלחימה במחוז קורסק.
אוקראינה השתלטה על שטח של יותר מ-1,000 קמ"ר בשטח רוסיה, ואתמול זלנסקי הודיע רשמית על כיבוש העיר הרוסית סודז'ה במחוז קורסק. אולכסנדר סירסקי, מפקד צבא אוקראינה, סיפר אתמול שכוחותיו ממשיכים להתקדם בשטח רוסיה, והעמיקו את אחיזתם בכ-1.5 קילומטר לעומק שטח רוסיה. מיכאילו פודוליאק, יועצו הבכיר של נשיא אוקראינה זלנסקי, אמר כי המבצע "נועד לשכנע את רוסיה להתחיל בשיחות משא ומתן הוגנות".
סירסקי גם הודיע כי צבא אוקראינה הודיע על הקמה של מפקדה ראשונה בשטח קורסק שברוסיה, בצעד ראשון המעיד על כוונתה של אוקראינה להישאר לאורך זמן באזור, וכי לא מדובר באירוע טקטי ומקומי. לדבריו, המפקדה החדשה, בראשות קצין בדרגה המקבילה לתת-אלוף, נועדה "להבטיח את שמירת החוק והסדר ולקיים את צרכי האוכלוסייה במקום". כזכור, רוסיה פינתה כבר כ-200 אלף אזרחים ממחוזות קורסק ובלגורוד.
על פי דיווח ברשת CNN, צבא רוסיה נאלץ עד כה להסיט אלפי לוחמים משדה הקרב באוקראינה לחיזוק מערך ההגנה במחוז קורסק ברוסיה. יחידות שונות נשלחו, בין השאר מהמחוזות הכבושים חרסון, זפוריז'יה, כדי לחזק את מערך ההגנה הפרוץ בשטח רוסיה. הבוקר פורסמו דיווחים לא רשמיים בקרב בלוגרים צבאיים רוסיים כי שוב הושמדה שיירת כוחות שנשלחה לתגבור במחוז קורסק.
מקורות שונים מעריכים כי עדיין מוקדם מדי כדי לקבוע מסקנות לגבי אופי הפלישה של אוקראינה לרוסיה. "עדיין לא ראינו תזוזה מהותית של כוחות של רוסיה מאוקראינה, ואנחנו לא יודעים אם זה משום שהם רק מתחילים לזוז או אם בכלל אין להם את הכוחות לשם כך", נמסר ב-CNN. במקביל לתזוזת הכוחות באוקראינה, ידוע גם על תזוזת כוחות רוסיים ממחוזות כמו לנינגרד וקלינינגרד לעבר מחוז קורסק.
עדיין קשה לקבוע מה המשמעות של הפלישה האוקראינית לרוסיה ביחס לכלל המלחמה באוקראינה. חוקרים ופרשנים שונים מעריכים כי לפי שעה, רוסיה עדיין לא הסיגה כוחות מאזורי הקרבות המרכזיים במחוז דונייצק באוקראינה – שם נמשך הלחץ הכבד על הכוחות האוקראיניים הפועלים בהגנה, ומשרד ההגנה של רוסיה ממשיך לדווח על כיבוש יישובים נוספים באוקראינה.
בארה"ב משבחים את מבצע הפלישה של אוקראינה לרוסיה. גנרל כריסטופר קאוולי, מפקד פיקוד אירופה של צבא ארה"ב, צוטט בניו יורק טיימס: "נראה כי עד עתה המבצע שלהם הולך טוב". לדבריו, למבצע יש השפעה חשובה על הרוח ודעת הקהל של העם באוקראינה וכוחות צבא אוקראינה, שזוכים לשנות את התמונה עם ניצחונות והישגים – לאחר תקופה ארוכה של מכות קשות בשדה הקרב.
לצד זאת, ההערכה היא כי ההפסדים בשדה הקרב, גם אם קטנים באופן ניכר ביחס להיקף ההצלחות באוקראינה, מהווים מכה מורלית קשה עבור הכוחות הרוסיים וההנהגה במוסקווה. "הייתה לזה השפעה מזעזעת על הרוסים", הוסיף קאוולי. "הם בהלם מזה, אבל הם יתאוששו". ב-CNN צוטטו בכירים שאמרו כי למבצע יש מטרה "לגרום לפוטין דילמה מבצעית".