כמעט מחצית מתוך 24 גדודי חמאס בצפון רצועת עזה ובמרכזה נבנו מחדש ויכולים לחזור להילחם - כך עולה מתחקיר שפורסם היום (שני) ב-CNN. התחקיר בדק את ההישגים של ישראל ברצועת עזה אחרי יותר מ-9 חודשים, ומהניתוח שפורסם עולה כי בניגוד להצהרות בישראל - חמאס מצליח להיבנות מחדש ככוח צבאי. בין הסיבות: גדודי חמאס במרכז הרצועה כמעט שלא טופלו, מתוך הבנה בישראל כי יש במרחב "עוד חטופים רבים".

הנתונים נותחו על ידי מכוני מחקר אמריקניים ורשת התקשורת האמריקנית. בתחקיר צוינה האמירה של ראש הממשלה נתניהו במהלך נאומו בקונגרס כי "הניצחון נראה באופק", אך ב-CNN מציינים כי ניתוח תמונת המצב "מטיל ספק" בדברים. בתחקיר צוין כי נכון לחודש יולי, חמאס הצליח לנצל את המשאבים המעטים שנותרו בידיו - ולחזור לפעילות בשורה של מוקדים שצה"ל פעל בהם ושכבר "טוהרו". בצה"ל ובלשכתו של נתניהו סירבו לבקשת הרשת להתייחס לממצאים.

ערב המלחמה, לחמאס היו 24 גדודים שפרוסים לאורכה ולרוחבה של רצועת עזה. מהניתוח עולה כי בתחילת יולי, רק 3 מהגדודים פורקו ולא יכלו לתפקד יותר כמסגרת יעילה. "יחידה (מוגדרת) כלא יעילה, כשאינה מסוגלת עוד להשלים את משימתה. זה מיוצג לעתים קרובות ללא התקפות, או מעט מאוד התקפות לא יעילות". שניים מהגדודים שפורקו נמצאים בצפון הרצועה, והשלישי בדרומה, במרחב רפיח. יחד עם זאת, התחקיר לא כולל ניתוח מעמיק של דרום רצועת עזה בשל מידע שחסר לניתוח תמונת המצב בשטח.

8 מתוך 24 הגדודים מוגדרים כ"יעילים בלחימה", כלומר מסגרות שיכולות לצאת למשימות נגד כוחות צה"ל שמתמרנים ברצועת עזה. בתחקיר תואר כי אותם גדודים "יכולים לבצע את המשימות שהוטלו עליהם". לפי ההערכה, בידי הגדודים הללו נותרו מערכות נשק מתקדמות והם יכולים להשתמש בטקטיקות לחימה מתוחכמות יותר. הגדודים הללו נמצאים מסביב לעיר עזה, בדיר אל-בלח וכן ליד ח'אן יונס ורפיח.

13 הגדודים הנותרים הוגדרו כמסגרות "משונמכות", כלומר יחידות שיכולות לבצע מתקפות ספורדיות, רובן בדרך "גרילה לא מוצלחת". ברשת מגדירים את אותם גדודים כ"מושפלים", כיחידות לוחמות שספגו מכות שמעכבות את היכולות שלהם לבצע משימות.

התחקיר מציג שתי דרכים מרכזיות של חמאס להשתקם צבאית. הדרך הראשונה היא מיזוג של גדודים שנפגעו קשות וארגון מחדש של המסגרות. הדרך השנייה היא "גיוס לוחמים חדשים וייצור נשק חדש מחומר נפץ שהותירו אחריהם הכוחות הישראליים".

דילמת מרכז הרצועה

בתחקיר מוקדש חלק מיוחד למרכז רצועת עזה - שם לפי הממצאים, גדודי חמאס נפגעו בצורה קשה הרבה פחות. מקורות בישראל סיפרו ל-CNN שהסיבה לכך היא שצה"ל נמנע מפעולה דומה מבאזורים אחרים ברצועה היא הבנה שבמרחב הזה מוחזקים חטופים רבים.

"אם גדודי חמאס היו מושמדים ברובם, ישראל לא הייתה נלחמת יותר", הסביר ל-CNN פיטר מנסור, קצין אמריקני בדימוס שסייע בשנת 2017 בפריסת 30 אלף חיילים של צבא ארה"ב בעירק. "העובדה שהם (צה"ל) עדיין בעזה, מנסים לעקור את חמאס, מראה שראש הממשלה נתניהו טועה. היכולת של חמאס לבנות מחדש את הכוחות הלוחמים שלו לא נפגעה".

קצין בכיר בצה"ל שלא הזדהה בשמו, התייחס לממצאי התחקיר וסיפר ל-CNN כי "ניכנס לכל מקום שחמאס מרים את ראשו. האם הפינג-פונג הזה יכול להימשך לנצח? לא. החברה שלנו לא בנויה לזה, וגם לא הקהילה הבין-לאומית". הוא השווה את התמרון בעזה ל"רץ מרתון שלא יודע איפה האצטדיון. אתה רץ ולא יודע אם אתה בכיוון הנכון".