מתאו סלוויני, שר התחבורה וסגן ראש ממשלת איטליה, הואשם בחטיפה ועלול להישלח לעד שש שנות מאסר בגין פעולות שביצע בשנת 2019 בזמן שכיהן כשר הפנים. התביעה המקומית דרשה אתמול (שבת) מבית המשפט להטיל עליו עונש של שש שנות מאסר מכיוון שפעל למנוע כניסת מהגרים לא חוקיים למדינה.

כתב אישום הוגש אתמול נגד סלוויני בגין עבירה של חטיפה, לאחר שבשנת 2019 הורה על השתלטות על ספינה של כ-100 מהגרים בלתי חוקיים מצפון אפריקה שביקשה להגיע לנמל באיטליה. סלוויני מנע את הגעת הספינה למדינה, כמו עוד כמה ספינות מהגרים אחרות שכניסתן למדינה נמנעה במהלך תקופתו במשרד הפנים. כוחות הביטחון בהוראתו השתלטו אז על הספינה וגירשו את המהגרים שהיו עליה.

מלוני עם מנהיגי הימין, ברלוסקוני וסלביני (צילום: רויטרס)
מלוני עם מנהיגי הימין, ברלוסקוני וסלביני | צילום: רויטרס

"הייתי עושה את הכול פעם נוספת", אמר סלוויני, "להגן על גבולות המדינה ממהגרים בלתי חוקיים אינו פשע". לאורך השנים האחרונות ביקר סלוויני, איש מפלגת הימין "הליגה הצפונית", את מדיניותה של איטליה בתחום ההגירה, וטען כי הרשויות מגלות יחס מקל עם מהגרים ומבריחי מהגרים, ולמעשה מעודדות הגירה והסתננות. בשעה שכיהן כשר הפנים פעל להטיל קנסות ולפתוח בחקירה נגד ספינות ומפקדי ספינות שלקחו חלק בהבאת המהגרים הבלתי חוקיים למדינה.

פסק הדין בעניינו של סלוויני צפוי להתקבל בחודש אוקטובר. אם הוא יורשע, הוא נתון בסכנה כי לא יוכל להמשיך לכהן בתפקיד ציבורי. הוא נחשב לאחד הפוליטיקאים האהובים והפופולריים באיטליה, ומהווה מרכיב חשוב בממשלת הימין של ג'ורג'ה מלוני.

"בלתי ייאמן ששר ברפובליקה האיטלקית מסתכן בשש שנות מאסר בבית הכלא על כך שביצע את עבודתו והגן על גבולות המדינה, כפי שנקבע במנדט שהוא קיבל מהאזרחים", כתבה מלוני ברשת X. "הפיכת החובה להגן על גבולותיה של איטליה מהגירה בלתי חוקית לפשע היא תקדים מסוכן מאוד. אני מגבה אותו לחלוטין".

 ג'ורג'ה מלוני עם נשיאת נציבות האיחוד האירופי (צילום: AP)
ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני עם נשיאת נציבות האיחוד האירופי אורסולה פון דר ליין | צילום: AP

מלוני עלתה לשלטון בשנת 2022, בין השאר בהבטחה לצמצם באופן ניכר את ההגירה הבלתי חוקית לאיטליה, בעיקר ממדינות צפון אפריקה, דרך הים התיכון. לצד הקשחת חוקים ותקנות הגירה, וצמצום פעולות חילוץ ספינות המהגרים בים והקמה של מרכז קליטה למהגרים באלבניה, ממשלתה של מלוני דווקא פתחה את שעריה למהגרי עבודה רבים - במטרה להתמודד עם מחסור בידיים עובדות במקצועות שלא דורשים השכלה והכשרה נרחבות. המדיניות הזאת, של הכנסת מהגרי עבודה למדינה באופן מוסדר - נועדה אף היא, בין היתר, לפגוע במבריחי המהגרים הבלתי חוקיים, ולמעשה לייתר את פעילותם.

נתוני משרד הפנים באיטליה בשנת 2024 מצביעים על ירידה של יותר מ-60% בהיקף ההגירה הבלתי חוקית ביחס לתקופה המקבילה בשנה הקודמת.