מאז תחילת המלחמה באוקראינה, וביתר שאת בשנה האחרונה עם התרחבות הקרע המדיני בין אירופה לרוסיה, מדינות רבות מסלקות מתחומיהן בכירים רוסים רבים. לאורך השנתיים האחרונות הודיעו מדינות רבות באירופה על סילוק של דיפלומטים ונציגים רשמיים של ממשלת רוסיה מתחומיהן, בטענה שהם מקדמים פעילות ריגול ומודיעין נגדן. לעומתן, מדינה חשובה אחת בלב ליבה של אירופה – הפכה בשנתיים האחרונות למעוז פעילות המודיעין של הסוכנים של פוטין.
"מאורה של מרגלים", נכתב בכותרת של כתבה נרחבת בעיתון וול סטריט ג'ורנל, המתאר איך הפכו אוסטריה בכלל ווינה בפרט למרכז פעילות הביון של רוסיה. בעוד שמדינות אירופה סילקו מתחומן לאורך תקופת המלחמה כ-600 דיפלומטים וגורמים רשמיים של מוסקווה, מספרם באוסטריה צמח מ-400-300 ליותר מ-500 בתקופה האחרונה. יותר ממחצית מאותם 500 עובדים רשמיים של רוסיה באוסטריה – פועלים כסוכני מודיעין ומרגלים, כך לפי מקורות בכוחות הביטחון האוסטריים.
דוגמה לתפקיד שמשחקת אוסטריה עבור הסוכנים הרוסים ניתנה בשנה שעברה, כשגרמניה הודיעה על סגירת הקונסוליה הרוסית בעיר מינכן, משום שלטענת הממשלה הגרמנית אירחה כמה מרגלים רוסים. זמן קצר לאחר מכן עבר כל צוות הקונסוליה הרוסית במינכן לעיר זלצבורג שבאוסטריה, השוכנת קרוב לגבול עם דרום-מזרח גרמניה.
מקורות בסוכנויות המודיעין של אוסטריה, ארה"ב ומדינות שונות באירופה, אמרו כי וינה משמשת כעת כמרכז מבצעים של רוסיה במרכז אירופה, כולל מימון ותמיכה לוגיסטית במעשי רצח, חבלה וגיוס, כמו גם ריגול תעשייתי ומבצעי השפעה.
דיפלומטים וגורמים רשמיים של רוסיה פועלים בווינה מכ-40 מבנים ונכסים שונים שבבעלות מוסקווה. על פי הדיווח, בכל הנכסים השונים מופעלים אמצעי האזנה וריגול מתקדמים.
במשרד הפנים של אוסטריה נמסר כי מדובר באחת המדינות הבטוחות ביותר – בשל התפקוד הגבוה והאיכותי של סוכנויות הביטחון שלה. עוד נמסר כי סוכנות המודיעין האוסטרית מודעת היטב לעובדה שאוסטריה הפכה ליעד מרכזי עבור מבצעי הביון וההשפעה של רוסיה, וכי המדינה מסכלת איומים בתחום גבולות החוק.
באופן לא מובן מאליו, ריגול אינו נחשב לעבירה פלילית באוסטריה – כל עוד לא מדובר בפעולות המכוונות נגד המדינה האוסטרית עצמה. כבר בימי המלחמה הקרה יצא שמה של וינה כמרכז חשוב של פעילות מודיעינית בין המעצמות. אוסטריה זוכה למעמד יחסית ניטרלי באירופה, והיא אינה חברה בנאט"ו. בווינה שוכנים כמה מוסדות בין-לאומיים, כולל של האו"ם, ובהם למשל הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית ומטה ארגון מדינות אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט). על פי הדיווח, רבות מהמשלחות לאותם ארגונים בין-לאומיים מבוססות על פעילות של מרגלים.
כך למשל, סוכנים רוסים הפועלים מווינה ניסו במשך תקופה ארוכה לרצוח את כריסטו גרוזב, עיתונאי חוקר ממוצא בולגרי שחשף שורה של פרשות לא מחמיאות לרוסיה ולפוטין, ובמיוחד את ניסיון החיסול של מנהיג האופוזיציה הרוסי המנוח אלכסיי נבלני. וינה משמשת בסיס עבור רוסיה לגייס סוכנים ולממן מבצעים שונים של הקרמלין, כמו למשל מעקב אחר משלוחי נשק מהמערב לאוקראינה, וחיסול של מתנגדי המשטר הרוסי ומבוקשים ברוסיה שנמלטו מהמדינה.
בחודש פברואר נרצח בספרד, בירי ובדריסה, מקסים קוזניצוב, טייס מסוק רוסי שערק מרוסיה לאוקראינה ולאחר מכן ביקש מקלט מדיני במדינות ביבשת. מקורות מודיעין מערביים אומרים כי הרוצחים שלו, שהצליחו להימלט מזירת הפשע, קיבלו תשלום במזומן מסוכנים רשמיים של רוסיה שמקום מושבם בווינה.
"אנו הופכים כעת לעול על שכנותינו, מכיוון שרוסיה מנצלת אותנו כבסיס למבצעים", אמר בכיר במודיעין האוסטרי לוול סטריט ג'ורנל. באמצעות מרכז פעילותה באוסטריה, רוסיה שולחת סכומים גדולים של כסף למדינות רבות ביבשת כדי לממן את המבצעים השונים. המהלך מתאפשר בקלות יתרה מכיוון שפקידים דיפלומטים זכאים לנוע בחופשיות רבה בין מדינות האיחוד, ואיש אינו רשאי לבדוק אותם או את סכומי הכסף המזומן הגדולים שהם מעבירים איתם בין המדינות.
כעת, מדינות האיחוד האירופי דנות בהצעתה של צ'כיה לאסור על דיפלומטים רוסים לנוע בחופשיות בין מדינות האיחוד. "אם אותם דיפלומטים רוצים לעבוד בווינה, זה ממש בסדר, אבל אני לא רואה שום סיבה שתהיה להם גישה לתנועה חופשית בצ'כיה", אמר שר החוץ הצ'כי יאן ליפבסקי.
רוסיה הולכת ומשקמת את פעילות הריגול והמודיעין שלה ברחבי אירופה, תוך גיוס אזרחים, ארגוני פשיעה וסוכנים פרטיים כדי להקים תשתית מבצעים קריטית, נכתב בדיווח. "המודיעין הרוסי פועל כעת כמו תמנון שמשתמש בכל אחת מזרועותיו העומדות לרשותו, וראשו נמצא באוסטריה שבלב אירופה", אמר קצין מודיעין אירופי.