בדו"ח שפורסם הבוקר (רביעי), קובע ארגון זכויות האדם Human Rights Watch כי הצבאית של חמאס, "גדודי אל קסאם", ביצעו פשעי מלחמה רבים ופשעים נגד האנושות במתקפת 7 באוקטובר. בנוסף, מצביעים בדו"ח על עוד לפחות 4 "ארגונים פלסטיניים חמושים" אחרים, שאשמים באותם הפשעים. בארגון מודים כי בוצעו פשעי מין בקורבנות, ויוצאים בקריאה נחרצת לשחרור החטופים: "על ארגונים חמושים המחזיקים בחטופים לשחררם לאלתר".

ארגון Human Rights Watch הוא ארגון לא ממשלתי שבסיסו בניו יורק. הארגון עוסק בעיקר בביצוע מחקרים והסברה על נושא זכויות אדם. בנוסף, הארגון מפעיל לחץ על ממשלות, פוליטיקאים וחברות להוקיע התעללות בבני אדם. בדיווחים קודמים של הארגון, עסקו בהפרות שביצעה לכאורה ישראל ברצועת עזה.

לקריאת הדו"ח המלא בעברית

בדו"ח שמונה 236 עמודים באנגלית תחת הכותרת: "'אני לא יכולה למחוק מהראש את כל הדם': המתקפה של ארגונים פלסטיניים חמושים על ישראל ב-7 באוקטובר", מובאות עשרות עדויות. בין החודשים אוקטובר 2023 ליוני 2024 ראיינו נציגי הארגון 144 אנשים, מתוכם 94 אזרחים ישראלים וזרים שהיו עדים למתקפת 7 באוקטובר. בין המרואיינים גם בני משפחה של קורבנות, אנשי כוחות הצלה ומומחים רפואיים. החוקרים אימתו וניתחו למעלה מ-280 תמונות וסרטונים שצולמו במהלך הטבח.

תיעוד חטיפתו של ירדן ביבס
תיעוד חטיפתו של ירדן ביבס שעדיין מוחזק בשבי החמאס

הוצאות להורג, שרפה למוות וחטיפת אזרחים

"בבוקר 7 באוקטובר תקפו חמושים לפחות 19 קיבוצים ועוד 5 מושבים, וכן את הערים שדרות ואופקים, שני פסטיבלים של מוזיקה ומסיבת חוף", נכתב בדו"ח. החוקרים ציינו כי לכוחות הביטחון של ישראל לקח שעות להגיע ושהלחימה נמשכה בכמה מקרים גם בימים שלאחר אותה שבת.

בדו"ח מכונים ארגוני הטרור "ארגונים פלסטיניים חמושים", ומתוארת כיצד נפתחה המתקפה: "הארגונים החלו בשיגור חסר הבחנה של מטחי רקטות לעבר ישראל. חמושים פרצו את המכשול הפיזי החוצץ בין רצועת עזה לישראל, ולאחר מכן תקפו יישובים סמוכים". עוד מתואר כיצד בשלב מוקדם של המתקפה שיבשו והשמידו המחבלים ציוד תקשורת ומעקב, וכך מנעו מהכוחות הישראליים לקבל תמונת מצב מדויקת.

"בפסטיבל המוזיקה 'סופרנובה' נהרגו לפחות 364 אזרחים – המספר הגבוה ביותר של אזרחים שנהרגו באתר אחד באותו יום", צוין. "ברבים מהאתרים שהותקפו ירו המחבלים ישירות על אזרחים, לעיתים קרובות מטווח קצר ובעת שהם ניסו להימלט. החמושים ירו גם על עוברי אורח שנסעו בכלי רכב, השליכו רימוני יד, פתחו באש לתוך ממ"דים ומקלטים אחרים וירו רימונים על בתים באמצעות מטולי RPG. הם הציתו בתים, וכך שרפו וחנקו אנשים למוות. הם אילצו אנשים אחרים לצאת מבתיהם, ואז תפסו או הרגו אותם. בנוסף, חטפו מאות אזרחים והעבירו אותם לרצועת עזה, או הוציאו אותם להורג", פרטו החוקרים בדו"ח.

שטח מסיבת הנובה לאחר הטבח (צילום: פלאש 90)
שטח מסיבת הנובה לאחר הטבח | צילום: פלאש 90

בדו"ח מצוטטת נירית הונוולד, אחות מקיבוץ בארי שבו נהרגו 97 אזרחים, כשהיא מתארת כיצד גררה חבר בכיתת הכוננות שנפגע מירי מחבלים למרפאת השיניים כדי לטפל בפצעיו: "היה שביל של דם. אני לא יכולה למחוק את זה מהראש - את כל הדם", נכתב.

קריאה לשחרור החטופים

התייחסות חשובה נוספת בדו"ח היא בנושא החטופים. "על ממשלות שיש להן השפעה על 'הארגונים החמושים' לדחוק בהם לשחרר בדחיפות את האזרחים שהם מחזיקים כבני ערובה – החזקה שהיא בגדר פשע מלחמה
מתמשך – ולמצות את הדין עם האחראים", נכתב.

בדו"ח מתייחסים לנתונים של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, שפרסמה כי 251 אזרחים ואנשי כוחות הביטחון נחטפו ונלקחו אותם לרצועת עזה. "נכון ל-1 ביולי נותרו ברצועת עזה 116 בני ערובה, בהם גופות של לפחות 42 הרוגים. גופות של 35 הרוגים נוספים הוחזרו לישראל, כך לפי הסוכנות".

התמונה הזוכה בפרס מטעם POY (צילום: אלי מחמוד, ap)
חטיפת גופתה של שני לוק שנרצחה בטבח 7 באוקטובר | צילום: אלי מחמוד, ap

"נדרשת חקירה נוספת על פשעים נוספים"

לבסוף מאשימים בארגון: "הארגונים החמושים ביצעו הפרות רבות של דיני המלחמה, המגיעות לכדי פשעי מלחמה". בין היתר ציינו כי בוצעו "התקפות מכוונות על אזרחים ועל אובייקטים אזרחיים, יחס אכזרי ובלתי אנושי אחר, פשעים הקשורים באלימות מינית ומגדרית, לקיחת בני ערובה, השחתה וביזוי של גופות, שימוש במגינים אנושיים, שוד וביזה.

אנשי הארגון הדגישו - המתקפה הנרחבת כוונה נגד אוכלוסייה אזרחית. "הרג אזרחים ותפיסת בני ערובה היו מטרות מרכזיות של המתקפה המתוכננת ולא תוצאה של גחמה, או שיבוש בתכנית, או מעשים מבודדים. הגענו למסקנה כי הרצח המתוכנן של אזרחים ותפיסת בני הערובה הם פשעים נגד האנושות", נכתב.

חדירת מחבלים בשדרות (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
חדירת מחבלים לשדרות ב-7 באוקטובר | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לדברי כותבי הדו"ח, "נדרשת חקירה נוספת בנוגע לאפשרות שבוצעו פשעים נוספים נגד האנושות, כגון: רדיפה של כל קבוצה הניתנת לזיהוי על בסיס של גזע, לאום, מוצא אתני או דת, אונס או כל צורה אחרת של אלימות מינית, שחומרתה דומה והשמדה. אם בוצע הרג המוני שתוכנן מראש במטרה להביא לידי מחיקה של חלק מהאוכלוסייה - אלה מגיעים לכדי פשעים נגד האנושות".

בדו"ח ציינו כי בחמאס הגיבו לשאלות הארגון, וטענו כי אנשי הארגון קיבלו הוראה לא לפגוע במכוון באזרחים ולציית למשפט זכויות האדם הבין-לאומי ולמשפט ההומניטרי הבין-לאומי. "החקירות שערך הארגון העלו במקרים רבים ראיות המוכיחות את ההפך", נכתב.