באיחוד האירופי זועמים על ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה, לאחר חשיפת תוכניתו של טראמפ לסיום המלחמה באוקראינה. כבר אתמול (שלישי), שעות לאחר חשיפת המכתב שכתב אורבן למנהיגי האיחוד האירופי על הצורך, לטענתו, לגבש מדיניות חדשה ופייסנית מול רוסיה, ספגה הונגריה מכה ראשונה מהאיחוד. אמש, נחשף מכתב התגובה של הנשיא היוצא של מועצת האיחוד האירופי, שכתב לאורבן: הטענות שלך אינן נכונות, לא ייתכן דיון על הפסקת המלחמה באוקראינה מבלי לערב את אוקראינה.

אתמול נחשף כי אורבן, ראש ממשלת הונגריה, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, שלח מכתב למנהיגי האיחוד והבהיר להם כי טראמפ מתכוון לסיים את המלחמה באוקראינה ברגע שהוא ינצח בבחירות לנשיאות בארה"ב. בשל כך, לטענתו, על האיחוד לגלות מדיניות פייסנית יותר מול רוסיה ולפתוח מולה במשא ומתן.

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן עם נשיא סין שי (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן עם נשיא סין שי | צילום: רויטרס

שארל מישל, הנשיא היוצא של מועצת האיחוד האירופי, הגיב אתמול לאורבן במכתב משלו: "לא ייתכן דיון על אוקראינה מבלי לערב את אוקראינה". מישל דחה את טענתו של אורבן כי האיחוד האירופי מקדם מדיניות להארכת המלחמה, אמר כי "זה בדיוק ההפך", והבהיר כי הדרך הישירה לשלום היא להבטיח שרוסיה תיסוג מכל השטחים שכבשה באוקראינה.

רבים באיחוד האירופי מותחים ביקורת על אורבן, וטוענים כי הוא מנצל את תפקידו כמנהיג הנשיאה התורנית של האיחוד כדי לזכות בכותרות ולחתור תחת המדיניות המוצהרת של מדינות הגוש. מדינות רבות זועמות על כך שאורבן נפגש עם נשיא רוסיה פוטין במוסקווה, נשיא סין שי ג'ינפינג בבייג'ינג ונשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ בפלורידה – מבלי לעדכן אותן מראש ומבלי לתאם. כל שלושת המנהיגים נחשבים עוינים, במידות שונות, לרבות ממדינות האיחוד האירופי, וכל ההתנהלות נתפסת בעין ביקורתית.

"בפעולותיה בנושא, הונגריה מזלזלת בתפקידה כנשיאה מועצת האיחוד האירופי ובשל כך פוגעת באמינות בעיניהן של מדינות חברות אחרות", אמר גורם רשמי אסטוני לאתר "פוליטיקו". "הונגריה לא הייתה צריכה לקבל את תפקיד הנשיאות כעת", אמר דיפלומט אירופי בכיר.

שארל מישל עם זלנסקי (צילום: reuters)
שארל מישל עם זלנסקי | צילום: reuters

"הפעולות ההונגריות תחת כס הנשיאות פוגעות וחייבות להיות בעלות השלכות", אמרה ג'סיקה רוזוול, השרה השוודית לענייני האיחוד האירופי. גורם רשמי בממשלת לטביה אמר לפוליטיקו כי הביקורים של אורבן אצל פוטין, שי וטראמפ הם "בלתי מתקבלים על הדעת ופוגעים באחדות של האיחוד האירופי". עוד אתמול, קבוצה של מחוקקים בפרלמנט האיחוד האירופי הגישו דרישה לצמצם חלק מסמכויותיה של הונגריה כנשיאת האיחוד.

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן עם ראש ממשלת איטליה (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן עם ראש ממשלת איטליה מלוני | צילום: רויטרס

בנוסף, נציבות האיחוד האירופי, הזרוע המבצעת בבריסל, הורתה למדינות החברות להחרים דה-פקטו אירועים וכנסים בהונגריה במהלך התקופה שהיא מכהנת כנשיאת האיחוד האירופי (1 ביולי עד 31 בדצמבר). אתמול, לפחות שש מדינות החליטו שלא לשלוח שרים בכירים מטעמן לאירוע בתחום סביבה ואקלים שנערך בבודפשט.

המדינות שנעדרו הן אסטוניה, פינלנד, ליטא, שוודיה, לטביה וסלובניה. בלטביה וסלובניה הבהירו כי יחליטו בכל פעם באופן פרטני אם להגיע לכנסים של האיחוד בהונגריה. לא בכדי, אלו המדינות שמגלות את הקו התקיף ביותר נגד הונגריה, שכן אלו המדינות, שלתפיסתן, הן המאוימות ביותר על ידי רוסיה במקרה של הרחבת המלחמה בעתיד. המדינות הבלטיות ופינלנד מקדמות קו תקיף מאוד נגד רוסיה במהלך חודשי המלחמה.

כוחות צבא אוקראינה במלחמה (צילום: רויטרס)
כוחות צבא אוקראינה במלחמה | צילום: רויטרס

דונלד טראמפ ידרוש בהקדם שיחות שלום בין אוקראינה ורוסיה אם הוא ינצח בבחירות בנובמבר, וכבר פיתח "תוכניות מבוססות" לשם כך, כתב אורבן במכתב שנשלח לנשיא המועצה האירופית היוצא שארל מישל ולמנהיגים נוספים באיחוד. בשל כך, לדבריו, על האיחוד לפתוח בערוץ תקשורת דיפלומטי ישיר עם רוסיה ולהתחיל במשא ומתן בדרגים בכירים, בשיתוף סין, כדי למצוא פתרון למלחמה. עוד הוא ציין, על בסיס פגישותיו האחרונות עם נשיאי רוסיה, אוקראינה וסין, כי העצימות של המלחמה צפויה לגדול בעתיד הקרוב.

"אנו יכולים לצפות שלא תהיה יוזמה לסיום המלחמה עד לבחירות בארה"ב", כתב אורבן. "אני יכול להבטיח לכם בביטחון כי אחרי שהוא (טראמפ) ינצח בבחירות, הוא לא יחכה עד להשבעתו, אלא יהיה מוכן מיד לתפקד כמתווך. יש לו תוכניות מבוססות ומפורטות לכך".

ג'ו ביידן עם זלנסקי בקייב (צילום: רויטרס)
ג'ו ביידן עם זלנסקי בקייב | צילום: רויטרס

באיחוד האירופי מביעים זעם ותסכול גדול על אורבן, וטוענים כי לא עדכן מראש ולא תיאם כלל את פגישותיו עם פוטין, שי וטראמפ. לאורך כל תקופת המלחמה באוקראינה נחשב אורבן לגורם הבעייתי ביותר מבחינת האיחוד האירופי בקידום מדיניות בעד אוקראינה ונגד רוסיה, ופעמים רבות הציב מכשולים רבים בעד העברת סיוע לקייב והטלת סנקציות על מוסקווה.

ב-1 ביולי הפכה הונגריה, באופן מתוכנן וידוע מראש העובר בסבב, לנשיאה התורנית של האיחוד האירופי – ותשמש בתפקיד עד 31 בדצמבר 2024. בסמכותה לקדם דיונים, פגישות ולהשפיע על מדיניות האיחוד האירופי בתקופה שבה היא משמשת כנשיאה.