מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, המיליציות השיעיות בעיראק משגרות כטב"מים וטילים לעבר ישראל. בעקבות החיסול של איסמאעיל הנייה בטהראן, גוברים הדיווחים על המעורבות שלהן בתגובה הצפויה. בינתיים הוקם חמ"ל משותף שדן על כך והתקיימו פגישות בין המיליציות ובכירים ב'ציר הרשע'. מי הן ואיך עובד התיאום?

מתחילת המלחמה המיליציות הפרו-איראניות בעיראק קיבלו אחריות לעשרות שיגורים לעבר יעדים ישראלים ולתקיפות רבות נגד בסיסים של הכוחות האמריקניים בעיראק ובסוריה. בסוף השבוע דווח בתקשורת הערבית כי איראן הזמינה כמה ממנהיגי המיליציות הפרו-איראניות בעיראק ובמדינות האזור להגיע לטהראן בעקבות חיסולו של הנייה, כדי לבחון את הפעילות של 'ציר ההתנגדות' ואת התגובה המתאימה נגד ישראל בימים הקרובים.

תמונה של קאסם סולימאני אצל תומכי המיליציות בעיראק (צילום: רויטרס)
תמונה של קאסם סולימאני אצל תומכי המיליציות בעיראק | צילום: רויטרס

 

הפגישות, ההנחיות והחמ"ל שפועל

לפי הדיווחים, כמה מנהיגים מהדרג הראשון והשני של הפלגים יצאו לאיראן לפני יומיים-שלושה, וחלקם אף שהו שם בלילה שבו חוסל הנייה, מפני שהוזמנו להשתתף בטקס השבעתו של נשיא איראן הטרי פזשכיאן. בין השאר צוין שנקבעו הנחיות מחמירות שהוטלו על הפלגים כדי לנקוט משנה זהירות, בעיקר בקרב הפעילים שפרוסים בגבול עיראק-סוריה.

חבר הלשכה המדינית של המיליציה העיראקית א-נג'בא א פיראס אל-יאסר טמא, אמר: "מנהיגי הציר נחושים להגיב בצורה בלתי נמנעת ועקבית, ולכן התגובה תהיה מורכבת". בנוסף הוא חשף: "הציר הקים חמ"ל משותף בעניין התגובה ומתקיימות פגישות שוטפות". לדבריו, התגובה לא תהיה מוגבלת רק לתחום ישראל, אלא תכלול גם בסיסים אמריקניים שפרוסים באזור.

בנוסף, גורם ביטחוני אמר לעיתון אל-אח'באר הלבנוני: "התגובה על חיסול איסמאעיל הנייה לא תהיה מצד איראן בלבד, אלא תכלול את כל 'ציר ההתנגדות'. אנחנו מתייעצים ומקיימים תיאום עם בעלי בריתנו בציר".

מקור שמקורב למיליציות הפרו-איראניות בעיראק הוסיף כי התקיימו פגישות רבות ושיחות ממושכות בין הנהגת המיליציות ובין בכירים איראנים ולבנונים ובהן דנו בתגובה המתאימה באופן "שעלול לפגוע באינטרסים של מדינות שתומכות בישראל". לפי הדיווח, המיליציות בעיראק הודיעו להנהגת "ציר ההתנגדות" כי הן מוכנות לשגר טילים מדויקים לעבר ישראל "כנקמה על חיסול הנייה" - אבל הוחלט לדון בתגובה גדולה יותר ולהתאים את העיתוי.

בחזרה לתקרית בינואר

בסוף חודש ינואר נהרגו שלושה חיילים אמריקנים מפגיעת כטב"ם בבסיס של בצבא האמריקני בירדן, ליד הגבול עם סוריה. מיד אחרי אותה תקיפה, התערב מפקד כוח קודס האיראני איסמאעיל קאאני שעל פי הדיווחים העביר הוראה למיליציות הפרו-איראניות בעיראק והפציר בהן להימנע ממצב שייאלץ את ארה"ב או את ישראל להרחיב את המלחמה. זה הוביל את המיליציות להגביר את התקיפות לעבר ישראל.

אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס
איסמאעיל קא'אני, מפקד כוח קודס

בתחילת חודש מאי דווח כי המיליציות הפרו-איראניות בעיראק מעלות הילוך בתקיפות נגד ישראל לנוכח ביקור חשאי של איסמאעיל קאאני בבגדאד, שם נפגש עם גורמים בכירים במיליציות. עוד לפני כן דווח כי קאאני נפגש גם עם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בביירות כדי לתאם את המשך הלחימה נגד ישראל.

מיהן המיליציות בעיראק?

מקור האירוע החל בפלישה האמריקנית לעיראק ב-2003 ובכיבוש האמריקני שבא בעקבותיה: משטרו של סדאם חוסיין הופל בידי צבא ארה"ב. לפני הפלישה - המשטר חסם השפעה איראנית בעיראק והשתלטות של טהראן, אלא שאז זה התערער במדינה שבה כ-60% מהאוכלוסייה הם שיעים. כשבשנת 2014 השתלט דאעש על מערב עיראק, המקום שבו מרוכזים הסונים, הוא אף החל להתפשט למזרח, ואיים על קיומה של העדה השיעית.

בצל הטלטלה שעברה עיראק, קרא המנהיג הדתי של השיעים אייתוללה עלי סיסטני לג'יהאד - מלחמת קודש. התוצאה הייתה הקמת "אל-חשד א־שעבי", ארגון־הגג של המיליציות הפרו־איראניות בעיראק והמוני שיעים הצטרפו אליו.

אל-חשד א-שעבי מאגד בתוכו עשרות מיליציות פרו־איראניות שונות, ובהן גדודי חיזבאללה, תנועת א-נוג'בא, עסאיב אהל אל־חק, גדודי האימאם עלי, גדודי חיזבאללה וגדודי א-שהדאא'. הן מחזיקות באמצעי לחימה מתקדמים, כמו למשל כטב"מים וטילים ארוכי-טווח. עיקרו הגדול של הנשק הזה מגיעים בתמיכה ישירה של משמרות המהפכה.