גורמים שונים בעולם וארגוני זכויות אדם מותחים ביקורת קשה על אל סלוודור, ועל הנשיא שלה נאיב בוקלה, על מה שהם מכנים כ"תנאים לא אנושיים" של עשרות אלפי האסירים בבתי הכלא. מדוח שפורסם על ידי ארגון זכויות האדם Cristotal בסוכנות הידיעות AP עולה כי לפחות 261 אסירים מתו בתנאים קשים לאורך השנתיים האחרונות.

המאבק בפשיעה באל סלוודור - סיקור N12

"אנשים מתים בבתי הכלא באל סלוודור כתוצאה מעינויים, מחסור במזון, תנאים לא בריאים ואכזריות והיעדר תשומת לב לא אנושיים, וכן טיפול בסיסי הולך ומידרדר", נמסר מטעם הארגון. "קיימת מדיניות מכוונת שדוגלת בהיעדר טיפול וכיבוד זכויות האסירים הכלואים".

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור | צילום: רויטרס

מאז תחילת שנת 2022 מוטל באל סלוודור מצב חירום מחמיר במסגרת המלחמה של ממשלתו של הנשיא בוקלה בפשיעה העזה שפשתה במדינה, ונחשבה עד לא מזמן לאחת המדינות המסוכנות ביותר בעולם. לא פחות מ-81,110 חשודים בחברות בכנופיות הפשיעה נעצרו, והוקמו בתי כלא גדולים ומשוכללים שנועדו להכיל את כמות האסירים הגדולה.

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור | צילום: רויטרס

על פי הדוח, נכון ל-15 באפריל, 88 אסירים נהרגו כתוצאה מ"מעשה פלילי", כלומר עינויים. 87 נוספים מתו ממחלה, עם אצבע מאשימה להיעדר טיפול רפואי הולם, ו-14 נוספים נהרגו כתוצאה ממעשי אלימות מכוונים. נסיבות מותם של 72 אסירים נוספים לא התבררו, והרשויות לא מספקות מידע הולם בנושא.

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור | צילום: רויטרס

נשיא אל סלוודור נאיב בוקלה מתהדר במיגור הפשיעה במדינה, וטען כי מדינתו הפכה להיות הבטוחה ביותר בעולם. לאורך השנתיים האחרונות חלה צניחה של ממש בנתוני הפשיעה במדינה, ורבות ממדינות אמריקה הלטינית הביעו עניין לחקות את דרכי הפעולה של אל סלוודור, שזכו לביקורת גדולה על הפגיעה הגדולה בזכויות האדם שלהן, לרבות מעצרים שרירותיים של אזרחים ללא ראיות מספקות.

נשיא אל סלוודור נאיב בוקלה מעל בימת האו"ם (צילום: AP)
נשיא אל סלוודור נאיב בוקלה מעל בימת האו"ם | צילום: AP

על רקע הביקורת העזה שסופג בוקלה על הפגיעה בזכויות האדם, הוא שב והדגיש במספר פעמים כי מדובר בפגיעה במעטים לטובת רווחת הרוב. בחודש פברואר האחרון זכה בוקלה להבעת אמון חסרת תקדים לאחר שהפך לנשיא הראשון שנבחר לכהן כהונה שנייה בתפקיד - לאחר שהצליח לערוך שינויים בחוקת המדינה כדי לאפשר זאת. 

בחודש ספטמבר תקף בוקלה את הביקורת מצד מנהיגים וגורמים במערב במהלך העצרת הכללית של האו"ם. "היום הגעתי כדי לומר לכם שהדיון נגמר", אמר בנאומו, "ההחלטות שקיבלנו התבררו כנכונות. אם נקשיב לביקורת של גורמים חיצוניים, כולל כאלה כאן באו"ם, נחזור להיות שוב בירת המוות העולמית. כיום אנחנו מודל לחיקוי בביטחון, ואיש לא יוכל לערער על כך. יש תוצאות – ולא ניתן להפריך אותן", הוסיף.